Posiadam dysk sieciowy firmowany przez Iomega o nazwie Home Network Storage. Kupiłem go w 2007 roku za granicom i w tamtych czasach to nikt nie wiedział, że coś takiego można mieć. Wygląda to dokładnie tak:
http://gizmodo.com/293580/iomega-launches-affordable-320gb-and-500gb-home-network-hard-drives
Pojemność 500 GB nawet jak na dzisiejsze czasy wciąż ma sens.
Urządzenie jest w zasadzie sprawne - ale...
1. w środku jest FAT32,
2. OS, który w tym siedzi jest mi nieznany, funkcje posiada podstawowe i niechętnie współpracuje z Win7/64, a z nowszymi to już pewnie wcale. W instrukcji napisano, że sformatowanie dysku na NTFS powoduje utratę funkcjonalności sieciowej (przestaje działać port ethernet).
W sumie dysk jest jednak przydatny i dlatego zastanawiam się - czy można wgrać mu jakiś lepszy soft? Chodzi o to, aby współpracował bez oporów z nowszymi systemami operacyjnymi klientów i żeby można było sformatować dysk na coś lepszego niż FAT32 bez utraty funkcji sieciowej.
Any ideas?
Odrębny problem, to fakt, że przy każdym restarcie urządzenie traci wszystkie ustawienia - hasła, zegar, które foldery udostępnione, oszczędzanie energii itp. Czy jest szansa, że wynika to z wyczerpanej bateryjki gdzieś w środku, którą zdolny majsterkowicz wymieni? Czy też tak musi być...
Niewiele z tego da się wywnioskować, ale są przynajmniej podane podstawowe komponenty sprzętowe - i przy tej ilości RAM to ciężko wróżyć świetlaną przyszłość.
Dzięki za linka, akurat na to nie kliknąłem wcześniej.
Otworzyłem dziś obudowę w poszukiwaniu bateryjki podtrzymującej zegar i nie znalazłem. Być może jest pod płytką. Jednak po złożeniu obudowy i podłączeniu dysku okazało się, że nie utracił ustawień. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ ostatnio tracił nawet po reboocie softwareowym (z GUI dysku). Nie pamiętam jak było, kiedy dysk był nowy - to było już tak dawno :-)
może dysk ma zamiast bateryjki, akumulatorek który stracił już swoje parametry i przez to krócej podtrzymuje pamięć. Także może samej bateryjki nie znajdziesz :)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?