25 Listopada 2024 14:27:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.129.195.254
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Nie wyświetla stron / Asus N66U
cross
Mam dziwną sytuację. Nie wiem jak na innych kompach ale u mnie, na komputerze stacjonarnym czasami jak chcę wejść na stronę czy to alllegro czy gumtree czy filmweb itd etc to bardzo długie oczekiwanie na wyświetlenie strony po czym albo wgrywa się bez pełnej grafiki albo "Nie można wyświetlić strony" po czym ponowny odśwież i strona otwiera się od razu.

Net 100 Mbps/4Mbps
Asus N66U Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO-64K

Router zakupiłem w piątek.

Nie wiem czy to ma coś wspólnego z DNSami. Bo zmieniałem wpisy na serwerze. Posiadam w sieci Lan serwer z BIND (lokalny dns) wszystko jest raczej prawidłowo ustawione. W configu nameda mam forwaders { DNSy ISP } na routerze w static DNS wpisałem pierw DNSy ISP a później IP Serwera. Wcześniej miałem tylko IP serwera i myślałem, że to jest problem , dodałem 2 DNSy od ISP przed IP serwera ale dzisiaj po włączeniu kompa dalej ta sama przypadłość.

Ktoś ma może pomysły?
Dodam, że to dzieje się czasami i nie obwiniam tu serwerów po drugiej stronie. One są dostępne. Pingi idą stabilnie do nich.
Np moja grafika w podpisie się nie wyświetlała 5 min po dodaniu tego postu, teraz jest ok. Ale nie wiem czym są te chwilowe przerwy w działaniu

Połączony z 11 sierpień 2014 15:20:04:
I trochę dziwnie działa ta opcja na routerze. Dziwnie znaczy niezrozumiale.

Use received DNS with user-entered DNS
czyli: Add DNS servers received from your WAN connection to the static DNS server list (see Network configuration

Czyli używa DNS jakie wprowadze w konfiguracji Network / Static DNS. Wpisuje tam adres IP serwera swojego DNS w lanie. I nic innego. Wyłączam i włączam ponownie kartę sieciową. I Patrze, że pobiera ona adres IP serwera oraz.. dwa dodatkowe od mojego ISP. W Overview też widze wpisane 2 dodatkowe DNSy od ISP a w static DNS nie mam ich wpisanych (0.0.0.0). Dziwne. Bo jak odznaczę opcje Use received DNS with user-entered DNS to wtedy w sekcji Overview widzę tylko DNS swojego serwera. To chyba nie tak ma działać? Pytanie dlaczego chce używać DNS'a z serwera w mojej sieci? Bo mam tam strefy lokalne oraz serwer ten szybciej dokonuje resolve niż router Asus'a. Zauważyłem, że jak ustawiam dnsmasq jako DNS server (czyli router jest serverem DNS) występują właśnie te przerwy w otwieraniu stron.
Edytowany przez cross dnia 11-08-2014 15:20

hermes-80
Adblock lub jakieś inne filtry nie są odpowiedzialne za to?
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

cross
No nie bardzo. Bo nie wyświetlają się czasem grafiki. Poprawiłem swoje rekordy dns. Zrobiłem dns według tego http://mark.koli.ch/howto-setting-up-...dns-server poradnika , ponieważ w systemie jak pingowałem ns.sonic to mi odpowiadał a sam ping sonic nie odpowiadało. Nie rozumiem po co tworzenie nameserver'a z przedrostkiem ns dodatkowo. Zrobiłem nameserver IN NS sonic. bez żadnych dodatkowych ns itd. IN A IP_serwera w sieci. Dopiero tak ustawiony dns pozwolił mi skutecznie działać w sieci. Linux ma to do siebie, że nslookup jakiegoś urządzenia np: nslookup router daje mi odpowiedź od razu a nslookup router na windowsie nie daje odpowiedzi. Musi być dodana nazwa nameserwera aby zwrócił odpowiedź. Głupie trochę, bo w przeglądarce łatwiej wpisywać sam router niż router.sonic (sonic = serwer DNS)

Połączony z 11 sierpień 2014 17:57:58:
Okazuje się, że za nieprawidłowe działanie sieci lokalnej odpowiedzialny był mój firewall. W esecie miałem zaznaczone, nie wiedzieć czemu, moją sieć, jej typ jak publiczna i stąd eset dla publicznej blokuje pewne usługi. W tym dns się sypie. Dodałem jako komputer w sieci domowej / firmie i teraz działa ok. Jednak przed chwilą nie mogłem w ogóle wejść na router miałem : Nie można otworzyć strony tak samo było z tą stroną openlinksys.info mimo, że w tle leciał sobie torrent i pobierał plik. Dziwne. Czyżby router nie radził sobie z obsługą pasma?

Połączony z 11 sierpień 2014 18:04:07:
Przed chwilą gdy włączyłem utorrent strony staneły:

http://sonic.net.pl/stuff/img/Przechwytywanie.PNG

Nawet lokalnie na router nie mogłem wejść. Czy konieczne jest włączenie QoS ? Wcześnien na routerze Netgear WN2000 nie miałem takich sytuacji mimo dodatkowo firmowego oprogramowania.
Edytowany przez cross dnia 11-08-2014 18:04

Adooni
ja mam to samo ale u mnie winny jest avasr jestr o tym duzo w necie - setings - active protection - web shield. Wlasnie ten web shield bruzdzi.

Zauwazylem ze od 121 jest OK albo cos avast naprawil albo cos sie w 121 zmienilo do 121 mialem to ochrone wylaczona terz smiga z wlaczona
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

cross
Hm bandwidth limiter miałem ustawiony. Domyślnie jest włączony u mnie i mam wirtualne na sieci bezprzewodowej (w skrócie: sieć bezprzewodową dla gości z interfejsem br1 i innym adresem sieci). Ustawiłem właśnie dla tej wirtualki limit na 2/1 (down/up) i zauważyłem fajną opcję: Default Class for unlisted MAC / IP's in LAN (br0) czyli domyślny limit dla wszystkich urządzeń nie dopisanych do listy powyżej. Wpadłem na pomysł , że wszystkie urządzenia jakie mam w sieci, gdyby pojawiło się nowe, bo ktoś przez pomyłkę poda hasło do sieci mojej głównej a nie dla gościa to aby miał obniżoną prędkość. Pomysł fajny ale na routerze ustawiłem klasy IP i dałem za wszędzie po 100% dla DLrate i DLceil oraz to samo z up. W skrócie torrent na moim kompie jak zaczął pobierać żadne usługi nie działały Pfft Wyłączyłem ograniczenie dla sieci nie dodanych do listy i wywaliłem te IPeki. Później to ustawię Pfft Teraz wszystko działa. Zostało jedynie limit dla sieci gościa reszta domyślnie i teraz każda strona się ładuje przy jednoczesnym działaniu zamulaczy p2p. Nie ma sensu ustawiania priorytetów na limiterze ani QoS za mała sieć za mało użytkowników.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 111

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,747,885 unikalnych wizyt