23 Listopada 2024 00:06:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.175.166
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki router i karty sieciowe do upc 120mb/s
jender
Witam,

na początku pragnę się przywitać ponieważ jestem nowy na forum.

Potrzebuję pomocy przy wyborze routera i kart sieciowych do PC.

Mam internet z UPC - 120mb/s. Obecnie posiadam modem Cisco EPC 3212 oraz router Netgear JNR3000. Praktycznie cały sprzęt jaki posiadam podłączam do internetu przez wifi - 2x smartfon, laptop, 2x PC (w obu PC mam karty wifi usb TP-Link TL-WN722N). Maksymalne prędkości po wifi jaki uzyskuję wynoszą ok 40 mb/s. Jak testowo podłączyłem laptopa po kablu to było ok 115 mb/s. Układ mojego mieszkania (ok 50 m2) wraz z umiejscowieniem PC i odległościami do routera w załączniku poniżej. Ściany z silki.

Zdaję sobie sprawę, że z obecnym sprzętem nie mam szans uzyskiwać lepszych prędkości dlatego proszę o poradę odnośnie wybrania:
1. routera
2. kart sieciowych do PC.

Ad. 1) Router koniecznie musi pracować jednocześnie w trybie 2,4GHz jak i 5GHz bo niestety w laptopie mam kartę 2,4GHz i na razie nie będę jej wymieniał, szczególnie, że większe prędkości są mi potrzebne na obu PC. Wiadomo, że chciałbym zapłacić jak najmniej ale nie chce też kupić czegoś co nie spełni moich oczekiwań a są one następujące: jak najniższy ping, silny sygnał, jak najwyższy transfer na obu PC. Za router nie chciałbym płacić więcej jak 400 zł, wstępnie zwróciłem uwagę na 3 routery: Asus RT-AC56U, Tp-Link Archer C7, Tp-Link Archer C5. Który z nich spełni najpełniej moje wymagania? Czy może kupić coś innego?
Ad. 2) Jeśli chodzi o kartę sieciową to myślałem o Tp-Link Archer T4U. Jej cena jest do zaakceptowania (ok 150 zł). Inne karty ac jakie znalazłem są już dużo droższe a muszę te karty kupić dwie.

Mieszkanie w bloku, dookoła duuużo sieci, szczególnie na 2,4GHz (ok 20), na 5GHz zapewne mniej ale nie wiem dokładnie bo nie mam jak sprawdzić.

Bardzo proszę o rady.

http://zapodaj.net/7a82253d60095.jpg....5.jpg.html

Kontrolny
Mieszkasz w bloku, wkoło pełno zakłócających się nawzajem sieci, chcesz mieć szybko i stabilnie - podłączaj się kablem gigabit LAN.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jender
Niestety póki co (ok 2 lata) kable nie wchodzą w grę. Jak będę robił remont to uwzględnię w nim puszczenie kabli w ścianach. Do tego czasu jestem zdany na wifi bo nie chcę mieć kabli przez sam środek mieszkania.

Kontrolny
Rozważ jeszcze, czy nie można puścić kabli w peszlach, przynajmniej do PC-tów.
Jeżeli koniecznie musi być WiFi, to w tym wypadku raczej AC 5 GHz.
Czyli np. Netgear R7000 i odpowiednie karty sieciowe powinno działać dobrze.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jender
Dzisiaj przy bardzo dużym szczęściu udało mi się kupić w promocji w Saturnie Netgeara R7000 za 450 zł (cena: 499 zł - 50 zł w dodanym bonie). Do tego planuję kupić karty Tp-link Archer T4U. Jak nie będzie dobrze działać to oddam te tp-linki i poszukam jakiś innych kart. Dlatego prosiłbym o jakieś sugestie w tym przedmiocie (na wszelki wypadek)Wink Zarówno na usb jak i pci-e.

grz3si3k
Przecież wszystko zależy od Twoich potrzeb, i nie pytaj o takie rzeczy.
Skoro kupiłeś ruter z 5GHz to chyba samo przez siebie się prosi włożyć odpowiednio szybkie karty z AC, A JAK NIE to na 100% zwykłe N 5GHz.
Bo nie bardzo bym zrozumiał po co kupować ruter z AC i używać jakieś crapowate karty 2.4GHz.
RT-AC68U

jender
Chodziło mi o konkretne modele, tzn czy np. Tp-link Archer T4U, czy może coś innego?

grz3si3k
Ja używam Half Mini ac7260 intela i broadcoma tez z AC, ale nie mam pojęcia jak one współpracują z Netgearem

Połączony z 09 December 2014 09:51:05:
a tak z ciekawości: z jakiego powodu akurat karty USB ?
Edytowany przez grz3si3k dnia 09-12-2014 09:51
RT-AC68U

jender
USB z tego względu, że potrzebuję ich do PC a nie do laptopa. Nie mam jak poprowadzić teraz kabli więc zostaje tylko wifi. W lapku (MSI GE60 2OC) kartę wymienię jak skończy mu się gwarancja.

grz3si3k

Cytat

jender napisał(a):
USB z tego względu, że potrzebuję ich do PC a nie do laptopa. Nie mam jak poprowadzić teraz kabli więc zostaje tylko wifi. W lapku (MSI GE60 2OC) kartę wymienię jak skończy mu się gwarancja.

do wymiany karty wcele nie musisz podchodzić tak, że stracisz gwarancję, kwestia dopytania w sklepie lub u producenta sprzętu. Ja wymieniałem w 2 gwarancyjnych asusach i w obu zerwałem plomby. Dostałem jasna wytyczną że kartę mogę wymienić sam i nie tracę gwarancji, ale to dał mi sprzedawca.
Ta AC na USB pewnie będzie ok, lecz proponuje najpierw ugadać się w sklepie z możliwością wymiany, jeśli się okaże że zestawia się z ruterem np na 400 Mb/s :-) i za nic więcej nie chce.
RT-AC68U

jack78
Jeśli karty na USB to testowałem NETGEAR A6200 i przy odległościach do 3-4m przez jedną scianę udało mi się uzyskać około 240-270mbps realnych transferów. Testy z Asusem AC56U który ma wewnętrzne anteny.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

jender
Kupiłem na próbę 2x Archer T4U. I niestety mam z nimi problem. Mianowicie po podłączeniu karty do PC przez port USB 3.0, karta po połączeniu się z siecią wyłącza się. Kiedy łączę przez USB 2.0 wszystko jest ok. Na kompie jest Win 7 prof 64 bity i płyta AsRock P67 pro3 (2USB 3.0). Na drugim PC takiego problemu nie ma. Tam jest jednak inna płyta główna i Win 8.1 pro 64 bity. I teraz nie wiem czy jest to wina Windowsa, czy gryzienia się karty z płytą, czy może uszkodzenia portów? Co prawda wydaje mi się, że porty są sprawne bo jak podłączam do nich dysk zew w standardzie USB 3.0 to wszystko działa...
Ma ktoś pomysł czego to może być wina?
Sprawdzałem obie karty i obie zachowują się tak samo.

jack78
A jakie prędkości osiągasz w USB 2.0? Może nie musisz ich podpisać do 3.0. Ja tego Netgera A6200 podpinałem pod 2.0 i tam osiągałem wyniki na poziomie 240-260mbps. Więc na twój net by spokojnie starczyło.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

jender
Na razie robiłem tylko speed testy i wychodziło w nich ok 95-100 Mb/s. Z tym, że PC jest oddalony od routera ok 10-11 m a po drodze jest 1,5 ściany (jedna jest równolegle do linii PC-router więc nie wiem jaki może mieć wpływ na sygnał) i można powiedzieć, że lodówka (przy tej równoległej ścianie). Na smartfonie w tym samym miejscu mam ok 70 Mb/s. Jak będę miał trochę czasu to porobię testy z kopiowaniem plików po sieci.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,311,798 unikalnych wizyt