Witam,
zauważyłem, że wieczorami jeden z klientów na WiFi generuje nagle do prawie tysiąca połączeń i nawet więcej - gry sieciowe typu WoT, a rekordy to ponad 2000połaczeń. Przy około 1000 połaczeń pingi do routera jak i Internetu zaczynają rosnąć konkretnie, ponad 600ms, często się tracą. Nawet jak tylko jeden klient jest podłączony po Wifi plus ja. Prędkości uploadu/downloadu klienta podczas grania oscylują wokół 10-30KB/s, więc są to stosunkowo niskie prędkości. Prędkość downloadu spada z 5Mbit/s do nieraz 0,12Mbit/s.
Czy będę musiał ograniczyc ilość połączeń na każdego klienta, aby zachować stabilne działanie WiFi? Jeśli tak, jak najoptymalniej ustawić ilość połączeń na klienta uraz UDP/s? Chyba, że zna ktoś inne rozwiązanie problemu?
Przesyłam z załączniku screeny z pingu oraz okna ze szczegółami połączeń z Tomato
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam!
pablo170 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
ASUS RT-N10u + Tomato MIPSR2-101 K26 USB Big-VPN z dynamicznym podziałem łącza
Prędkości w bandwith limiter mam w zasadzie od początku przydzielone dla każdego klienta, max download do około 90% praktycznej przepustowości łącza, upload dużo niżej, aby nie wysycić łącza, wedle rad z naszego Forum. Ogólnie BL działa bardzo dobrze, jednak problemy pojawiają się podczas generowania dużej ilości połączeń jak przy grach sieciowych.
@majkel512 nie chciałbym co prawda klientom ograniczać dostępu do Internetu, ale skoro nie ma wyjścia, do ilu tak optymalnie ograniczyć ilość połączeń TCP? A jak z UDP/s? Jak widzicie skrócenie czasu połączenia TCP Estabilished, bo domyślnie jest aż godzina, do np. 5minut?
bandwith limiter i tam masz tcp/limit udp/limit, przydziel mu prędkość i przytnij liczbę połączeń
Aż jestem ciekaw czy to pomoże bo kiedyś też bawiłem się tymi ustawieniami TCP/UDP w limiterze i miałem wrażenie że to w ogóle nie działa. Klient śmigał nadal z mega dużą ilością otwartych portów, a neta to wtedy prawie nie miałem.
Dzięki za info @majkel152, wygląda na to, że miałem do czynienia z nietypową sytuacją "łańcuchową". Ostatnim czasem miałem problemy z linią ADSL, przez dzień SNR w porządku, wieczorami spadał dość konkretnie, do wartości poniżej 5db, po czym rozłączało Internet i następowała ponowna synchronizacja modemu z DSLAMem z niższymi prędkościami. Problem zniknął po jakimś czasie. Tego wieczoru, gdy zakładałem temat, jeden z klientów generował ponad 1000połączeń, tak jak opisane wyżej, ale i jednocześnie SNR na modemie nagle spadł i zaczął dramatycznie sypać błędami CRC nie do naprawienia.
Na podstawie tego, wysuwam wniosek, iż przez niskie parametry linii i brak kompletnych "zdrowych" pakietów odbieranych przez jedną bądź kilka aplikacji u klienta, ta zaczęła masowo nawiązywać coraz to nowe połączenia na innych portach, wysyłając nowe pakiety do Sieci i oczekując szybkiej odpowiedzi (jak przy grach sieciowych). W następstwie tego Tomato po prostu zapchało się połączeniami i nie mogło wyrobić z ich translacją i przekazywaniem.
Postawiłbym tutaj jeszcze tezę, iż skoro max ilość połączeń jest ustawiona na 4096, to, że nie szło dogadać się nawet po pingu z routerem i dalej za nim, pomimo przy "dopiero" ponad 1200 połączeń, nie wynikało z nie wyrobienia z szybkością ich obsługiwania, lecz z szybkości ich generowania.
Jeśli mogło być inaczej, niech mnie ktoś poprawi, dla naszej wspólnej wiedzy
Aa i jeszcze jedno: Przełączyłem się na modemie ze standardu ADSL2+ na ADSL2, nieco niższa prędkość synchronizacji, ale za to parametry piękne i co najważniejsze, w końcu SNR nie skacze, tak, jak to było wcześniej.
Pozdrawiam!
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?