23 Listopada 2024 13:40:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.211.41
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-N66U (900 Mb/s) + E3272s-153
Nok
Witam

Mam abonament w orange na internet do 42 Mb/s.
Chciałbym kupić router i modem, który pozwoli mi na wykorzystanie prędkości, którą mi oferują. Router chciałbym aby był dobry, nie najlepszy bo pewnie takiego nie potrzebuję, ale chciałbym żeby reprezentował sobą dobrą jakość i był niezawodny. Oprócz wspomnianego modemu chciałbym podłączyć do niego również dysk zewnętrzny G-DRIVE mini USB 3.0. I tak oto przeglądając forum skłaniam się ku Asusowi RT-N66U (900 Mb/s). Wydaje się być dla mnie w sam raz, no chyba, że jest jakiś inny oferujący lepsze parametry do którego warto dopłacić. Co do modemu to wyszukałem E3272s-153 LTE wydaje mi się również dobry. Nie będę się jednak wypowiadał bo po prostu brakuje mi wiedzy i chciałem się poradzić kolegów czy takie połączenie jest dobre. Nie wykluczam wrzucenia do niego tomato, ale to może troszkę później. Teraz zależy mi na zbudowaniu dobrej bazy do przyszłej zabawy.

Proszę o rady

mosao
Po pierwsze - do 42 nie znaczy, że tyle wyciągniesz. Podłącz modem do kompa i sprawdź ile rzeczywiście wyciągasz. Może się okazać, że nie masz połowy z tego. N900 też się tobie nie przyda jeśli będziesz chciał ciągnąć z dysku usb po wifi to masz tylko 100Mbit/s więc trochę przestrzeliłeś. No i pytanie, czy twoje kompy wyciągną maxa z wifi (bo nic o kablach nie piszesz)
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

majkel152
asus n18u / ac56u , n66u /ac66u to już staroć
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Nok
Zgoda może się tak okazać, że nie osiągnę pełnej prędkości ale chciałbym wyciągnąć maks ile się da. Do stacji bazowej mam w linii prostej ~ 1km. Dodatkowo mieszkam na wiosce więc nic nie zasłania. Warunki są raczej korzystne. Nie mam żadnego modemu-palucha ale w iPadzie pokazuje mi ~ 10Mb/s. Myślę, że paluchem dałoby radę wyciągnąć więcej + do tego jeszcze antena za okno powinna pomóc, mylę się?
Co do routera to może faktycznie jest za dobry, ale tak jak napisałem chciałbym żeby był wystarczający na moje potrzeby plus ciut lepszy tak na przyszłość. Sam nie wiem dlatego chcę się poradzić. Mógłbyś coś zaproponować?

Odbieram Intel Centrino Wireless-N 2230

Połączony z 23 January 2015 17:37:29:

Cytat

mosao napisał(a):

N900 też się tobie nie przyda jeśli będziesz chciał ciągnąć z dysku usb po wifi to masz tylko 100Mbit/s więc trochę przestrzeliłeś.

Dlaczego tylko 100 Mb/s? Dysk twardy (7200 rpm) ma transfer do 136 MB/s czyli około 1088 Mb/s. Teraz doczytałem, że ograniczać może mnie USB 2.0 do 480 Mb/s. Co miałeś na myśli pisząc 100 Mb/s?
Edytowany przez Nok dnia 23-01-2015 17:37

mosao
Dlatego. Routery nie są do gromadzenia i udostępnianych danych. Do tego służą NASy. Od biedy można użyć routera - a efekty są różne.

openlinksys.info/images/rt-n66u/pomiar_ftp.png

Może coś się zmieniło ale dane na opakowaniu to jedno a rzeczywiste wyniki to drugie.

majkel152
;o lol. padłem ^^
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Nok

Cytat

majkel152 napisał(a):

;o lol. padłem ^^

No ja też padłem czytając Twoje (nic nie wnoszące) komentarze.

Dzięki masao za wyjaśnienie. Zdecyduję się chyba jednak na tego Asusa bo wydaje mi się, że spełni moje oczekiwania w 100%

Pozdrawiam

tamtosiamto

Cytat

Nok napisał(a):
skłaniam się ku Asusowi RT-N66U (900 Mb/s).
Proszę o rady

te 900Mb/s to marketingowy belkot, nawet nie patrz na to, a juz na pewno nie sugeruj sie takimi danymi przy kupnie rutera. Najlewpiej poszukac testow, shibby sporo ich zrobil. Czy ruter spelni towje wymagania w 100%? Na 100% nie. Ale to wyjdzie dopiero , jak to sie mowi, w praniu. Endżoj.
nic nie mam

mosao
@Nok: a czemu n900? TPlinka 4300 (n750) masz za pół tej ceny. Zobacz w testach ile się różnią. Z za rok czy 2 lata nie będzie problemu zamienić go na coś z AC

Steel_Rat
To ja też się dorzucę. Chcesz kupić modem na usb, zauważ że na tym złączu net może chodzić wolniej, bo z routerami jest różnie. Możesz nigdy nie osiągnąć 40Mbit chociaż jak podłączyć ten modemu do kompa będzie tyle wyciągał.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

Nok

Cytat

mosao napisał(a):

@Nok: a czemu n900? TPlinka 4300 (n750) masz za pół tej ceny. Zobacz w testach ile się różnią. Z za rok czy 2 lata nie będzie problemu zamienić go na coś z AC

W sumie to chyba dlatego, że mam duże zaufanie do tej firmy, nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć. Tp-link prawie identyczny, ale Asus już zamówiony.

Tylko coś mi mówi, że się chyba pośpieszyłem bo zapomniałem z tego wszystkiego sprawić czy modem paluch, który chcę kupić będzie współpracował (założyłem, że tak). No i okazuje się, że niestety nie :/

Czy po wgraniu tomato lista obsługiwanych modemów jest większa?

Połączony z 25 January 2015 19:27:57:

Cytat

Steel_Rat napisał(a):

To ja też się dorzucę. Chcesz kupić modem na usb, zauważ że na tym złączu net może chodzić wolniej, bo z routerami jest różnie. Możesz nigdy nie osiągnąć 40Mbit chociaż jak podłączyć ten modemu do kompa będzie tyle wyciągał.

Z tym się nie da nic już zrobić, a niestety jestem zmuszony do korzystania z mobilnego internetu :/
Edytowany przez Nok dnia 25-01-2015 19:27

Sigma
Na HSPA+DC 40mbit nie osiągniesz nigdy. To maksymalna prędkość w warunkach laboratoryjnych. Osobiście w Orange na HSPA+DC nie przekroczyłem nigdy 20mbit. Ale dużo zależy od obciążenia BTS Smile

Natomiast list modemów działających pod Tomato to coś niemającego żadnego związku z listą dzialającą na OFW, Merlinie czy innych softach. Poszukaj na forum - jest wątek z listą modemów obsługiwanych. Ewentualnie podaj model tu.
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

Nok
Dzisiaj pożyczyłem modem palucha Huawei E353 jak wrócę do domu to zrobię testy czy w ogóle uda mi się wyciągnąć jego maks czyli coś około 21 Mb/s. Jeśli nie to będę się posiłkował jakąś anteną ( tylko na ile okaże się skuteczna?) A jeśli będę miał maksa to wtedy kupię ZTE MF821 LTE który niby współpracuje z N66U i liczę na te 30 Mb/s.
Wczoraj pojeździłem chwilę po BTS'ach w Szczecinie i pod każdym z nich wyciągnąłem na iPadzie ~ 30 Mb/s co już nie jest złym wynikiem. Z tym, że nie wiem w jakiej technologii się połączyłem.

Sigma

Cytat

Nok napisał(a):Dzisiaj pożyczyłem modem palucha Huawei E353 jak wrócę do domu to zrobię testy czy w ogóle uda mi się wyciągnąć jego maks czyli coś około 21 Mb/s.

Jeśli przekroczysz 10 będzie nieźle. Te maksy podawane w specyfikacjach to wartości laboratoryjne niestety.

Cytat

Nok napisał(a):Jeśli nie to będę się posiłkował jakąś anteną ( tylko na ile okaże się skuteczna?)

Jeśli będziesz grubo poniżej 10 to może pomóc. Ale z anteną to lepsza zabawa Smile Tu już trzeba sprawdzać częstotliwości, bo dobre anteny są wąskozakresowe. I czego innego będziesz potrzebował do HSPA+, czego innego do ewentualnego LTE.

Cytat

Nok napisał(a):A jeśli będę miał maksa to wtedy kupię ZTE MF821 LTE który niby współpracuje z N66U i liczę na te 30 Mb/s.

Na LTE tyle powinieneś wyciągnąć bez większego problemu.

Cytat

Nok napisał(a):Wczoraj pojeździłem chwilę po BTS'ach w Szczecinie i pod każdym z nich wyciągnąłem na iPadzie ~ 30 Mb/s co już nie jest złym wynikiem. Z tym, że nie wiem w jakiej technologii się połączyłem.

Jeśli iPad 3 lub 4, to z całą pewnością LTE Smile
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

Nok
Router przyszedł, zamówiony paluch ZTE MF821 również.
Cóż mogę powiedzieć, ogólnie wszystko działa, ale niezupełnie bezproblemowo. Osiągam mniej więcej 25 Mb/s co jest niezłym wynikiem. Problem jest natomiast w nawiązaniu połączenia z internetem przez palucha podłączonego do routera.

Jeśli nikt nie korzysta z internetu po pewnym czasie (około 30 min) paluch traci połączenie i w późniejszym czasie ma problem z nawiązaniem połączenia. Trochę to irytujące Sad

Na infolinii powiedzieli, że nie są zdziwieni bo pomimo, że to dobry sprzęt to nie nadaje się do takiego zastosowania. Opcja 3g/4g to tylko dodatek, na wszelki wypadek gdyby główne połączenie zawiodło tzw. dual wan.

Kolejna sprawa to taka, że router nie rozłącza części mechanicznej dysku w stanie bezczynności przez co talerz obraca się cały czas Sad

Tak więc pomimo, że jakoś to działa, to działa źle. Będę korzystał z takiego połączenia przez jakiś czas i pomyślę nad czymś innym pewnie.

Muszę poczytać czy tomato by coś pomogło w tej kwestii.. Smile

VANT
Wgraj mod RMerlin'a, tam jest na 100% opcja usypiania dysku po zadanym czasie, a w najnowszej wersji doszło sporo poprawek obsługi 3g/4g więc może twoje problemy przestaną istnieć ???
Asus RT-N66u - Repeater
Asus RT-AC87U - Main Router
Zyxel GS1920-24- Smart Managed Switch
Zyxel NAS542 - Media Serwer
Linksys WRT-54GL - Tomato by shibby

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 113

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,399,213 unikalnych wizyt