witam
jestem tu nowy i mam takie pytanko
po awarii pradu router mi nie odpala sie wcale to znaczy po wlaczeniu swieci tylko linksys cisco na obudowie i tyle nie dzialaja porty zadne z tylu , czy to juz po routerze czy idzie jeszcze go uratowac ?
dodam ze nic nie daja zadne resety itp rzeczy
pozdrawiam
Jak bez... to pewnie da się, ale najpierw kwestia znalezienia, co jest przyczyną takiego zachowania.
Może być problem z sekcją zasilania, może być problem z kontrolerem LAN, a może router nie wstaje, bo padł mu soft.
Wróżyć nie ma co...
Jak masz go otwierać, to najpierw podpięcie do seriala, i zobaczyć, co się tam pokaże.
gwarancji juz nie mam
ale jak go mam podpiac pod ten serial jak jak tam nie ma zadnego wejscia jest tylko usb i powiem szczerze ze nie znam sie na tym jak i co zrobic nawet nie wiem jak wgrac soft do niego bo go wcale nie wykrywa
Żeby podpiąć do portu szeregowego, to trzeba najpierw otworzyć obudowę, no i posiadać układ dopasowujący poziomy napięć.
Powiem tak... na tą chwilę odpuść, już samo otwieranie obudowy nie jest łatwe, wiem, bo męczyłem się z identyczną przy ożywianiu swojego E4200.
Jeśli piszesz, że nie masz o tym pojęcia... to dalszy temat jest zamknięty.
Router nie jest wykrywany, a powody mogą być różne...
Może być problem ze sprzętem, a może być z oprogramowaniem.
Podpięcie się do złącza szeregowego jest jednym z pierwszych kroków do sprawdzenia, czy urządzenie się uruchamia.
Jeśli tak - problem jest przeważnie z oprogramowaniem.
Jeśli natomiast na złączu szeregowym router wcale nie "gada", to z dużym prawdopodobieństwem jest coś uszkodzone fizycznie.
Pisałeś, że była awaria zasilania. Więc wcześniej Ci napisałem, że mogło dojść do uszkodzenia któregoś elementu w sekcji zasilającej routera, bądź "przyszło" coś drogą kabli ethernetowych z urządzenia podpiętego do routera. Wtedy mógłby być problem z kontrolerem interfejsów LAN/WAN.
dzieki to czyli do kosza
a ktory z tych routerow bys polecil chodzi mi zeby sie nie zawieszal
to jest priorytet dla mnie
mysle o tych
Netgar N600, 750 lub 900 (tutaj sie rozchodzi o kase w tym przypadku dlatego 3 modele podalem)
i asus rt55nu
a moze ty cos polecisz ?
linksysa juz nie kupie bo sprzet za tyle kasy zeby nie mial zabezpieczen przed spaleniem to troche zart ale byl pardzo stabilny to moge potwierdzic
Czy do kosza...?
Zawsze można próbować coś tam ruszyć, nie jest to przecież technologia tak zaawansowana, żeby nie dało się tego naprawić.
Polecić mogę zawsze i każdemu RT-N16, o ile wydajność wystarczy, i nie ma ciśnienia na radio 5GHz.
Używam osobiście też Linksysa E4200, którego zaraz po zakupie na własne życzenie uwaliłem, a który w mojej ocenie jest bardzo stabilnym routerem, wartym rozważenia, zwłaszcza jak się trafi używkę w dobrej cenie.
Większość kolegów z forum używających RT-N66u pewnie poleci ten router, i pewnie będą mieli sporo racji.
Ostatnio dość mocno wybiły się TP-Linki TL-WR3600 i 4300, i też są to routery godne polecenia, przy bardzo korzystnym stosunku cena-możliwości.
Z używanych można też polecić Netgeara WNDR-3700v2. Swojego czasu był bardzo pożądaną maszyną, nadal ma potencjał wystarczający do wielu zastosowań...
Trudno tak doradzać bez podstawowej wiedzy, do jakiego łącza ma być ten router, i co ma robić oprócz typowego dzielenia internetu.
Witam przed mówców i ponawiam pytanie od msx33 do maxikaaz
jaki router byś polecił , taki żeby miłą mocne z dobrym zasięgiem wifi i tak żeby można podzielic na dwie trzy osoby i po lanie i po wifi
Czy i jaki Linksys lub Netgear może tak do 650 zł
Wiele nie dajesz wymagań, bo ani prędkości łącza, jakie będzie dzielone, ani wymagań co do obsługi 5GHz...
Jak ma być radio mocne i w miarę szybkie - 500mW/N300 daje BR-6428HPn od Edimaxa.
Tak myślę jak najszybsze jak na dzien dzisiejszy te lącze znaczy przesył , i tak pod uwagę poszedł właśnie Linksys lub Netgear
Do tej pory był w użyciu jedynie wrt 160 nl ale teraz jest juz spory wybór aby coś nie coś przyśpieszyć , tylko jaki model jakiej firmy czy z tych podanych ????
Wiadomo , tak żeby jak najwiecej mocy wykorzytac i jak najlepiej zeby się nie wieszało i super pracowało
Prędkość 20Mb/s i jak można ośągnąc aby przesył był jak najszybszy , i tak pod uwagę poszedł właśnie Linksys lub Netgear , tak czytam o tych Gigabajtowych prędkościach
Do tej pory był w użyciu jedynie wrt 160 nl ale teraz jest juz spory wybór aby coś nie coś przyśpieszyć , tylko jaki model jakiej firmy czy z tych podanych ????
Wiadomo , tak żeby jak najwiecej mocy wykorzytac i jak najlepiej zeby się nie wieszało i super pracowało
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?