Cześć,
Zlecę zdalne (np. via Skype) konsultację z konfiguracji routera R7000 pod Tomato.
Zależy mi na konfiguracji VPNa który umożliwi dostanie się do sieci lokalnej i korzystanie z jej zasobów z zewnątrz na różnych urządzeniach np. iPhone, android czy laptopy z Windows czy osx, ale również połączenie z zewnątrz będzie korzystało z wykupionej u dostawcy usług VPN usługi która już została przeze mnie skonfigurowana.
Chce aby osoba która zgłosi się do tego zlecenia posiadała również wiedzę o funkcjach Tomato i po trochu wyjaśniła jego możliwości.
Osoby zainteresowane bardzo proszę o wiadomość prv z wyceną za h. F-VAT mile widziana
Poniżej poglądowy rysunek sieci (sorry nie jest profesjonalistą ):
Raz w życiu podszedłem do tematu próby uruchomienia openVPN na HTC Desire Z (android chyba 2.3). Co prawda udało mi się go odpalić ale na telefon wymagał roota oraz sporo czasu musiałem przeznaczyć na poszukiwania w necie działającego modułu tun.ko, którego zwyczajnie w moim androidzie brakowało.
Nie wiem jak teraz temat wygląda ale nie zdziwię się jak okaże się iż nic się od tamtego czasu nie zmieniło. Na iPhone możesz mieć podobny problem.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Potwierdzam, na androidzie 4.4 i 5.0.2 openvpn działa bez problemu. Ja z mojego android - telefon zestawiam połączenie przez serwer działający w Japonii. Program do obsługi openvpn z google play. Dane ustawień pobieram ze stronki www.vpngate.net. Tak samo na windows 7 i 8 program z ich stronki, działa bez zarzutu z kilku lokalizacji. Co Apple to się niewypowiadam.
Telefony i urządzenia z zewnątrz mogą łączyć się dowolny szyfrowany sposób do sieci lokalnej - może to być PPTP lub OpenVPN bez znaczenia.
Obecnie wszystkie urządzenia w sieci lokalnej korzystają ze skonfigurowanego na routerze VPNa od https://www.goldenfrog.com/support/vyprvpn - OpenVPN
Zależy mi na tym aby urządzenie łączące się z zewnątrz po połączeniu do sieci lokalnej:
1. Widziało urządzenia w niej pracujące (drukarki, dyski, inne komputery)
2. Samo łączyło się ze światem poprzez VPNa np. od https://www.goldenfrog.com/
Czy stawka 80zl/h jest ok?
Połączony z 29 January 2015 18:03:15:
Udało mi się pomyślnie połączyć wcześniej z DD-WRT z zewnątrz laptopem z OSxem poprzez PPTP także to było już pół sukcesu - niestety komputer ten nie widział sieci lokalnej i nie miał zewnętrznego adresu IP takiego samego jak komputery z sieci lokalnej które korzystały z https://www.goldenfrog.com/support/vyprvpn - chyba trzeba coś jeszcze zrobić w tym celu, ale brakuje mi wiedzy
Jeśli chodzi o Androida to jest tam możliwość konfiguracji VPNa tak jak na filmie tutaj: YouTube Video Edytowany przez MrPawel dnia 29-01-2015 18:03
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?