Witam, jak w temacie, nabyłem przypadkiem takiego złomka, po chwili zabawy uruchomiłem tomato 124 na nim mimo iż jest to konstrukcja podobna do r7000 to niestety tomato z niego nie działa dobrze na nim tu miejsce dla shibbiego aby dostosował do niego tomato
co działa?
switch, br0, lan, wlan0 2.4GHz
jest gui
co nie działa?
wan (vlan1?)nie działa
wlan1 5GHz nie działa z gui i nie pokazuje sieci na lapku
usb 3.0
magic tricks?
clear nvram -> brick
upgrade z gui -> brick ( wywalił w kosmos board_id )
więcej wkrótce , mam nadzieje cichą że shibby będzie chciał się pobawić nim może po świętach.
dd-wrt działa elegancko na nim jak na dd-wrt
obrazki ^^
Połączony z 20 December 2014 01:45:30:
wan już działa, odwrotnie vlany ^^ , vlan1 przypisal do lanów, a vlan2 do wanu, na odwrót działa , usb też działa po reboocie o.0
Połączony z 25 February 2015 23:44:47:
minęło trochę czasu, a efekt tego taki - support już jest działa chyba wszystko ( dopiero zafleszowałem) podziękowania dla shibbiego i pewnego jegomościa bez pomocy którego by nie doszło do skutku
Cóż widzę, że 64 KB na NVRAM to trochę mało dla tomato. Na Asusie RT-N18U mam wolnego 39,69 KB. A wywaliłem dużo ustawień do JFFS (Głównie skrypty z init oraz z firewall, oraz certyfikaty dla VPN). Ciekawe czy jest możliwość zwiększenia wielkości NVRAM, dla ARM'a.
to stare skriny, no można rzec że ciut mało nvramu , ja go kupiłem przypadkiem żeby pobawić się i przy okazji tomato uruchomić na nim za tą kasę się opyla, wydaje mi się że działa regulacja mocy tx radyjek obu bo jak ustawilem 250mW na 2.4 i 500 na 5 to miałem lepszy zasięg niż w moim n16 czy n66u , może to akurat przez beamforming . tak to śmiga elegancko , nie grzeje się nadto , z boczku przyciskiem można wifi wyłączyć , jutro postawie u kuzynka na szybszym łączu co by torki przetestować . ze swojej strony mogę polecić z czystym sumieniem
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?