23 Listopada 2024 19:34:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.186.56
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-AC56U i USB 3.0
piotrg
Asus RT-AC56U
CPU- Broadcom BCM4708A
RAM - 256 MB
FLASH - 128 MB
USB
3.0 - 1
2.0 - 1

http://www.smallnetbuilder.com/wirele...d-rt-ac68u

Czy Tomato obsługuje/obsłuży USB 3.0?
pytam ponieważ nie chcę utopić kasy
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

shibby
nie ma tomato na ten router od razu mówię. Jest jedynie soft RMerlina. Ten router ma już procesor dual-core w architekturze AMR a nie MIPSEL. Żeby był wspierany przez tomato trzeba włożyć jeszcze więcej pracy niż w przypadku dodawania wsparcia dla AC66u. Nie mniej jednak Victek zobligował się, że rozpocznie pracę nad nim. Pytany o termin odpowiada krótko: tomato to moje hobby.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Adooni
http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-features/32120-inside-story-asus-rt-ac56u-and-rt-ac68u?start=1

widze ze nastepny routerek sie pojawia.

Fajnie zeby tomato na nie sie pojawilo. Jak szukalem w google to narafilem na komentarze ze te nowe routerki zabija tomato oby sie tak nie stalo bo to zajefajny firmware.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

dziubek
W takim razie ja się też podepnę pod temat Smile

Z końcem roku mija mi umowa z providerem. Jako, że aktualnie są znaczne większe dostępne prędkości które mój staruszek nie obsłuży powoli zaczynam rozglądać się za nowym sprzętem.

Planuje zakupić nowy ruter, więc mam parę pytań, na które jak znajdę odpowiedzi to rozwiąże moje wątpliwości i innych użytkwoników forum:

1. Nie wiem czy już jest sens dopłacać za AC?
aktualnie 50$ liczę że spadnie na koniec roku

2. Czy jak ruter będzie wspierał USB 3.0 to ruter obsłuży te prędkości po LANie czy nadal będzie wąski gardło przez procesor?

3.Czy te nowe procesory w architekturze ARM rozwiążą ten problem, czy nadal są to za wolne procesory na komfortowe używanie dysku podpiętego pod USB 3.0 rutera jako dysku sieciowego z pełną prędkością?

dziękuję

Kontrolny
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytania.
Za to nieco obok tego: cena NASa, który da 30 MB/sek. to jest dziś ile? Widzę czasami na aukcjach używane NASy, które sprzedają się za śmieszne ceny, rzędu 100 (za starszy model), 250 (za nowszy model, który daje już nie 30, tylko 90 MB/sek.). To prawda, że podane ceny są za urządzenia używane. Ale NAS właściwie nie zużywa się od stania on-line. Najwyżej dyski się zużywają.
Moim zdaniem warto jednak kupić prawdziwego, dwudyskowego NASa z RAID. Finansowo wyjdzie podobnie, jak zakup nowoczesnego, wydajnego routera z USB3 i obudowy USB3, a jest to rozwiązanie docelowe, a nie proteza. Przypominam, że w dwudyskowy NAS może pracować normalnie z jednym dyskiem, jeżeli komuś żal obecnie kasy na drugi dysk. A w przyszłości można zamontować drugi dysk i mieć redundancję.
Jakie są przewagi NASa i routera osobno w stosunku do routera z przypiętym dyskiem USB, jako NAS?
1. NAS ma swoje CPU. W trakcie korzystania z NASa nie następuje przeciążenie CPU routera, które mogłoby spowodować spowolnienie działania całej sieci.
2. Większa przepustowość. Współczesny NAS daje bez łaski 60-90 MB/sek. odczytu po LANie. Przez USB zawsze jest narzekanie, że za mało.
3. Jeżeli okaże się, że na raz chce korzystać więcej niż 1 user, to NAS da sobie spokojnie radę z kilkoma userami. Router z dyskiem USB dostanie zadyszki.
4. NASy mają zwykle więcej niż jeden dysk i RAID. To się przekłada na większe bezpieczeństwo danych.
5. NASy mają wyspecjalizowany system operacyjny (oparty zwykle na Linuksie), specjalnie pod kątem zadań realizowanych przez NASa. Oprócz udostępniania danych w sieci mają sporo dodatkowych funkcji, które są fabrycznie zainstalowane, albo można samemu doinstalować. Np. zaawansowane backupy do/z NASa, printserwer, automatyczne zgrywanie zdjęć z aparatu podłączonego do frontowego USB, klient tortów, DLNA, timemachine, WOL, serwer WWW/SFTP/WebDav, powiadamianie e-mailem o zdarzeniach, iSCSI target i co tam jeszcze...

No i jest jeszcze jedno urządzenie na rynku, które jest w nowoczesnym wydajnym routerem z wejściami USB 3.0, WiFi dualband i bajerami oraz NASem w jednej obudowie i jak policzyć, to wcale nie kosztuje tak drogo, w porównaniu z rozwiązaniem polegającym na zakupie osobno wybajerzonego routera i dysku USB3. Oczywiście ma wady: brak na niego Tomato (o ile mi wiadomo), a wbudowany NAS jest jednodyskowy.
Edytowany przez Kontrolny dnia 16-09-2013 15:37
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

shibby
jeszcze wiele wody upłynie nim router zastąpi nam NASa. Przypomnijcie sobie centrię od netgeara. Router z portem SATA, USB3.0, dyskiem w środku a od roku leży mi na półce i zbiera kurz bo nie ma chętnych by przeportować na niego nowe openwrt. Mi się nie udało. Rozmawiałem z kilkoma osobami i proponowałem nawet oddanie routera za 1000zł w zamian za działające openwrt. I nic z tego.

Co do USB3.0 to jest wydajniejsze niż USB2.0 i daje ok 10MB/s większą wydajność dzięki nowszemu modułowi. Procesor zawsze będzie wąskim gardłem routera. Wkońcu router ma dzielić neta i po to montuje się coraz szybsze procki - rosną prędkości łącza i musi być wydajniejszy procek).
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

dziubek
Dzięki za wyjaśnienia.
W mediach pojawiła się informacja o :
http://twojepc.pl/news29713/Szybki-router-Asus-RT-AC68U-z-gigabitem.html więc może w styczniu w lutym będzie w akceptowalnej cenie

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 110

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,441,088 unikalnych wizyt