Zakupiłem kilka dni temu MikroTika uprzednio sprawdzając na innym sprawność działania modemu E3372
Po podłączeniu modemu do MT pojawia się interfejs LTE a po dodaniu DHCP client dla lte i regułki nat w firewall internet działa.
Działa tylko że do czasu Wystarczy otworzyć kilka stron czy też spróbować wykonać Speed Test Modem automatycznie zrywa połączenie i dioda miga należy go wypiąć i ponownie wpiąć żeby znowu zatrybił net.
Pomyślałem że to wina słabego zasilania USB więc podłączyłem modem przez Aktywnego huba Hub wykryty w usb ale problem ten sam. Myślę sobie hub do d*** więc zrobiłem własny. Zasilacz 2A z ładowarki samsung Przewody 15cm cat6 i lutowanko Na modem puściłem zasilanie + i - a z modemu do MT tylko RX TX i GND tak jak to powiedział pewien pan z MT. Nadal to samo Modem jak zrywał tak zrywa polączenie . Poprosiłem kumpla o pożyczenie swojego modemu E3272 (ten jest na liście wspieranych) Problem niestety nadal się pojawia) Przerobiłem modem z HiLink na non hilink i ponownie reset MT + konfiguracja w PPP client Udało się połączyć Otrzymałem publiczne ip ale zonk modem znowu zdycha przy próbie serfingu www.
Próbowałem kilka wersji routeros i różne firmware od 6.18 do 6.22
Najśmieszniejsze jest to że jak nie używam neta to może sobie tak trwać i trwać i się sam nie rozłącza (wiem że objawy sprowadzają do zasilania ale to raczej nie to)
Zna się ktoś na MT Może jakieś dobre człeki doradzą co robić ? Jak do wtorku się nie uporam z problemem to robię zwrot do nadawcy.
Wygenerowałem supout.rif i wysłałem do supportu mt ale to było w piątek więc znając życie Mogą ale nie muszą odpisać do końca następnego tygodnia a czas leci.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?