Witam forumowiczów.
Od wczoraj stałem się posiadaczem routera netgear 3500lv2. Od razu wgrałem najnowszą wersję Tomato od Shibbi'ego (tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--110-PL-AIO).
Samo oprogramowanie bardzo mnie satysfakcjonuje, jednak mam problem z konfiguracją serwera SAMBA. Czytając na tym forum podobne tematy próbowałem dokonać konfiguracji w/w serwera, niestety nie udolnie. Nie miałem za to problemu z uruchomieniem serwera multimediów DLNA (zarówno TV, PS3 jak i WMP wszystko ładnie widzi) oraz klienta Torrent.
Podpięty Pendrive do Routera to Crosair Voyager 3.0 (aktualny system plików - NTFS, w nowym miesiącu planuję zakup dysku zew. i odpowiednie formatowanie go - EXT2). Tak jak wyżej pisałem nie radze sobie z SAMBĄ, chciałbym by dane były udostępnione w sieci, czy to za pomocą udziału w sieci, bądź jako zmapowany dysk. Jeżeli dobrze zrozumiałem to udziały powinny pokazać się samoistnie w otoczeniu sieciowym, jednakże tak nie jest. Mam tam dostępny tylko Serwer Multimediów.
Co muszę zrobić/poprawić w ustawienia by widzieć dane z pendriva w sieci?
Mam również pytanie odnośnie klienta torrent, czy to normalne, że prędkość pobierani jest niska? Posiadane przeze mnie łącze to 6MB i na komputerze prędkość pobierania jest maksymalna. Klient torrent natomiast w tomato ściąga z prędkością kliku, kilkunastu kb/s czasem skacze do 200, 300 lecz tylko na kilka sekund i potem z powrotem powraca do prędkości maks 40-50 kb/s
Teoretycznie włączyłem go w zaawansowane właściwościach tcp/ip ale nadal nic się nie zmienia (komputer był restartowany). Do SAMBY poprzez wpisanie \\192.168.1.1 nie mogę się dostać (system Windows nie może uzyskać dostępu). Jak bawiłem się na oryginalnym sofcie od Netgeara wczoraj przez 2h nie było tego problemu. Wchodziłem do serwera danych poprzez wpisanie \\readyshare albo jego adresu ip.
Teoretycznie włączyłem go w zaawansowane właściwościach tcp/ip ale nadal nic się nie zmienia (komputer był restartowany). Do SAMBY poprzez wpisanie \\192.168.1.1 nie mogę się dostać (system Windows nie może uzyskać dostępu). Jak bawiłem się na oryginalnym sofcie od Netgeara wczoraj przez 2h nie było tego problemu. Wchodziłem do serwera danych poprzez wpisanie \\readyshare albo jego adresu ip.
Zapomnaielm na pisac mj system to WIN 7 HP
[color=darkred]EDIT:[/color]
Po półtorej godzinie nagle w sieci pojawił się dostęp do pamięci przenośnej.
Podejrzewam że włączenie WIMS to zmieniło oraz ponowne podłączenie pamięci które wykonałem kilka minut temu.
Dzięki za pomoc.
Edytowany przez szubiel dnia 24-07-2013 20:23
Niestety na drugim laptopie w domu mam Vistę i w zasobach sieciowych nie pokazują się udziały (albo przez ten dziwny system nie wiem co zrobić by były widoczne) i aktualnie korzystam z Mapowania Dysku. po wyłączeniu auto-udostępniania dysk sieciowy jest odłącza się. Jak mi się nie uda ustawić udziałów to pewnie z nich zrezygnuje na rzecz mapowania.
Cytat
Shibby napisał:
2) sformatuj pena na ext2. Obecnie masz FAT32 (fuseblk)
Aktualnie przeprowadzam próby na wolnym penie. Docelowo kupię dysk twardy. Co do systemu plików to właśnie mi sie przypomniało, ze ostatnio wykorzystywałem pendriva do odzyskiwania systemu PS3 i tak już zostało . Ehh,.. a byłem pewien, ze mam NTFS. Przy okazji zapytam się lepszy jest dysk z zasilaniem własnym czy bez? Aktualnie jest atrakcyjna oferta na dysk w RTV EURO AGD.
Cytat
Shibby napisał:
3) żeby zobaczyć udziały wystarczyło wpisać w uruchom \\192.168.1.1 i tyle
Oj wczoraj bawiłem się z tym do północy i niestety nie mogłem się połączyć. Resety routera oraz komputera po zamianie ustawień szły praktycznie, co pół godziny . Dopiero dziś, gdy uruchomiłem WINS tak jak poradził hermes-80 uzyskałem dostęp do dysku.
Co do samego oprogramowania Tomato, chociaż w zasadzie można, by go nazwać systemem wbudowanym zamiast alt. firmware - jestem bardzo zadowolony. Bardzo intuicyjny, prosty w konfiguracji, czytelny. Prawdopodobnie i tak nie wykorzystam 2/3 funkcji ale to czego potrzebuję zauroczyło mnie. Trochę za wcześnie by go oceniać ale jestem dobrych myśli.
Wcześniej pracowałem/korzystałem z DD-WRT na linksysie WRT54-GS i niestety nie zachwycił mnie. Był dość niestabilny i ociężały (winna prawdopodobnie była wersja mini - okrojona pamięć w sprzęcie) i gdyby nie brak funkcji typu pppoe czy też client pewnie powrócił bym do oryginalnego softu.
Uważam, że odwalasz kawał wielkiej roboty poświęcając swój czas na kompilację nowych wersji Tomato. Ba w przeciwieństwie do Konkurencji DD-WRT nie pobierasz nawet opłat za oprogramowanie.
Te problemy z brakiem widoczności udziałów w otoczeniu sieciowym są spowodowane przez system a nie router - router masz poprawnie skonfigurowany.
Też miałem problemy z tym na win7/vista ale jakieś aktualizacje rozwiązały to.
Dysk lepszy z własnym zasilaniem ale zastanów się czy za taką sumę nie warto kupić NAS-a np: ZYXEL NSA-310
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
Niestety zasoby co jakiś czas pojawiają się, a później znikają z otoczenia sieciowego. Korzystam z mapowania dysku i jest ok. Ani razu nie odłączył się sam.
Co do Zyxela to jest to ciekawa oferta. Będę musiał się jeszcze nad tym zastanowić. Szkoda, że w cenie nie ma dysku, co prawda za 340 zł można dostać z dyskiem ale tylko 500Gb. Na allegro puste chodzą puste za 230 z wysyłką, więc jeszcze to będę musiał wziąć pod uwagę.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?