25 Listopada 2024 21:36:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.224.165
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
E4200 115 PL AIO problem za problemem...
einwohner
witam, na forum jestem już od dawna i zdecydowałem zmienić swoje oryginalne frimware w moim linksysie E4200 na alternatywne tomato-E4200USB-NVRAM60K-1.28.RT-N5X-MIPSR2-115-PL-AIO.bin. No i napotkałem się ze ścianą, iż nie jestem osobą słabo kumającą materię komputerową no ale to mnie trochę przerosło. Po zmianie softu pierwszy problem to:
1. z opisu tej wersji w tabelce wynika że obsługuje IPv6, próbując się połączyć z neo z dopiskiem do loginu /IPV6 niestety ale router się nie łączy (bez IPv6 wszystko śmiga) jeszcze dodam że mam przed routerem modem w trybie niewidzialnym wszelkie konfiguracje połączenia są na E4200.
2. w zakładce "limiter pasma" dodałem adres mac, który chciałem ograniczyć co do prędkości tak więc po wprowadzeniu ograniczeń są one ale tylko na DL, a na UL cokolwiek bym nie wpisał to i tak jedzie na maksa - o co chodzi??? (QoS włączony)
3. zdalny dostęp w zakładce "Administracja/Dostęp administratora" jest włączony po HTTP na porcie 8080 i niestety nie mogę za cholerę zdalnie do niego się dostać.
4. konfiguracja dysku pod FTP to chyba jakaś opcja, ale dla zagorzałych programistów/informatyków czy muszę tworzyć te trzy partycje 1swap,2opt,3dane w ext2 lub ext3? dlaczego pytam, a mianowicie zassałem program do obsługi dysków partition magic i zrobiłem te 3 partycje, ale niestety po formacie również tym programem w ext3 np: z partycji dane na 450GB zostało 340GB i pokazuje że 110GB zajęte. Po podłączeniu dysku do E4200 nie mam tak żadnych folderów o takim rozmiarze - gdzie to jest?? to samo dotyczy partycji 2opt, ale pomijając ten problem, że z dysku 500GB po zmianie filesystem zgineło nagle 150GB to problem jest również z połączeniem się z FTP. Konfiguracja OK port OK a zdalnie niestety nie mogę się zalogować na FTP (może to ma związek z zdalnym do stępem po porcie 8080 przez który również nie mogę się dostać do E4200).
Jak ktoś byłby tak wspaniałomyślny i pomógłby mi z uporaniem się z tymi problemami to bymbył niezmiernie wdzięczny.

paczek72
wyłacz qos , zostaw limiter pasma
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

Sigma

Cytat

einwohner napisał(a):
1. z opisu tej wersji w tabelce wynika że obsługuje IPv6, próbując się połączyć z neo z dopiskiem do loginu /IPV6 niestety ale router się nie łączy (bez IPv6 wszystko śmiga) jeszcze dodam że mam przed routerem modem w trybie niewidzialnym wszelkie konfiguracje połączenia są na E4200.

Orange twierdzi, że ich IPv6 działa tylko na Livebox 2.0. Nie wnikam w szczegóły, ale może coś blokują?

Cytat

einwohner napisał(a):
3. zdalny dostęp w zakładce "Administracja/Dostęp administratora" jest włączony po HTTP na porcie 8080 i niestety nie mogę za cholerę zdalnie do niego się dostać.

A masz stałe i publiczne IP? Jeśli nie, to masz przyczynę braku możliwości logowania zdalnego. Zainteresuj się DDNS (np. http://www.noip.com/free/).

Cytat

einwohner napisał(a):4. konfiguracja dysku pod FTP to chyba jakaś opcja, ale dla zagorzałych programistów/informatyków czy muszę tworzyć te trzy partycje 1swap,2opt,3dane w ext2 lub ext3? dlaczego pytam, a mianowicie zassałem program do obsługi dysków partition magic i zrobiłem te 3 partycje, ale niestety po formacie również tym programem w ext3 np: z partycji dane na 450GB zostało 340GB i pokazuje że 110GB zajęte. Po podłączeniu dysku do E4200 nie mam tak żadnych folderów o takim rozmiarze - gdzie to jest?? to samo dotyczy partycji 2opt, ale pomijając ten problem, że z dysku 500GB po zmianie filesystem zgineło nagle 150GB to problem jest również z połączeniem się z FTP.

Partycji SWAP zapewne nie potrzebujesz. Ale z drugiej strony też ona nie zaszkodzi :) Partycja OPT jest Ci potrzebna jedynie, jeśli będziesz korzystał z optware. W innym wypadku jest zbędna. Natomiast z systemu plików EXT chcesz skorzystać, możesz mi wierzyć. Szybszego nie znajdziesz, a już szczególnie szybszego do routera :)
System ext rezerwuje pewien odsetek (standardowo 5%) systemu plików. Najwyraźniej Partition Magic ustawia poziom rezerwy znacząco powyżej tego, co powinien ;)
Polecam zmniejszyć rezerwę komendą:

tune2fs -m 2 /dev/sdaX

Liczba 2 odnosi się do 2% powierzchni dysku, a pod sdaX powinieneś podstawić odpowiedni numer partycji, którą chcesz pomniejszyć. Która partycja jest która odczytasz komendą:

fdisk -l

Oczywiście wymaga to logowania na router przez SSH - jeśli nie wiesz jak się za to zabrać, zajrzyj do działu z poradnikami - jest tam opis :)

Cytat

einwohner napisał(a):Konfiguracja OK port OK a zdalnie niestety nie mogę się zalogować na FTP (może to ma związek z zdalnym do stępem po porcie 8080 przez który również nie mogę się dostać do E4200).
Jak ktoś byłby tak wspaniałomyślny i pomógłby mi z uporaniem się z tymi problemami to bymbył niezmiernie wdzięczny.

Doszukiwałbym się tu tego samego problemu, co w przypadku zdalnego logowania na router :)
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

einwohner

Cytat

paczek72 napisał(a):

wyłacz qos , zostaw limiter pasma

nic nie pomaga

Połączony z 18 marzec 2014 07:18:55:

Cytat

Sigma napisał(a):

Cytat

einwohner napisał(a):

Orange twierdzi, że ich IPv6 działa tylko na Livebox 2.0. Nie wnikam w szczegóły, ale może coś blokują?

Cytat

einwohner napisał(a):

A masz stałe i publiczne IP? Jeśli nie, to masz przyczynę braku możliwości logowania zdalnego. Zainteresuj się DDNS (np. http://www.noip.com/free/).

Cytat

einwohner napisał(a):4. konfiguracja dysku pod FTP to chyba jakaś opcja, ale dla zagorzałych programistów/informatyków czy muszę tworzyć te trzy partycje 1swap,2opt,3dane w ext2 lub ext3? dlaczego pytam, a mianowicie zassałem program do obsługi dysków partition magic i zrobiłem te 3 partycje, ale niestety po formacie również tym programem w ext3 np: z partycji dane na 450GB zostało 340GB i pokazuje że 110GB zajęte. Po podłączeniu dysku do E4200 nie mam tak żadnych folderów o takim rozmiarze - gdzie to jest?? to samo dotyczy partycji 2opt, ale pomijając ten problem, że z dysku 500GB po zmianie filesystem zgineło nagle 150GB to problem jest również z połączeniem się z FTP.

Partycji SWAP zapewne nie potrzebujesz. Ale z drugiej strony też ona nie zaszkodzi :) Partycja OPT jest Ci potrzebna jedynie, jeśli będziesz korzystał z optware. W innym wypadku jest zbędna. Natomiast z systemu plików EXT chcesz skorzystać, możesz mi wierzyć. Szybszego nie znajdziesz, a już szczególnie szybszego do routera :)
System ext rezerwuje pewien odsetek (standardowo 5%) systemu plików. Najwyraźniej Partition Magic ustawia poziom rezerwy znacząco powyżej tego, co powinien ;)

tune2fs -m 2 /dev/sdaX

Liczba 2 odnosi się do 2% powierzchni dysku, a pod sdaX powinieneś podstawić odpowiedni numer partycji, którą chcesz pomniejszyć. Która partycja jest która odczytasz komendą:

fdisk -l

Oczywiście wymaga to logowania na router przez SSH - jeśli nie wiesz jak się za to zabrać, zajrzyj do działu z poradnikami - jest tam opis :)

Cytat

einwohner napisał(a):Konfiguracja OK port OK a zdalnie niestety nie mogę się zalogować na FTP (może to ma związek z zdalnym do stępem po porcie 8080 przez który również nie mogę się dostać do E4200).

Doszukiwałbym się tu tego samego problemu, co w przypadku zdalnego logowania na router :)

co do logowania zdalnego to mam konto na dyndns, dane "xxxxxxxx.dyndns.org" w zakładce "Podstawowe/Dynamiczny DNS" zostały wpisane z wynikiem "Update successful" tak więc problem ze zmiennym IP jest rozwiązany (za routerem tomato ma drugi router w podsieci i tam bez problemu mogę się zdalnie zalogować - na tomato przekierowany port oczywiście inny jak 8080 aby nie było konfliktu)
Odnośnie tego dysku to bym prosił o jakiś głębszy opis gdzie te kody źródłowe wpisuje (w tomato, czy przez putty itp.) i jaki system plików obrać ext2, czy ext3?
Edytowany przez einwohner dnia 18-03-2014 07:18

Sigma
Rozumiem, że dostęp do ftp w sieci lokalnej działa? Jeśli tak, to pokombinowałbym jednak jeszcze z DDNS - może inny port? Ewidentnie coś się gryzie na linii DDNS - ROUTER... Logujesz się przez http czy https? Może tu jest problem...?

Komendy dotyczące dysku wpisujesz po zalogowaniu się na router przez putty. Co do systemu: ext2 jeśli używasz pendrive lub dysk SSD, ext3 jeśli dysk twardy Smile
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
[b]TP-Link T

jarek7714
Po upgrade do Tomato resetowałeś dokładnie router (30/30/30), zmienny IP nie przeszkadza do logowania się z zewnątrz (tylko trzeba znać ten adres po zmianie)-może na początek sprawdź czy logujesz się na ustawieniach domyślnych-porcie:8080. Smile
jareq

einwohner

Cytat

Sigma napisał(a):

Cytat

einwohner napisał(a):

Cytat

einwohner napisał(a):

Cytat

tune2fs -m 2 /dev/sdaX

fdisk -l

Cytat

brak dostępu zdalnego po części został rozwiązany mianowicie: dla PS3, aby grać w sieci uruchomiłem DMZ (IP itp.) z zaznaczeniem opcji "pozostaw dostęp zdalny do routera" i przy włączonym DMZ zostaje zablokowany dostęp zdalny do routera - dlaczego??? DMZ musi być włączone dla PS3, o co chodz????
Odnośnie kodu źródłowego do zmniejszenia rezerwy "tune2fs -m 2 /dev/sdaX" wyskakuje mi komunikat że nie ma takiego polecenia w tym kodzie jak "-m".
FTP chodzi lokalnie i zdalnie przy wyłączonym DMZ.
Limiter pasma bez QoS sprawdzę jutro.

Sigma

Cytat

einwohner napisał(a):
Odnośnie kodu źródłowego do zmniejszenia rezerwy "tune2fs -m 2 /dev/sdaX" wyskakuje mi komunikat że nie ma takiego polecenia w tym kodzie jak "-m".

W tomato jest okrojony tune2fs - jak widać okrojony także z tej funkcji :)
Jeśli masz optware, zainstaluj e2fsprogs:

ipkg update
ipkg install e2fsprogs

Po tym komenda powinna zadziałać. Alternatywą jest podłączenie dysku do komputera z linuxem (np. jakimś LiveCD) i zmiana tej wartości z poziomu konsoli w komputerze :)
[b]TP-Link T

einwohner
a który system plików zastosować ext3, czy ext4 do zwykłego dysku?

jarek7714

Cytat

einwohner napisał(a):
brak dostępu zdalnego po części został rozwiązany mianowicie: dla PS3, aby grać w sieci uruchomiłem DMZ (IP itp.) z zaznaczeniem opcji "pozostaw dostęp zdalny do routera" i przy włączonym DMZ zostaje zablokowany dostęp zdalny do routera - dlaczego??? DMZ musi być włączone dla PS3, o co chodz????
To już wszystko jasne z tym dostępem zdalnym-nie możesz mieć włączonej strefy DMZ, gdyż wówczas cały ruch z zewnątrz jest kierowany na nią i nie masz zdalnie dostępu do routera. Mając publiczny adres masz do dyspozycji otwarte porty TCP/UDP 1-65535, także jeżeli masz większą liczbę urządzeń w sieci i chcesz mieć do nich zdalny dostęp to wystarczy przekierować konkretny port, zakres portów i już. Smile
jareq

einwohner

Cytat

einwohner napisał(a):

a który system plików zastosować ext3, czy ext4 do zwykłego dysku?

trochę poczytałem i już wiem że tomato nie obsługuje ext4
a teraz pytanie z innej beczki mianowicie, czemu niektórzy zostawiają sobie partycję NTFS, czy posiadanie ext3 wpływa jakoś na korzystanie z serwera multimediów, ftp, samba itp. coś nie będzie obsługiwane, widoczne w sieci??? np. przez winde...

Połączony z 21 marzec 2014 21:42:58:

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Cytat

einwohner napisał(a):
To już wszystko jasne z tym dostępem zdalnym-nie możesz mieć włączonej strefy DMZ, gdyż wówczas cały ruch z zewnątrz jest kierowany na nią i nie masz zdalnie dostępu do routera. Mając publiczny adres masz do dyspozycji otwarte porty TCP/UDP 1-65535, także jeżeli masz większą liczbę urządzeń w sieci i chcesz mieć do nich zdalny dostęp to wystarczy przekierować konkretny port, zakres portów i już. Smile

czyli na IP PS3 otworzyć zakres portów 1-65535, ale jeśli jest tak jak piszesz to po co ta opcja "Pozostaw dostęp zdalny do routera" w opcjach DMZ, która nie działa???
Edytowany przez einwohner dnia 21-03-2014 21:42

jarek7714

Cytat

einwohner napisał(a):
czyli na IP PS3 otworzyć zakres portów 1-65535
To identycznie jakbyś włączył DMZ-nie możesz przekierowywać całego dostępnego zakresu portów 1-65535, lecz pewien przedział na konkretne urządzenie np. 20000-30000 lub jeżeli urządzenia w sieci lokalnej mają dostęp do GUI na porcie 80 to wówczas wybieramy dowolny zewnętrzny port np. 90 z przekierowaniem na IP sieci lokalnej na port 80. Smile
jareq

einwohner
to po co to jest "Pozostaw dostęp zdalny do routera"

jarek7714

Cytat

einwohner napisał(a):

to po co to jest "Pozostaw dostęp zdalny do routera"
Ustawienia są uniwersalne-osobiście nie widzę w tym problemu. Nie tworzę softu, jak masz jakieś sugestie to napisz do @shibby.
jareq

Sigma

Cytat

einwohner napisał(a):
a teraz pytanie z innej beczki mianowicie, czemu niektórzy zostawiają sobie partycję NTFS, czy posiadanie ext3 wpływa jakoś na korzystanie z serwera multimediów, ftp, samba itp. coś nie będzie obsługiwane, widoczne w sieci??? np. przez winde...

Niektórzy odłączają czasem dysk i potrzebują do niego bezpośredni dostęp po podpięciu do windy. Innego uzasadnienia nie ma.
[b]TP-Link T

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,789,844 unikalnych wizyt