ponieważ zamierzam kupić taki właśnie serwerek, dlatego moje pytanie skierowane jest głównie do posiadaczy NSA310.
Jak to jest z obsługą ftp. Jak bardzo można poustawiać prawa dostępu.
Chodzi mi o sytuacje kiedy mam wielu użytkowników i wiele folderów. Chce żeby różni użytkownicy mogli tylko czytać ze ściśle określonych folderów, a inni mogli czytać z jeszcze innych i zapisywać do jeszcze innych np.
User1 ma prawa read do folderów Filmy/Muzyka oraz prawo read/write do folderu Upload
User2 ma prawa read do folderów Dokumenty/Muzyka oraz prawo read/write do folderu Upload
User3 ma prawa read do folderów Filmy/Praca oraz prawo read/write do folderu Wrzutki
itd.
Da się tak?
Przyłączam sie do pytania. Ja również ide w kierunku zakupu tego NAS.
Jestem jeszcze ciekaw jak wygląda wykorzystanie procka przy kilku połączonych użytkownikach poprzez ftp, wan i www jednocześnie.
Tzn czy jest w wstanie obrobić spokojnie kilka zadań na raz poprzez www.
W OFW można tworzyć konta użytkowników i przypisywać je do poszczególnych grup użytkowników. Dla tych grup można nadawać uprawnienia dostępu do poszczególnych katalogów. Moim zdaniem da się to całkiem nieźle poustawiać, choć nie jest to zbyt intuicyjne i łatwe.
Nie badałem obciążenia procesora serwera podczas korzystania z ftp przez kilku użytkowników, bo nie mam tylu
Bawie sie 310 od wczoraj wieczorem. Ognosnie FTP to jest to całkiem nie intuicyjne. Zaraz zaczne czytać instrukcje z tego wszystkiego
Mam pytanie odnosnie Transmission.
Transmission doinstalowałem z pakietów. Mamy go w V4.61(AFK.0). Udało mi sie pozmieniac porty itd.. ale nie moge sie doszukać jak wprowadzić hasło dla tego pakietu. Tzn nie rozumiem dlaczego wszyscy w mojej sieci maja mieć dostep do tego klienta torent.
Dla porównania w Tomato klient FTP jak i Transmission jest wykonany jak dla "idioty" Czyli prosto ładnie i działa. A w 310 jakos wszystko zagmatwane.
W OFW można tworzyć konta użytkowników i przypisywać je do poszczególnych grup użytkowników. Dla tych grup można nadawać uprawnienia dostępu do poszczególnych katalogów. Moim zdaniem da się to całkiem nieźle poustawiać, choć nie jest to zbyt intuicyjne i łatwe.
Nie badałem obciążenia procesora serwera podczas korzystania z ftp przez kilku użytkowników, bo nie mam tylu
Ok. Tak zrobiłem. Tylko nie rozumiem jak przydzielić dany folder do danego usera. Niby tak to robie ale po połączeniu poprzez FTP dany user widzi cały dysk NAS a nie tylko dany folder.
Jak Ty to zrobiłeś?
Edytowany przez SzalonyPtak dnia 20-10-2013 00:14
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?