Witam, zalogowałem się do routera swojego i ku wielkiemu zdziwieniu zauwazyłem ze router wskazuje połączenie 10M, chociaz powinno być 100M minimum - kiedys tak było defakto.
LAN 1 jest połączone 30 cm kablem (NOWYM GOTOWYM) do PC obok (płyta głowna Asus p6t SE)
Zdziwiło mnie to, gdyz nie odczułem jakiegoś spowolnienia neta, działa jak działał ( 13 dwn/ 1 up )
Próba przywrócenia ustawienia domyślnych nic nie dała. Zaktualizowałem tomato - by Shibby do najnowszej wersji dla mojego routera (3500Lv2) - tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--115-AIO
Nazwa błędnie w routerze wprowadzona - juz zmieniłem.
Moje pytanie - czy to jakiś błąd, szwankuje coś ? karta sieciowa w PC ? zamiana kabla, przełączenie do innego portu nie dają efektu - ciągle jest 10M...
Kabel lub karta sieciowa, jak masz inny sprzęt np. laptop podłącz i zobacz czy zepnie połączenie 100mb, jak nie to utnij końcówki i zarób nowe powinno pomuc a jak nie to kabel do wymiany
Sprawdzałem na 3 kablach - nie takich które sobie sam zaciskałem, tylko na gotowych PATCHCORDACH 20-30 cm, których używa się w szafach serwerowych... konkretniej firmy BELKIN.
Niestety nie mam teraz szansy sprawdzić na innym PC - pomyśle jutro. Dziwi mnie tylko ze prędkość jest powyzej wartość 10 (13 w testach)...
Na karcie w PC można "programowo" wymusić pracę w trybie np. 10M-HD czy 10M-FD. Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy nie ma we właściwościach sprzętu takiej sytuacji. Dziwne jest to, że wszystkie porty w routerze działają w HD... tu może być większy problem: wersja tomato do zmiany na inną, ew. uwalony sprzęt.
miałem w sumie dwa przypadki, gdzie nowy laptop z kartą gigabitową nie chciał gadać z routerem po gigabicie. Poszukaj innych sterowników.
btw a karta jaką prędkość negocjacji pokazuje? Też 10Mbps czy może jednak gigabit? Dodając funkcjonalność Ethernet ports pisałem, że na niektórych routerach prędkości gigabitowe mogą być rozpoznawane jako 10M Half. Co oczywiście nie oznacza, że link jest 10M, nadal jest 1G.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Witam, LolleQ jeśli mi powiesz gdzie szukać to moge odpowiedź na to pytanie.
Co do wersji tomatu - również pisałem ze aktualizacja do najnowszej nie przyniosła rezultatu.
Dziwne jest to, że nie ingerowałem w żaden sposob w sprzęt - tzn nie zmieniałem konfiguracji, nie grzebałem w ustawieniach ani routera ani karty sieciowej, nie wgrywałem sterowników etc.
Shibby - jezeli prędkośc negocjacji można sprawdzić w menadżerze zadań w zakładce SIEĆ - to jest to 1Gb/s
Zaraz spróbuje wgrac inne stery i podpiąć inny komputer.
//EDIT: dobra pany
Dziwna sytuacja bardzo.
Podłączone pod router mam tak :
LAN 1 - PC głowny - 10 M
LAN 2 - TV - 100 M
Po podłaczeniu
LAN 3 - Dodatkowego PC wyglądało tak:
LAN1 - 100M
LAN2 - 100M
LAN3 - 10M
...Po odlączeniu LAN3 - pozostąły LAN 1 i 2 mają 100 M
ale to chyba i tak za mało, prawda ?
O co tu chodzi ? może ktoś pomóc ?
Sterowniki w PC mam najnowsze - i jedyne na stronie Asusa jakie są...
Router nigdy nie odmawiał posłuszeństwa - ale od kiedy wyświetla prędkości na danym porcie zawsze było tam to 100M...
rozumiem ze powinno być 1Gb ? (1000M)
teraz gdziekolwiek wepne dodatkowy PC(#2) - wyświetla 10M na nim, na pozostałych 100M
//EDIT 2
A jednak, teraz prędkości spadły do
LAN 1 - (PC#1) 100M
LAN 2 - TV 10M
LAN 3/4 - PC#2 - 10M
Spróbuje wgrać Genie od Netgeara i zobaczymy.
Połączony z 28 listopad 2013 17:21:51:
Sory za double, ale nie moge juz edytować.
Na genie pokazuje :
Sieć WAN 100M/Pełna
Sieć lokalna1 1000M/Pełna
A wiec jest Gigabit - 1000M, co nie ?
Teraz spróbujemy wgrać Tomato Shibbiego.
Morał ewidetnie cos z oprogramowaniem.
Połączony z 28 listopad 2013 17:32:47:
Na tomato wraca do tego ze teraz wszystko mam na 10M - wiec super ekstra ;/
Połączony z 28 listopad 2013 18:14:31: UWAGA
O dziwo państwo moi drodzy, po zrestartowaniu urządzenia (fizycznie - POWER OFF/ON) wskazania sa prawidłowe...
btw a karta jaką prędkość negocjacji pokazuje? Też 10Mbps czy może jednak gigabit? Dodając funkcjonalność Ethernet ports pisałem, że na niektórych routerach prędkości gigabitowe mogą być rozpoznawane jako 10M Half. Co oczywiście nie oznacza, że link jest 10M, nadal jest 1G.
mam ten przypadek w RT-N15U z softem 120 K26 USB VPN
Router pokazuje 10M Half, komputer 1G
swoją drogą, nie jest pomylona kolejność portów ?
kabel wsadzony do portu 4, tomato pokazuje port LAN1
przy VLAN jest jeszcze większa sieczka (ustawiałem metodą prób i błędów). Musiałbym dokładnie sprawdzić, ale z tego co pamiętam porty są 4 - 1 - 2 -3
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?