Jakiś czas temu ustawiłem znajomemu w restauracji na asusie rt-n16 (oczywiście na tomato by shibby) sieć gościnną dla klientów. Po kilku godzinach od wyjścia z lokalu dostałem telefon, że nic nie działa. Następnego dnia przyjechałem i żadna dioda na routerze się nie paliła, a jednynie świeciła dioda od pendrive, na którym umieściłem plik splash.html dla sieci gościnnej. Sprawdziłem zasilacz, ale z nim było wszystko ok. więc oddałem router na gwarancji do sklepu, a sklep go wysłał do serwisu. Po nieco ponad tygodniu dostałem sms, że jest już do odbioru. Okazało się, że wymienili na nowy więc pojechałem do restauracji znajomego i ponownie skonfigurowałem sieć gościnną i dosłownie taka sama sytuacja tj. działał kilka godzin i znów diody przestały świecić więc znów poszedł na serwis. Tak się jednak zastanawiam, czy przypadkiem nie jest to wina puszki z nadajnikami firmy ochroniarskiej (dosłownie kilka centymetrów obok tej puszki z nadajnikami na ścianie wisiał router). Czy te nadajniki mogły mieć wpływ na "uwalenie" obydwu routerów?
w jednej lokalizacji RT-N16 stoi na takiej puszce firmy ochroniarskiej i działa tak od 3 lat.
Nie mniej jednak ciekawy zbieg okoliczności, bo mi w poniedziałek też padł tam ten router. Sprawdziłem zasilacz miernikiem i dawał niby poprawne 12V ALE gdy wpiąłem drugiego Asusa RT-N16 pod ten sam zasilacz to też nie działał. Wymieniłem więc zasilacz na inny 12V 1A i działa router.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
W przypadku pierwszego routera podmieniałem zasilacz z innego modelu, ale o takich samych parametrach i wiem, że zasilacz był ok., gdyż na innym modelu działał, a odwrotnie nie. Natomiast zasilacz drugiego routera sprawdziłem samym miernikiem i postanowiłem oddać na serwis.
Co do nadajników firmy ochroniarskiej to nie znam specyfiki tych połączeń (pewnie to GSM), ale może pozmieniali częstotliwości, które teraz mają wpływ na działanie routera..., ale to tylko takie dywagacje, natomiast w międzyczasie zapytałem znajomej osoby, która montuje wszelkiego rodzaju alarmy, monitoringi itp. i odpowiedziała, że te nadajniki wytwarzają pole elektromagnetyczne, które może mieć wpływ na działanie innych urządzeń elektrycznych.
Edytowany przez gorus1 dnia 27-03-2014 16:03
Ja miałem 3 szt. RT-N16, padły jeden po drugim w odstępach kilkumiesięcznych, a u znajomego działa kilka lat już. Może trafiłem wadliwą serię?
Asusa już więcej nie kupię, szrot podobnie jak płyty główne. Kiedyś asus to była jakość. Cięcie kosztów produkcji pewnie im bokiem wychodzi.
Z kondensatorami jest coś na rzeczy. Poprostu potrafi "walnąć" i już. Albo w samym zasilaczu, albo na sekcji zasilania urządzenia. Pamiętacie jak kiedyś padały płyty główne komputerów? Powstał nawet termin afera kondensatorowa, http://m.pclab.pl/news42332.html
Uważam, że poprostu trafi się taki bubel i pojawia się problem, sam ostatnio wymieniałem kondensatory w sprzęcie grającym, przy okazji wymiany spalonych ledów podświetlających wyświetlacz negatywowy zauważyłem wybrzuszony kondensator w sekcji wzmacniacza, na jednym kanale, na drugim wyglądał na dobry (nie był spuchnięty). Oczywiście wymieniłem oba dla zasady.
Kolejne to padnięta ładowarka z iphone 3g. Po zniszczeniu obudowy oczom ukazał się wybuchnięty kondensator po stronie wtórnej.
Asus RT-N16[B2] FreshTomato Firmware 2020.6 MIPSR2 K26 USB AIO (od 2020.11.09)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?