23 Listopada 2024 23:20:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.225.255.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Konfiguracja SDI i WRT54GX-DE - proszę o pomoc.
JBL
Panowie - mam taki problem:

Kupiłem router Linksys WRT54GX-DE i chiałem swoją sieć domową do niego podłączyć i udostępnić internet i sieć na pozostałe komputery za pomocą tego routera.

Nie było by pewnie problemu gdybym miał neo,czy DSL-a - niestety jestem na razie skazany na SDI i tu chyba tkwi problem.

Najpierw konfiguracja:

Komputer główny z Win XP SP2 podpięty do internetu przez SDI przez port RS232-w tym kompie mam sieciówkę i do tej pory przez switcha załatwiałem sprawę z netem i siecią domową...

Drugi komputer (Win XP)chcę podpiąć do internetu i sieci domowej przez router (po kablu)

Laptop (Win XP)chcę podpiąć tak samo jak komp drugi,tylko,że przez Wi-Fi
Palmtop Mio550 chę podpiąć tak jak laptop.

Prawdę mówiąc z routerami (tym bardziej Wi-fi) nie pracowałem jeszcze i nie bardzo wiem,jak się do tego zabrać,tym bardziej,że mam instrukcję tylko po angielsku.

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu tych połączeń,ponieważ sam nie mogę sobie dać rady.Nie mogę nawet zalogować się do routera,bo przy próbie zalogowania (wipsuję http:/192.168.1.1) - komputer chce mi się łączyć z internetem zamiast z routerem przez kartę sieciową.

Proszę o pomoc.
Pozdr. JBL

Dziadek

Cytat

JBL napisał/a:
Komputer główny z Win XP SP2 podpięty do internetu przez SDI przez port RS232-w tym kompie mam sieciówkę i do tej pory przez switcha załatwiałem sprawę z netem i siecią domową...

Drugi komputer (Win XP)chcę podpiąć do internetu i sieci domowej przez router (po kablu)

Laptop (Win XP)chcę podpiąć tak samo jak komp drugi,tylko,że przez Wi-Fi
Palmtop Mio550 chę podpiąć tak jak laptop.

Żeby Ci to zadziałało, musiałbyś na swoim głównym komputerze skonfigurować udostępnianie łącza i dopiero do tego udostępnionego łącza podpiąć Linksysa.
W tej sytuacji bardziej sensownym wydaje mi się zakupienie jakiegoś routerka dedykowanego dla SDI (koszt 40-50 zł: http://tiny.pl/wlq2) i dopiero do niego podpięcie Linksysa z wszystkimi Twoimi komputerami.
Poza prostszą konfiguracją zyskujesz to, ze główny komputer nie musi chodzić cały czas.

Cytat

Nie mogę nawet zalogować się do routera,bo przy próbie zalogowania (wipsuję http:/192.168.1.1) - komputer chce mi się łączyć z internetem zamiast z routerem przez kartę sieciową.

Domyślnie skonfigurowany router dostępny jest wyłącznie od strony LAN-u, natomiast w Twojej konfiguracji prawdopodobnie usiłujesz się do niego dostać od strony WAN.

Dabit
Witam
Jeśli model WRT54GX-DE jest sprzetowo zgodny z WRT54G i ma mozliwosc wyprowadzenia portu rs232 to prawdopodobnie mozna by podlaczyc do niego SDI. Pozostaje wtedy wymiana firmware na OpenWRT + odpowiedni pakiet do obslugi polaczen ppp i....... moze by dzialalo.
Pozdrawiam

Asus RT-N16 z Tomato

JBL
Oki.Już sobie poradziłem

Zrobiłem tak,że w moim głównym komputerze udostępniłem połączenie internetowe na sieciówkę a w routerze ustawiłem domyślną bramę na adres sieciówki z głównego kompa.Natomiast po stronie LAN stworzyłem nową podsieć i na urządzeniach końcowych poustawiałem wszystko z włączonym DHCP.

Cała sieć ładnie już działa.

Mam jeszcze jedno pytanie,bo w tej sieci mam jedynie problem z dostępem do internetu przez WiFi.

Czy w konfiguracji routera MUSI być włączone szyfrowanie,czy nie?Bo w laptopie z WiFi wywala mi komunikat,że musi,ale jakoś nie mogę sobie z tym dać rady....
Generalnie cała sieć już chodzi,komputery widzą się w sieci i tylko nie chce działać mi jeszcze internet na laptopie i palmtopie.

Jak to ustawić?
Pozdr. JBL

fox2plus
nie musi byc szyfrowanie ale radze wlaczyc zawsze o jakas ochrona Wink
Sprzedam domene http://high-definition.com.pl
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
fox2pluspl@sip.voipdiscount.com
55413@sip.ifon.pl
GG: 8384201

JBL
Nadal jest problem z internetem przez Wifi....

Ma ktoś może jakiś dobry opis konfiguracji Wifi?
Pozdr. JBL

fox2plus
zobacz na wiki
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

JBL
Niestety,wiki nic mi nie mówi.Jestem początkującym użytkownikiem routera z wifi i jeszcze nigdy nie bawiłem się takim cudeńkiem.

Generalnie sieć wysyłana przez router jest widziana w palmtopie,jednak nie wiem czemu nie mogę w żaden sposób przeglądać internetu w palmtopowym internet eksplorerze.

Nie mam pojęcia po co w palmtopie jest aż tyle kart sieciowych i którą tak na prawdę powinienem używać do internetu....

CZarna magia.Męczę się z palmtopem już 3-ci dzień i nic.Natomiasy laptop bardzo ładnie pracuje na routerku.

Nadal szukam informacji na temat konfiguracji Mio z Linksysem....
Pozdr. JBL

JBL
Mam jeszcze takie pytanie:

Jak przywrócić fabryczne ustawienia mojego routerka?Bo w czasie jego konfiguracji zawiesił mi się komp i w żaden spoosób nie mogę się do niego zalogować.

Drugie pytanie:
Jaki polecacie najlepszy firmware do niego +dodatki,żebym miał możliwość regulacji przepustowości transferów>Dobrze by było,jak by był po polsku.Jak go wgrać,żeby nie uwalić routera?
Pozdr. JBL

fox2plus
zobacz do instrukcji albo ja sciagnij ze strony linksysa tam bedzie opisana procedura powrotu do ustawien fabrycznych
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

waldiw
W mio550 kartą sieciową wi-fi jest samsung. W niej wszystko ustawiasz
waldi

JBL

Cytat

waldiw napisał/a:
W mio550 kartą sieciową wi-fi jest samsung. W niej wszystko ustawiasz

Tak myślałem.

Ale zmieniając w niej ustawienia np. nr. IP - zapamiętuje je,natomiast jak zaznaczę samsunga,że za pomocą niego łącze się z internetem i wyjdę z kart sieciowych,następnie wejdę tam z powrotem,to już nie mam zaznaczonej karty samsunga jako korzystającej z internetu-nie ma żadnej zaznaczonej.....Tak ma być?
Pozdr. JBL

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,474,967 unikalnych wizyt