Aktualnie walczę na swoim sprzęcie z selektywnym routingiem, wątek z forum: http://forums.smallnetbuilder.com/showthread.php?t=9311
Potrzebuję skonfigurować router w ten sposób aby część usług które mam postawione na routerze łączyła się przez skonfigurowany VPN-client, a wszystkie pozostałe usługi przez WAN.
Poniższy skrypt w moim wykonaniu zaproponowany przez uzytkownika "Janosek" działa, jednakże jest z nim problem ponieważ ingeruje w podstawową tablicę routingu i przestają działać usługi odpalone na routerze:
jffs/scripts/vpn-route.sh
#!/bin/sh
touch /tmp/000wanstarted
for i in /proc/sys/net/ipv4/conf/*/rp_filter ; do
echo 0 > $i
done
ip route flush table 100
ip route del default table 100
ip rule del fwmark 1 table 100
ip route flush cache
iptables -t mangle -F PREROUTING
ip route show table main | grep -Ev ^default | grep -Ev tun11 \
| while read ROUTE ; do
ip route add table 100 $ROUTE
done
ip route add default table 100 via $(nvram get wan_gateway)
ip rule add fwmark 1 table 100
ip route flush cache
# WAN ROUTE
iptables -t mangle -A PREROUTING -i br0 -j MARK --set-mark 1
# VPN ROUTE
iptables -t mangle -A PREROUTING -s 10.0.0.1 -p tcp -m multiport --port 25 -j MARK --set-mark 0
exit 0
skrypt należy uczynić wykonywalnym i wrzucić konfigurację do pola konfiguracji klienta OPENVPN:
skrypt kieruje wiadomości z serwera pocztowego znajdującego się na routerze po VPN, a wszystko pozostałe przez WAN
Niestety tak jak napisałem powyżej blokuje wszystkie połączenia z zewnątrz.
Panowie uczestniczący w problemie wątku: http://forums.smallnetbuilder.com/showthread.php?t=9311
rozwiązali problem proponując inny skrypt z różnymi modyfikacjami ale niestety mi do tej pory nie udało się go zrealizować. Poniższy skrypt zmodyfikowany dla moich potrzeb mi niestety nie działa:
#!/bin/sh
logger -t "($(basename $0))" $$ "Start"
ip route flush table 10
ip rule del table 10
ip rule del fwmark 10 table 10
ip route flush table 12
ip rule del table 12
ip rule del fwmark 12 table 12
ip route flush cache
iptables -t mangle -F PREROUTING
logger -t "($(basename $0))" $$ "CMD: ip route add default via $tun_ip dev $tun_if table 10"
logger -t "($(basename $0))" $$ "CMD: ip route add default via $(nvram get wan_gateway) dev eth0 table 12"
ip route add default via $tun_ip dev $tun_if table 10
ip rule add fwmark 10 table 10
ip route add default via $(nvram get wan_gateway) dev eth0 table 12
ip rule add fwmark 12 table 12
iptables -t mangle -A PREROUTING -s 10.0.0.1 -p tcp -m multiport --port 25 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A PREROUTING -i br0 -j MARK --set-mark 12
logger -t "($(basename $0))" $$ "End"
exit
Próbowałem na różne sposoby które podane są na forum, między innymi dodając w pole konfiguracji polecenie: route-nopull - niestety w tym przypadku w ogóle przestaje działać internet.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia mili koledzy w przemiotowym temacie i jest mi coś w stanie podpowiedzieć. Niestety brakuje mi już pomysłów.
Shibby, sprawdzałem na różne sposoby i próbowałem także nie ruszając podstawowej trasy i niestety nie na wiele się to zdało. Efekt był taki, że wszystko szło i tak jak Mamusia nakazuje wraz pakietami na porcie 25. Aktualnie nie mam fizycznie dostępu do sprzętu, więc zdalnie nie będę mieszał w tablicy routingu, aby swojej Zosi dostępu do netu nie odciąć ale jak będę w domku to sprawdzę i potwierdzę.
Połączony z 16 April 2015 18:24:44:
No niestety Shibby ale skrypt nie działa ale jest tak jak napisałem powyżej. Masz jeszcze jakieś pomysły ?
Edytowany przez greeno dnia 16-04-2015 18:24
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?