22 Listopada 2024 11:28:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.22.42.189
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: HOME MEDIA :: » Technologia VoIP
 Drukuj wątek
Pomóżcie wybrać hardware do IPFONA
zbig1972
Witam. Czytam wszystko co tu piszecie i nadal jestem zielony. Pomóżcie mi dobrać odpowiedni sprzęt aby mi wszystko działało jak należy. Więc tak: mam router D-Link DSL504T do rozdzielenia Neostrady + Linksys WRT300N-EU router szerokopasmowy z punktem dostępowym Wireless-N. W domu mam komputer + laptop. Wychodzi na to, że potrzebuję jeszcze bramkę VoIP, ale taką abym mógł podłączyć 2 telefony ( jeden analog i drugi fax analog). Czy w takim razie powinienem dokupić bramkę VoIP Linksys PAP2T-EU lub Linksys SPA2102-EU. A może się mylę i zaproponujecie mi inne lepsze i rozsądniejsze rozwiązanie, bo gotowy jestem jutro iść do sklepu. Proszę, pomóżcie bo 14 luty co raz bliżej i muszę podjąć jakąś decyzję. To mój pierwszy post - dzisiaj się zarejestrowałem i może coś walnąłem nie tak, to naprostujcie mnie..... Z góry dziękuję.

fox2plus
jeszcze jedno czy potrzebujesz standartowa linie(np.TS, Dialog i itp) plus Voip czy sam Voip ?

zbig1972
Wolałbym mieć możliwość podłączenia kiedyś linii zwykłej. Zawsze może się zdarzyć że jakiś operator będzie miał lepszą alternatywę. Wolałbym sprzęt który ma większe możliwości niż potrzebuję w dniu dzisiejszym.
Pomyślałem sobie jeszcze o Linksys SPA3102-EU oraz Linksys RTP300-EU. Doradźcie coś.
Edytowany przez zbig1972 dnia 22-01-2007 20:14

fox2plus
to PAP2T odpada (brak mozliwosci podlaczenia lini analogowej) poza tym aby miec 2 operatorow voip potrzebujesz 2 aparatow Sad, jesli chodzi o SPA2102/SPA1001 to samo tylko z mozliwoscia pracy 2 operatoro Voip na jednym aparacie jesli chodzi o linksysa to najtanszym w tej chwili rozwiazaniem (linksys) jest SPA3102 mozliwosc podlaczenia lini analogowej plus 2 operatorow Voip na jednym aparacie Grin, jesli chcesz zastosowac cos innego niz linksys to szukaj bramki aby byl co najmniej 1XFXO i 1xFSX np. cos z Fritza niestety ceny kosmos Sad

bigl
Z tego co wiem to SPA3102 nie możliwości działania 2 operatorów Voip na jednym aparacie. Z Linksysów to chyba tylko SPA1001 ma taką możliwość.
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

borkomar
Czy jak postawiłbym sobie bramkę na VOIP to czy nadal mogę używać telefonu w TP - raczej nie powinno być problemu.
BO telefon jest po filtrze podpięty a Voip będzie przed filtrem i na rozgałęzienie.
Chyba to kolidować nie będzie??
Jeszcze jedno.
Czy jak jest kilka np 3-4 telefony w sieci (widzące się wzajemnie i mogące przełączać rozmowy między sobą) to jak przed nimi postawię bramkę voip to czy nadal będzie to tak działać jak obecnie??Jedyną różnicą powinny być rachunki telefoniczne Wink

zbig1972
Twój telefon podpięty podpięty do bramki będzie działał z linią voip i TPSA. W mojej spa3102 przełącza się tryb pracy klawiszem #
Będziesz mógł przełączać rozmowy między telefonami. Ja mam matke z dwoma słuchawkami podpięta i wszystkie funkcje działają

A teraz ja mam do was pytanie. Wlazłem do menu spa3102 i przełączyłem ja na tryb bridge i teraz mam kłopot jak to cofnąć. Nie mogę się dostać do menu bo loguje się w sieci jakoś dziwnie. Nie mogę z telefonu dostać się do menu. Pomóżcie jak ją skutecznie zresetować w jakiś inny sposób.
D-Link 504T
Linksys WRT300N-EU
Linksys SPA3102-EU

borkomar

Cytat

bigl napisał/a:
Z tego co wiem to SPA3102 nie możliwości działania 2 operatorów Voip na jednym aparacie. Z Linksysów to chyba tylko SPA1001 ma taką możliwość.

Czy dobrze rozumiem??
Czy jest to 2 operatorów VOIP + PSTN??
Czy ta bramka jest wstanie obsługiwać wychodzące i przychodzące rozmowy na nr TP + 2 numery z VOIP na jednym aparacie telefonicznym??
Edytowany przez borkomar dnia 14-02-2007 14:48

bigl

Cytat

borkomar napisał/a:

Cytat

bigl napisał/a:

Czy dobrze rozumiem??
Czy jest to 2 operatorów VOIP + PSTN??
Czy ta bramka jest wstanie obsługiwać wychodzące i przychodzące rozmowy na nr TP + 2 numery z VOIP na jednym aparacie telefonicznym??

Żle rozumiesz - SPA3102 ma możliwość obsłużenia na jednym aparacie PSTN + 1 VoIP.

2 VoIP + PSTN jest na bramkach Siemens AG-188 oraz Asus AX-112. Mają one oczywiście inne problemy - brak lub bardzo marny QoS i parę innych. Ale mają 2VoIP + PSTN na jednym aparacie.
Edytowany przez bigl dnia 14-02-2007 15:00

borkomar
Ok a czy zrobie 1xPSTN + 1x VOIP na SPA1001-EU z jednym aparatem?

bigl

Cytat

borkomar napisał/a:
Ok a czy zrobie 1xPSTN + 1x VOIP na SPA1001-EU z jednym aparatem?

Nie - SPA1001 ma 2xVoIP ale nie ma PSTN. Poza tym to tylko bramka VoIP a nie router z VoIP. Najlepiej zajrzyj sobie tutaj na dół strony i może Ci to wyjaśni co jest w którym urządzeniu - http://www.nomadic.com.pl/go/_info/?i...fo/?id=444

borkomar
Ok temat coraz jaśniejszy.
Jak coś to będzie drugi aparat na PSTN Pfft.
Mam pytanie jeszcze jedno - czy Ipfon działa tak samo (chodzi mi o jakość rozmów itd) z bramka i telefonem i z telefonu softowego ściągniętego ze stronki ipfon'a?
Na razie jestem w fazie testów na Neostradzie 1Mb.
Jutro po dzwonie i dokładnie sprawdzę.
Pewnie przydałoby się qos skonfigurować to będzie jeszcze lepiej (nawet tego w oryginalnym firmware??
Dzięki za każde info.
Pozdrawiam.

pumek
z moich doswiadczen wynika ze przez bramke jest lepszy dzwiek, to znaczy do prowadzenia rozmow glosowych, wiadomo ze z telefonu jest cienki dzwiek ale zawsze podobny w jakosci i zrozumialy. Natomiast w sluchawkach latwiej wychwycic roznice, nie ma kompresji, rozmowy czasami szarpało i byly roznice w glosnosci, moi rozmowcy tez czasami ledwo mnie słyszeli

bigl
Moje doświadczenie też jest takie, że bramka działa dużo lepiej niż softphone.

borkomar
Moje doświadczenie jest takie na chwilę obecną, że IPfon daje ciała po 10-15sek urywa połączenie i nie da sie zalogować na własne kontoSad.
napisałem do nich ciekawe co powiedzą na usprawiedliwienie.

pumek
U mnie takich oznak brak, same rozmowy tez są ok

bigl
Ja używam IPFON do ponad roku, moi kumple od paru miesięcy i nigdy nikt takich dziwnych objawów nie miał.

borkomar
Hmm - napisałem do nich i powiedzieli ze trwały prace konserwacyjne i, że się nie spodziewali, iż wpłynie to na jakość usług.Więc chyba jednak to możliwe.

robertg1972
bilg mam pytanko pracuje na wrt54gl v1.1 +tomato 1.06.0981 i bramka voip d-linkdvg2001s.jakie parametry ustawić dla IPFONU w QoS aby voip pracował poprawnie
.....................................................
Router: WRT54GL v1.1 + Tomato 1.06.0981
Voip: d-linkDvg2001s

bigl
Parametry zależą nie posiadanego modelu bramki VoIP tylko od posiadanego łącza. Opisałem swoje ustawienia razem z wytłumaczeniem co jak i dlaczego - http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_14962
Edytowany przez bigl dnia 11-04-2007 15:17

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,236,310 unikalnych wizyt