Witam, od ponad miesięcy irytują mnie osoby mieszkające razem ze mną. Problem jest taki, że chciałbym pograć sobie w gierki online typu League of Legends i niestety nie da się. Łącze posiadam 100Mb/s, w mieszkaniu są 4 laptopy. Tylko jedna osoba tak naprawdę ściąga lub uploaduje. Nie wiem co robi bo nigdy nie chce się przyznać. Moje pytanie brzmi, jak mogę sprawdzić czego on używa oraz najważniejsza jak to ograniczyć do minimum. Sprawdzałem łącze gdy sam byłem w domu. Odpalam ściąganie przez www .. prędkość pobierania około 5mb/s a w gierce cisza, zero ścin. Dlatego podejrzewam, że chodzi o upload.
Chodzę już tak od 2 tygodni po różnych forach, wpierw próbowałem samego DD-WRT, teraz zainstalowałem tomato (Wersja PL 1.28 by shibby). Próbowałem różnych opcji przy użyciu QoS.. raz ustawiłem tak, że podczas pingowania pokazywało mi 10ms, ale jak odpaliłem grę to aż się zawiesiła. Nie wiem jak poprawnie ustawić QoS w Asusie rt-n16. Szukałem w tym dziale o przykładowych QOS do routerów, ale nie znalazłem mojego asusa.
Błagam was, niech ktoś mi powie, czy mam oprogramowanie zmienić, czy może ustawić QoS(proszę o przykład).
Mój sprzęt to Asus RT-N16
Soft: Tomato Wersja PL 1.28 by shibby
Łącze: 100Mb/s przy teście na speedtest.net wyniki wyskakują różne.. ogólnie to download: 54Mbps upload: 3Mbps
Całkowita/Wolna pamięć 124.00 MB / 115.83 MB (93.41%)
Całkowity/Wolny NVRAM 60.00 KB / 41.09 KB (68.49%)
Aktualnie jak pinguje wygląda to tak: LINK
Wiem, jestem zielony i nie potrafię sam znaleźć odpowiedzi. Ukłony dla was i proszę o radę.
jeżeli łączysz się z laptopa po wifi to może masz słaby zasięg. zmień kanał, sprawdź inssiderem, aktualizacja sterowników wifi w laptopie, sprawdź pingi po połączeniu laptopa po lanie.
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO
Na pewno wszystko dobrze ustawiłeś?
Dla odpowiedniego IP przypisałeś odpowiednie limity i przypisałeś adres IP w DHCP żeby za kazdym razem ten ktoś dostawał ten sam adres IP ?
Oczywiście mówimy o Bandwidth limiter a nie o zakładce Bandwidth która tylko pokazuje użycie łącza w danym momencie?
Tak, przypisałem dla każdego odpowiednie wartości. Nic nie pomogło, a nawet chyba pogorszyło.
Dwie ciekawostki:
1. Po restarcie routera ping mam 10ms, trzyma się tak przez 5~10min. Podejrzewam że po takim czasie coś u kogoś się ponownie uruchamia, stąd mój wniosek o programach typu p2p. Po tych 5~10min internet jest mierny.
2. Podłączyłem stary router(niska półka) Belkina, ten po 2min totalnie zamarł. Jest zero reakcji, nie pinguje. Ciągle wyskakuje komunikat "Upłynął limit czasu żądania".
W momencie jak nie ma nikogo w domu to internet działa normalnie, zero zawiech, zero ścin. Dlatego wykluczam nieprawidłowe oprogramowanie lub winę sprzętu.
Winowajcą tutaj musi być człowiek i jego PC :[!!
EDIT:
Zależy mi na tym, żeby zablokować całkowicie ściąganie typu p2p, internet ma być tylko i wyłącznie do www i gier. Nie wiem jakie oprogramowanie tutaj będzie najlepszym rozwiązaniem DD-WRT czy Tomato. Próbowałem na tym i na tym. Różnice były niewielkie, dlatego sam już nie wiem co mi lepiej służy. Jak patrzę na te wszystkie nazwy "AIO, Tor, VPN, Big, BT, IPv6, Mega, Mini, Nocat
No i BIN czy TRX" ... szczerze to nie wiem co one znaczą. Porwałem się na wrzucenie takiego oprogramowania gdyż straciłem już nerwy. Jestem zielony, ale chcę mieć coś z życia i nie będzie mnie dołował typ i jego zapychanie łącza, które trwa już od miesięcy.
Liczę na waszą pomoc
Edytowany przez asdfndw dnia 23-09-2013 08:16
1. Wgraj wersję AIO (All in One)
2. Wyczyść pamięć NVRAM: Administration -> Configuration -> Restore Default Configuration -> Erase all data in NVRAM memory -> OK
3. Ustaw sieć (WAN, adres/maska LAN, zakres DHCP, WiFi, itd.)
4. Podłącz kompa i router kablem ethernetowym i ściągnij sobie plik (50/100/500MB) z tej strony. Zanotuj prędkość pobierania.
5. Upewnij się, że QoS nie jest włączony (zakładka QoS)
6. W zakładce Bandwidth Limiter zaznacz Enable Limiter i wpisz na samej górze prędkości twojego łącza pomnożone przez 0.9 (download z punktu 4. * 0.9, upload z umowy lub ze speedtest'a * 0.9)
7. W tabeli wpisz swój adres mac lub ip i przyznaj sobie pasmo jakiego potrzebujesz.
8. Włącz klasę domyślną dla pozostałych kompów i ustaw im parametry pasma.
Pamiętaj, że suma prędkości DLRate dla wszystkich maszyn w sieci nie może przekraczać liczby jaką wpisałeś w parametrach łącza czyli Max Available Download; analogicznie suma ULRate nie może przekraczać Max Available Upload.
9. Zapisz zmiany i sprawdź czy limity dla twojego kompa są ok.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?