Witajcie,
czy można dodać drugi router do Netgear Genie+ Marketplace (konkretnie drugi WNR3500Lv2)? Potrzebuję uruchomić drukarkę, a to wymaga appki z Genie.
Z drugiej strony - czy jest szansa na uruchomienie HP LJ 1018 pod Tomato? Wiem o kwestii ładowania oprogramowania hotplugiem i do tego momentu generalnie udawało mi się dobrnąć, ale "leżałem" w kwestii ustanawiania połączenia pod Windows (wówczas jeszcze XP), tzn. druk działał jedynie przy wyłączonej łączności dwukierunkowej (a to oznacza brak komunikatów, druku dwustronnego itd.). Czy ktoś z Was może potwierdzić, że tę drukarkę da się używać normalnie podłączoną pod WNR z Tomato (nieważne jaki serwer, P910 czy CUPS, chociaż tego drugiego faktycznie nie próbowałem, bo w międzyczasie pozbyłem się WNRa, a teraz temat powraca...).?
BTW. Tylko nie każcie mi korzystać z supportu Netgeara - straciłem godzinę na rozmowie z "taką jedną", która usiłowała mi wmówić, że:
a) Genie+ Marketplace ma status beta (owszem miał, ale dawno temu, teraz ze świecą szukać na tej stronie znaczka bety;
b) ten router nie może służyć jako serwer drukarki, bo nie ma tego w specyfikacji (owszem, nie ma, ale funkcję tę dodaje programik właśnie z G+M - witryny Netgeara!);
c) w ogóle to mi się pomyliło i pewnie korzystałem z drukarki pod "3rd-party firmware" (jw.)
czyli generalnie rozmowa ze ścianą.
ja korzystam z HP1018 pod tomato od lat. Zero problemów. Na sofcie netgeara raczej nie odpalisz tej drukarki właśnie ze względu na koniecznośc ładowania sterownika. W konfiguracji tej drukarki na tomato + konfiguracja pod windowsem jak najbardziej pomogę.
Wspomniałeś o wyłączeniu komunikacji dwukierunkowej - jest to niezbędne by 1018 się nie zapętlała i nie drukowała tego samego dokumentu w kółko. Ale nie ma to nic wspólnego z drukiem dwustronnym.
Wbudowany w Tomato serwer wydruku + ładowanie sterownika przez hotplug (będziesz więc potrzebował jakiego pena by przetrzymywać w nim sterownik) i HP1018 będzie działać.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
@shibby: wiesz co jest najśmieszniejsze? Że ja tę drukarkę pod OFW _miałem_odpaloną_, podobnie zresztą jest teraz z routerem WDR4300 - działa to od strony użytkownika tak samo, tj. program na komputerze łączy się z drukarką i przedstawia ją komputerowi jako lokalną (monopolizując jej użycie na czas druku).
Dzięki za chęć pomocy - jak znajdę trochę czasu i sam się wygrzebię spod sterty spraw zawodowych to będę chciał przysiąść nad tym tematem - wtedy bym ci się przypomniał. Mówię - hotplug robiłem, sterownik się ładował i drukarka drukowała przy wyłączonej łączności dwukierunkowej, ale nie działał np. ręczny druk dwustronny (czyli przełożenie papieru i kliknięcie "Kontynuuj".
Edit: załączam screen z Netgear Marketplace - w tej chwili tamten "stary" WNR jest u moich rodziców i nie ma podłączonej drukarki, jedynie dysk do backupów, ale chodzi mi o sam fakt istnienia tej apki.
g_betiuk załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
wiesz co jest najśmieszniejsze? Że ja tę drukarkę pod OFW _miałem_odpaloną_, podobnie zresztą jest teraz z routerem WDR4300 - działa to od strony użytkownika tak samo, tj. program na komputerze łączy się z drukarką i przedstawia ją komputerowi jako lokalną (monopolizując jej użycie na czas druku).
to znaczy, że drukarka była udostępniana na komputerze przez usbip a nie przez serwer wydruk u. Wtedy komputer mógł wysłać sterownik do drukarki.
Cytat
Mówię - hotplug robiłem, sterownik się ładował i drukarka drukowała przy wyłączonej łączności dwukierunkowej, ale nie działał np. ręczny druk dwustronny (czyli przełożenie papieru i kliknięcie "Kontynuuj".
przyznam, że z opcji druku dwustronnego nie korzystałem. Sprawdzę w wolnej chwili u siebie.
PS transmisję dwukierunkową wyłączyłeś zarówno w sterowniku drukarki jak i w tomato?
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?