Mam modem E3372 podpięty pod router Netgear wnr3500lv2, co chcę osiągnąć to odseparowanie tego modemu na drugim WLANie, chodzi mi o to by w domu korzystali sobie z Internetu z Netii który obecnie mam, a by na drugim Virtual WiFi można było korzystać z internetu udostępnianego przez modem (HiLink). Piszę z pytaniem czy jest to w ogóle osiągalne, bo jak na razie doszedłem do momentu takiego, że modem jest wykrywany, jest na eth2 adres który został przypisany to 192.168.8.100, virtual wifi 2 i vlan wyklikałem z panelu, dodałem routing do tego eth2, ustawiłem jakieś iptables które znalazłem na internecie no i z czym się porykam... z routera bezproblemowo pinguje ten modem, z komputera też leci ping, mogę wejść na panel zarządzania na modem przez przeglądarkę, ale już próba ustawienia IP 192.168.8.5 oraz bramy 192.168.8.1 na komputerze nie daje pożądanych rezultatów, Internetu nie ma :/. Nie chodzi mi tutaj o to by to było zautomatyzowane, do wszystkiego dojdę po kolei, ale samo to bym mógł nawet ustawić ręczną konfigurację na komputerze i bym mógł korzystać z internetu LTE, dlatego pytanie do ekspertów, czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia na Tomato i na co powinienem zwrócić uwagę przy próbie zestawienia tego
Borykam się z tym dziś pół dnia, ale myślę że da się to zrobić, tylko nie wiem jeszcze do końca jak, dlatego prosiłbym o jakieś wskazówki
Tomato na którym ten routerek pracuje to 1.28.0000 MIPSR2-123 K26 USB AIO
Mam modem E3372 podpięty pod router Netgear wnr3500lv2, co chcę osiągnąć to odseparowanie tego modemu na drugim WLANie, chodzi mi o to by w domu korzystali sobie z Internetu z Netii który obecnie mam, a by na drugim Virtual WiFi można było korzystać z internetu udostępnianego przez modem (HiLink). Piszę z pytaniem czy jest to w ogóle osiągalne, bo jak na razie doszedłem do momentu takiego, że modem jest wykrywany, jest na eth2 adres który został przypisany to 192.168.8.100, virtual wifi 2 i vlan wyklikałem z panelu, dodałem routing do tego eth2, ustawiłem jakieś iptables które znalazłem na internecie no i z czym się porykam... z routera bezproblemowo pinguje ten modem, z komputera też leci ping, mogę wejść na panel zarządzania na modem przez przeglądarkę, ale już próba ustawienia IP 192.168.8.5 oraz bramy 192.168.8.1 na komputerze nie daje pożądanych rezultatów, Internetu nie ma :/. Nie chodzi mi tutaj o to by to było zautomatyzowane, do wszystkiego dojdę po kolei, ale samo to bym mógł nawet ustawić ręczną konfigurację na komputerze i bym mógł korzystać z internetu LTE, dlatego pytanie do ekspertów, czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia na Tomato i na co powinienem zwrócić uwagę przy próbie zestawienia tego
Borykam się z tym dziś pół dnia, ale myślę że da się to zrobić, tylko nie wiem jeszcze do końca jak, dlatego prosiłbym o jakieś wskazówki
Tomato na którym ten routerek pracuje to 1.28.0000 MIPSR2-123 K26 USB AIO
Z góry dziękuję za odpowiedź !
Zrozumiałem że to jest bez sensu jak chciałem ustawiać na komputerze bezpośrednio adres modemu, musi być gateway ustawiony na router bo w końcu on zarządza pakietami i to on musi je przepchać dalej, tylko jak na razie reguły które wklepywałem do iptables mi nic nie dały
Edytowany przez vistacash dnia 18-01-2015 21:00
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?