23 Listopada 2024 21:06:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.14.143.149
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-AC66U - transfer po Wifi - niski czy odpowiedni ?
muzykcb
Witam.

Proszę o informację czy transfery które posiadam na n/w sprzęcie są takie jak być powinny czy jednak coś jest nieodpowiednio ustawione:

Posiadam
Router Asus RT-AC66U z najnowszym oryginalnym softem (FW_RT_AC66U_3004374979),
Komputer - Laptop ACER ASPIRE V3-571G (Intel i7, 8 GB RAM, karta sieciowa: Nplifty 802.11a/g/n), System: Windows 7 Profesional

Router z komputerem mam podłączony na radiu 5 GHz (jak podłączyłem na 2,4 GHz było tak samo)
W pobliżu nie mam żadnych sieci Wifi 5GHz mam natomiast sieci 2,4 GHz ale tylko dwie (sprawdzałem programem: inSSIDer 3)

Transfer po Wifi (Router z podpiętym dyskiem Adata - Laptop) - 9 MB/s
(czyli kopiowanie danych z dysku podpiętego przez port USB w routerze do Laptopa - 9 MB/s , natomiast z laptopa na dysk podpięty przez port USB w routerze 5-6 MB/s)

ponadto w oknie (StanPfftołączenie sieci bezprzewodowej), w polu: Szybkość mam 300Mb/s a nie 450 Mb/s - domyślam się że to akurat może wynikać z mojej karty sieciowej ale nie jestem pewny.

Z góry dziękuję za odpowiedź - Pozdrawiam
muzykcb załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

michalb
Jaki masz system plików na dysku podpiętym do routera?

muzykcb

Cytat

michalb napisał(a):

Połączony z 04 styczeń 2014 08:27:57:

Cytat

muzykcb napisał(a):

Cytat

michalb napisał(a):

Witam.
System plików: NTFS

Połączony z 04 styczeń 2014 08:29:38:
Witam.

System plików na dysku podpiętym do routera: NTFS
Edytowany przez muzykcb dnia 04-01-2014 08:29

grz3si3k

Cytat

ponadto w oknie (StanPfftołączenie sieci bezprzewodowej), w polu: Szybkość mam 300Mb/s a nie 450 Mb/s - domyślam się że to akurat może wynikać z mojej karty sieciowej ale nie jestem pewny.

No raczej na pewno, nie masz karty AC więc więcej nie zobaczysz.

Transfery: spróbuj z innym systemem plików, utwórz na tym dysku jakąś małą partycje i zobacz jak będzie na fat albo na ext3
Z drugiej zaś strony, ruter to nie komputer, nie oczekuj że będą to powalające wyniki.
RT-AC68U

muzykcb

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Cytat

No raczej na pewno, nie masz karty AC więc więcej nie zobaczysz.

Transfery: spróbuj z innym systemem plików, utwórz na tym dysku jakąś małą partycje i zobacz jak będzie na fat albo na ext3
Z drugiej zaś strony, ruter to nie komputer, nie oczekuj że będą to powalające wyniki.

Tak wiem ale widzę że wiele osób pisze o transferach rzędu 16 -25 MB/s po wifi u mnie niestety tylko 9 MB/s , pozatym jak przesyłam pliki między komputerami po wifi to mam od 6-8 MB/s a jeżeli przez kabel to 50-70 MB/s (oczywiście porty mam gigbitowe)
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ja niemam od 16-25 MB/s po wifi

Kontrolny
Okolica nie jest zatłoczona jeśli chodzi o ilość sieci WiFi, ale zawsze są inne możliwości, np.:
- masz interferencje z inną sieci WiFi (ten sam lub zbliżony kanał,
- sąsiad podkręcił sobie hobbystycznie swoje WiFi i sieje zakłóceniami ponad normy,
- zakłócenia z innych źródeł, np. siejąca kuchenka mikrofalowa (ale to by było odczuwalne tylko w czasie pracy kuchenki), zasilacz, urządzenie blutooth lub inne urządzenie pracujące niezgodnie z normami. W dzisiejszych czasach jest pełno rzeczy, które mogą generować zakłócenia. Ponieważ wszystko jest na prąd, wszystko ma zasilacz i wszystko jest Made in China, gdzie coś takiego jak przestrzeganie norm emisji elektromagnetycznej, to nie jest sprawa priorytetowa.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

muzykcb
Witam.

Mieszkam w domku kolejny jest kilkanaście metrów obok - sieć sąsiada jest widzialna ale bardzo słaba i na 2,4 GHz a ja mam 5 Ghz.
Router i komputer jest w jednym pokoju - pozatym nawet jak wszystko wyłącze włącznie z telewizorami to nic się nie zmienia.

Może jakieś inne pomysły ?

sapcio2
Ciekawe gdzie widziałeś wpisy o takich transferach.
Tu masz recenzje rt-n66u http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=14360
Twój router nie różni się niczym od rt-n66u co miałoby wpływ na transfer przez USB a i po wifi będzie podobnie bez odpowiedniej karty w komputerze.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

grz3si3k
@sapcio2
myślę że jednak transfer pomiędzy komputerami np. stacjonarny kabel <-> laptop wi-fi 5GHz spokojnie powinien osiągnąć około 15-20 MB/s, mówię tu oczywiście o pliku przesyłanym z komputera na komputer z pominięciem USB (pendrive, dysk, etc)
U mnie na bardzo starym Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN (chyba pierwsza z 5GHz) mam transferu rządu 20MB/s z laptopa do popcorna a400, i nie jestem z nich zadowolony, ale jak pisałem wyżej - to wina karty.
Na rt-n66u miałem takie same osiągi używając Tomato, więc jego ruter też powinien dać rade.
Stawiam tu na kwestie konfiguracyjne, lub sterowniki do karty.
Oczywiście warunki też wchodzą w rachubę, tym bardziej że, jak wiadomo, 5GHz ma mniejszy zasięg niż 2,4 GHz, więc test powinien być robiony blisko rutera.
Edytowany przez grz3si3k dnia 04-01-2014 18:48
RT-AC68U

sapcio2
muzykcb napisał

Cytat

pozatym jak przesyłam pliki między komputerami po wifi to mam od 6-8 MB/s

@grz3si3k Pewnie gdyby podłączył z jednej strony kabel to i transfer powinien się nieco poprawić, ale tu także może mieć wpływ jakość komputerów, bo transfer po kablu 60-70MB/s też nie jest maksymalna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

muzykcb
Witam.

Interesuje mnie tylko połączenie przez Wifi bez żadnych kabli.
Zmiana systemu plików na dysku nic nie poprawiła.
Sterowniki mam aktualne

Zastanawiam się czy wina nie leży po stronie Windows 7 - może jest tam jakaś włączona opcja.

Jutro zmienię oprogramowanie w routerze na marlina (pewnie to niewiele zmieni ale widziałem że ma kilka innych opcji)
Powiedzcie mi czy aby wgrać oprogramowanie trzeba wejść - (administracja, upgrade firmware, Nowy plik firmware)
http://192.168.1.1/Advanced_FirmwareUpgrade_Content.asp

Czy może należy wgrać go przez jakiś inny program tak jak często to bywa w telefonach.

grz3si3k

Cytat

muzykcb napisał(a):
Powiedzcie mi czy aby wgrać oprogramowanie trzeba wejść - (administracja, upgrade firmware, Nowy plik firmware)
http://192.168.1.1/Advanced_FirmwareUpgrade_Content.asp
Czy może należy wgrać go przez jakiś inny program tak jak często to bywa w telefonach.

Tak wgrywasz jak napisałeś, po wgraniu musisz przywrócić do ustawień fabrycznych i ustawić raz jeszcze wszystko od nowa.
RT-AC68U

muzykcb
Ok dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze jedno co mnie denerwuje w RT-AC66U - chodzi o usługę DLNA. Mam na stałe podłączony dysk pod jedno USB w routerze i go nie odłączam ale za każdym razem kiedy podłączam np. pendrive pod drugie USB zaczyna się ponowne skanowanie (Media Server Status) i przez jakiś czas niema oczywiście żadnych danych na telewizorach czyli urządzeniach które odbierają DLNA.
Nie daj bóg mieć 1000 zdjęc bo wtedy skanowanie trwa kilka godzin.
Czy ktoś wie dlaczego nie zapamiętuje tego co zeskanuje (widzę że tworzy na dysku plik i tam zapisuje te zeskanowane dane ale po podłączeniu pendrive lub po zaniku prądu kasuje ten folder i tworzy go na nowo)

grz3si3k
nie wiem, nie używam ..
RT-AC68U

muzykcb
a czy używasz FTP w routerze.

Nie zawsze moge się połączyć z innego komputera (raz się łączy i czeka n login i hasło ale cześciej nie może się połączyć).
moj adres: ftp://xxx.asuscomm.com

Czy to przypadłość tego sprzętu czy może jest coś o czym jeszcze niewiem.

Połączony z 04 styczeń 2014 22:51:03:
.

Połączony z 04 styczeń 2014 22:54:26:
[quote]muzykcb napisał(a):

a czy używasz FTP w routerze.

Nie zawsze moge się połączyć z innego komputera (raz się łączy i czeka n login i hasło ale cześciej nie może się połączyć).
moj adres: ftp://xxx.asuscomm.com

Czy to przypadłość tego sprzętu czy może jest coś o czym jeszcze niewiem.

Założę nowy temat może ktoś coś wie.
Dziękuję za odpowiedzi odnośnie transferu jeżeli zmiana softu nic nie pomoże to uznam że tak ma być co pisał sapcio 2. Aczkowiek jestem przekonany że gdzieś widziałem inne dane ale może to moja pomyłka.
Edytowany przez muzykcb dnia 04-01-2014 22:54

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 115

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,454,960 unikalnych wizyt