od maja przesiadam sie z DSL na ADSL2+ i prosze o porade sprzetowa.
Obecnie posiadam RT-N16 z Tomato (2x LAN i 6 po WLAN) i domowa centralke telefoniczna Eumex 401, 2 telefony analogowe. Na wejsciu oczywiscie jakis tam modem i spliter.
Nowy ADSL2+ (uzytkownik i haslo) oraz VoIP, 2 linie, 3 numery(SIP, haslo, registrar, SIP Proxy)
Jaka konfiguracja sprzetowa bylaby optymalna? Na chwile obecna wiem ze Fritz!Box 7360 zalatwi moje dywagacje sprzetowe. Tylko wtedy nie mam Tomato
1. czy kupic Fritzboxa? -niechetnie-
2. zostawic RT-N16 i dokupic jakis modem ADSL2+? jesli tak to jaki jest dobry abym mial VoIP, jaka centralka domowa?
2. czy moze zmienic router na inny (open-wrt)?
teoretycznie tak, jednak asterisk pracuje chyba tylko z USB wiec bedzie spowalnialo itp. Dlatego pewniej byloby kupic modem adsl2 i zostawic asusa jak jest. Tylko nie mam doswiadczenia z VoIP i zastanawiam sie jaka centralka jest dobra.
Modem ADSL w trybie brisge + router brzegowy na tomato do tego Fritza jak bramkę VOIP. Stary poczciwy Fritz 7170 obsługuje 3 linie tel. tylko nie wiem jak będzie wyrabiał przy 3 jednoczesnych rozmowach. Przy 2 pracując tylko jako bramka nie ma problemu
Poza tym we Fritzboxie też siedzi linux i coś tam też można dogrywać. Więcej trzeba by poszukać na http://freetz.org/
dziekuje kolegom za pomoc. Troche czasu poswiecilem Fritz!Box-owi ale sami wiece, ze pod wzgledem softu jest slaby. Ostatnia aktualizacja alternatywnego freetza byla 2 lata temu. Plusem Fritzboxa 7390 jest stabilnosc, prostota (dla mnie wada) no i to, ze w jednym mam wszystko. Oprogramowanie do Fritza: faktycznie i tamto mozna znalezc ale tomato to inna liga. Dlatego mimo komplikacji sprzetowych zostane przy opcji jak pisze kol. goabroad.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?