Tak sobie myślę, czy używanie takiego starocia ma jeszcze w ogóle sens. Pomijam kwestie techniczne, szybkość, wydajność, itp. Oczywiście z alternatywnym oprogramowaniem. Wszystkie wersje jakie znajduję w sieci mają już kilka lat. Przez ten czas pojawiło się kilka problemów np. z ssl, które raczej nie zostały poprawione (o ile musiały, bo może nie).
Ddwrt, które teraz działa na tym ruterze, nie umożliwia połączeń https z gui ani z LAN, ani z WAN - to znaczy opcje niby są w menu, ale nie działają. Tomato nie daje się zainstalować, a gargoyle nie ma możliwości wyłączenia logowania do gui przez wifi.
imho nie ma sensu - słaby procesor (240 Mhz), mało RAMu (32 MB) i Flash 4MB, switch 100mb + wspomniany brak wsparcia i aktualizacji. Kiedyś go miałem (ładne parę lat temu i jeszcze Tomato się na niego mieściło). Jak dla mnie sprzęt do likwidacji.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
no 4mb tera to tyle co nic , albo używać stare tomato czego nie polecam albo kupić coś nowszego z dużym flashem czy tam asus n16 n66u czy cos lepszego , nawet n18 ma bodaj 128mb nanda
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
Widzę, że niewłaściwie zadałem pytanie. Zdaję sobie sprawę z możliwości tego routera i jak bardzo odstaje od dzisiejszych.
Powinienem był raczej spytać, czy używanie DIR-320 jest bezpieczne. Chodzi mi o to, że oprogramowanie, które mogę do niego wgrać (w sumie tylko ddwrt , ŻADNE - nawet stare - tomato nie daje się zainstalować) ma już 4,5 roku, a przez ten czas odkryto parę luk, więc teraz takie alternatywne oprogramowanie być może daje złudne poczucie bezpieczeństwa. A może nie i wciąż warto go używać jeśli komuś starcza taka wydajność (pomijając graniczenia techniczne)?
Odkryte tzn. że jednak w sprawie bezpieczeństwa jest ok. OFW albo jest rzadko aktualizowane lub wcale. Dziury pozostają i są znane. Więc np: Tomato czy inny alternatywny soft pod tym względem jest bezpieczniejszy i pakiety na bieżąco aktualizowane. Nie ma nic co miałoby 100T53; gwarancji niezawodności i bezpieczeństwa.
Nie odkryte więc nie załatane. "dziury" w systemach były i będą. Niektóre powstają przypadkowo przy tworzeniu, niektóre celowe - backdoory.itp. . Ja rozumiem przez to, że oprogramowanie opensource jest tworzone przez społeczność i jest pełna transparentność. W wyniku ich pracy, pasji odkrywane są błędy i luki, i w miarę możliwości aktualizowane. W związku z tym routery z Tomato, DD-WRT, i innymi systemami opensource, są pod tym względem są o lata świetlne przed producentami sprzetu. Inną sprawą jest, że producent sprzeda, da kilka aktualizacji lub nie, a potem martw się sam. Ale sam musisz podjąć decyzję czy jechać na "starym" sofcie, czy lepiej kupić najtańszy sprzęt na Tomato np: Tenda N60 za ~80 zł.
Nie odkryte więc nie załatane. "dziury" w systemach były i będą. Niektóre powstają przypadkowo przy tworzeniu, niektóre celowe - backdoory.itp. . Ja rozumiem przez to, że oprogramowanie opensource jest tworzone przez społeczność i jest pełna transparentność. W wyniku ich pracy, pasji odkrywane są błędy i luki, i w miarę możliwości aktualizowane. W związku z tym routery z Tomato, DD-WRT, i innymi systemami opensource, są pod tym względem są o lata świetlne przed producentami sprzetu. Inną sprawą jest, że producent sprzeda, da kilka aktualizacji lub nie, a potem martw się sam. Ale sam musisz podjąć decyzję czy jechać na "starym" sofcie, czy lepiej kupić najtańszy sprzęt na Tomato np: Tenda N60 za ~80 zł.
To nie tak. Od 2010, a z tego roku pochodzi ddwrt, które mogę zainstalować w DIR-320, pojawiła się np. Beast, Heartbleed, Puddle, Shellshock. Być może ddwrt nie jest na nie podatne, ale jeśli jest, to wersja sprzed 4,5 roku dalej jest dziurawa. Czyli w tym wypadku odkryte nie równa się załatane.
A router przerobiłem na switch i rozdziela siec w drugim pokoju. Od świata odgradza mnie inny, nowszy.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?