23 Listopada 2024 15:56:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.58.40.171
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N16 podłączenie do sieci analogowej
Hezen
Witam.

Mam router asus RT-N16 i powiem szczerze że mam nie lada problem.

Moim dostawcą internetu jest Orange, posiadam gniazdo telefoniczne na RJ11.

Czy jest możliwość podłączenia tego routera przy pomocy jakiejś przejściówki RJ11 na RJ45?

masonix
Nie da się bo ten router nie ma wbudowanego modemu, musisz zaopatrzyć w modem i dopiero podłączyć go kablem RJ45 do routera asusa.

Hezen
Mam neostradę 10Mb/s, oraz modem Thompson SpeedTouch 330 który ogranicza prędkość do 6Mb/s dlatego kupiłem ten router, więc zakup tego routera to był niezbyt udany zakup :/

Mógłbyś zaproponować jakiś modem do max. 80-100zł?
Czy w ogóle w tej kwocie znajdzie sie jakiś sensowny modem który pozwoli na prędkości na linii w okolicach 30-40Mb: w mojej wiosce położyli światłowody i internet ma dostarczać jakiś nowy operator (jak na razie to monopol ma orange ze swoją neostradą, oraz netia - po kablach neo) a chciałbym się zabezpieczyć na przyszłość w razie zmiany dostawy internetu.

Adooni
czegos tutaj nie rozumiem jak placisz za 10Mb i dali Ci modem ktorego specyfikacja pozwala na 6Mb to niech ci zmienia modem.

chyba ze masz sytuacje jak moj znajomy ze to modem ogranicza tylko slaba siec tpsa jak tak to nic inny modem nie da.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

jimmy
Nie ma za bardzo sensu się bawić w dodatkowe modemy. Za mniej niż 100 zł kupisz jakiegoś tp linka np. 8901g albo 8901n działającego od razu jako modem i router do neostrady. Dla rodzinki kupowałem parę lat temu dwa 8901g, które na łączu 6Mbit działały bez problemu - sądzę, że pociągnęły by też i 10Mbit albo więcej. Na aukcjach masz 8901g po 30-40 zł + przesyłka, wersja N jest około 90-100 zł.
Trzeba tylko pamiętać, żeby po skonfigurowaniu zabezpieczyć router przed bugiem o którym pisali swego czasu dość dużo (zdalne pobranie konfiguracji routera). W wersji 8901g na pewno tego nie poprawili - nie wiem jak w 8901n.

A asusa spokojnie sprzedać albo oddać jeśli był zakupiony na odległość. Minusem tplinków jest brak możliwości wgrania tomato.
Co do planowania na przyszłość to jeśli alternatywa jest tylko po łączach tp to tp-linki wystarczą. A jeśli w przyszłości jakiś operator udostępni skrętkę zamiast RJ-11 to koszt zakupu routera, który pociągnie te 30-40Mbit też będzie oscylował w granicach 100-150 zł. Nie ma chyba sensu płacić na zapas.
Edytowany przez jimmy dnia 01-09-2014 17:05
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

masonix
Musisz kupić np. taki modem http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=220&model=TD-8816 tylko sprawdź na jakim annexie pracuje twój stary modem (na 99% będzie to annex A)

smereka
Dla znajomych stawiałem zestawy speedstream4100 lub coś z tej serii + właśnie RT-N16 i działa idealnie. Żadnych zwiech, resetów itp. Na allegro myślę, że znajdziesz coś koło 100 za ten modem. Ma bridge także na asusie dostajesz adres ip publiczny. Wszystko zależy też od lokalizacji. Akurat u nich problemów nie ma. Ale z kolei znajomy można powiedzieć na obrzeżach warszawy ma w umowie do 10mb/s a jest 2mb/s i co i nic. Dzwonienie na infolinie nie pomogło. Miał 10 dni na przetestowanie. Wiedział po 2 dniach że już tak będzie. Niestety alternatywy dla niego nie ma. Twierdzą, że duża odległość do centrali i temu tak.

Hezen
Adooni, ten modem ma chyba z 8 lat wziąłem go za 1.22zł wraz z pierwszą umową z Neostradą 1Mb/s
Znalazłem przerobione sterowniki do tego modemu żeby w ogóle działał na win7 i działa ale niestety nie mogę włączyć trybu ISO żeby modem mógł przełknąć 8Mb/s.
Ten modem potrafi się synchronizować z wyższą prędkością niż 6Mb/s ale ograniczenie to sterowniki.
Screen z mojej linii:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2c6b14d452398bd3.html

Router Asusa wylicytowałem na allegro, z tego co wiem to przy kupnie Kup Teraz jest 10 dni na zwrot.

EDIT: mój obecny modem pracuje w GDMT.A

Kontrolny
Czy modem, który "dostałeś za 1,22 zł" nie jest przypadkiem nadal własnością TPSA (obecnie pod marką Orange)? Jeżeli tak, to zwróć się do Orange, żeby dostarczyli odpowiedni modem do posiadanej obecnie przez Ciebie umowy na 10 Mbit/sek. Pewnie zaproponują Ci jakiegoś Fun Boxa + cyrograf na 24 miesiące.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

Hezen
Fun Boxa nie chce, nie mam zamiaru dopłacać do rachunku za ich "wypożyczanie własności".
Chyba że Orange ma w ofercie jakieś modemy i prowadzi wymianę, ale o tym nie słyszałem.
Router asusa kupiłem ze względu na przyzwoity zasięg.

Zastanawiam sie nad zaproponowanym TD-8816, nie jest drogi ale czy nie będzie problemów gdy podłączę go do N16?

masonix
Z TD-8816 nie powinno być żadnych problemów, musisz go jedynie ustawić w trybie bridge a w RT-N16 wpisać swoje ustawienia PPPoE i wszystko będzie śmigać.

Hezen
Masonix, muszę po raz kolejny prosić Cie o pomoc.

Mam TD-8816 ustawiony w Bridge Mode.
TP Linka podłączyłem pod WAN w Asus RT-N16, Port LAN1 routera do karty sieciowej niby wszystko ok, ale jak chce skonfigurować router wchodząc w jego ustawienia na http://192.168.1.1 prosi o hasło do asusa, po wpisaniu następnie prosi hasło do TP-Linka i tak w kółko Angry

Jak sie domyślam modemowi trzeba zmienic adres bramy na 192.168.1.0?
Mógłbyś wyjaśnić lub poprowadzić mnie gdzie to zmienić?

Może dla kogoś są to banalne czynności ale to mój pierwszy komplecik modem + router.
Jestem ogarniętym człowiekiem jeśli chodzi o składanie zestawów, podkręcanie procesorów na prawie każdej platformie ale z siecią bezprzewodową jestem zielony - nie miałem styczności konfigurować i itp. stąd ta niewiedza.

EDIT: w modemie muszę wyłączyć DHCP?

jack78
Modem ustawiasz np na 192.168.0.1, router na 192.168.1.1
Na modemie gasisz DHCP.

Adresacja nie koniecznie taka jaką zaproponowałem, ale na pewno oba urządzenia muszą być w innych podsieciach.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Hezen
Dziękuję za pomoc.
Dzisiaj w końcu uporałem się z konfiguracją modemu i router w końcu ruszył Grin
Zdziwiło mnie że na takich ustawieniach dopiero ruszyło:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/85d5f157d1b7eeb0.html

Jeszcze jedno pytanie, jak zabezpieczyć router przed dostępem z internetu i itp. oraz co jeszcze w nim skonfigurować?
Jest to mój pierwszy router i chciałbym żeby było wszystko cacy Smile

jack78
Przed dostępem z netu pewnie nie musisz, bo standardowo dostęp do GUI od strony WAN jest zablokowany. Ale podaj jeszcze jakie masz oprogramowanie, Tomato czy OFW.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

Hezen
Na routerze mam oprogramowanie Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-116-PL K26 USB VPN
Zainstalowane przez poprzedniego właściciela.

Jeszcze jedno pytanie, czy teraz tak jak mam zrobione połączenie modem + router, router powinien sam nawiązać połączenie ?
Wczoraj wszystko było w porządku, a dzisiaj po włączeniu komputera router nie mógł nawiązać połączenia z modemem (modem musiałem od nowa ustawić)

jack78
Jeśli jest Tomato, to najlepiej zaktualizuj je do v.121. Standardowo dostęp od strony WAN jest zablokowany.
Modem teraz czeka na to co chce router, działa czysto jako modem, wszystkim musi zająć się router.
Z tym że mi się wydaje że powinien działać czysty tryb bridge, a nie w trybie 1483 bridged.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

Hezen
Wczoraj ustawiałem modem na nowo i masz racje, musi działać w czystym trybie BRIDGE.

Wczoraj nie bawiłem się w sprawdzanie konfiguracji po ponownym uruchomieniu komputera - nie miałem czasu.
Dzisiaj rano gdy włączyłem komputer, router bez problemów połączył się z siecią Grin

Jak będę miał czas (większość czasu z L4 idzie na "grzebanie" przy aucie) to przestudiuję poradniki instalacji Tomato i na pewno zaktualizuje owe oprogramowanie.

W Zaawansowanych opcjach Tomato zauważyłem - Moc nadawania mW (zakres: 0 - 400, rzeczywista max. wartość zależy od wybranego kraju)
Jak się domyślam ta opcja może poprawić zasięg routera?
Jeśli tak to jakie są bezpieczne wartości?

jack78
Ta funkcja działała tylko na WRT-54G, na nowych routerach nie ma to chyba żadnego wpływu. Najlepiej pozostaw bez zmian. Ja u siebie mam 42mW.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 121

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,414,686 unikalnych wizyt