23 Listopada 2024 19:28:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.149.250.65
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-n16 po flashowaniu cały czas w trybie recovery?
kocio07
Witam. Po jakimś czasie używania oficjalnego firmwaru postanowiłem znów przesiąść się na tomato, tym razem tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-108-PL-AIO. Wszystko niby poszło jak zawsze, tryb recovery, Asus Firmware Restoration, IP ustawione w kompie na 192.168.1.2, licznik wgrywania doszedł do 100%, odczekałem jeszcze chwilę i restart routera.
I tu zaczyna się coś dziwnego, objaw jest taki jakby router był cały czas w trybie recovery, miga dioda power. Czyściłem NVRAM przyciskiem WPS ale za każdym razem to samo. Ping z komputera na 192.168.1.1 jest, zero strat pakietów. Próbowałem wgrywać tomato jeszcze raz i nadal o samo, ściągnąłem nawet OF Asusa i też wgrałem przez Asus Firmware Restoration i nadal nic, tylko miga dioda zasilania. Skończyły mi się pomysły co dalej z tym zrobić, pomóżcieShock
Asus RT-N16 1.28.0000 MIPSR2-083V-PL K26 USB AIO + NAS Synology DS112 DSM 4.1-2567

edi_pat
Wgraj sobie ten, też miałem problemy z wgraniem AIO:
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-108-PL-Mega-VPN

Połączony z 12 maj 2013 15:08:26:
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-108-PL/tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-108-PL-Mega-VPN.trx
Edytowany przez edi_pat dnia 12-05-2013 15:08
Asus RT-N16 ver.A1
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-110 K26 USB AIO

kocio07
Dałem radęGrin
Spróbowałem jeszcze raz podłączając kompa do drugiego portu routera LAN2, tym razem wszystko poszło tak jak powinnoSmile
Asus RT-N16 1.28.0000 MIPSR2-083V-PL K26 USB AIO + NAS Synology DS112 DSM 4.1-2567

dar3kp
Ponieważ jest to mój pierwszy post to Witam Wszystkich Serdecznie.
Mam problem zakupiłem RT-n16 i postanowiłem wgrać najnowszy tomato tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-115-PL-AIO za pomocą Asus Firmware Restoration zgodnie ze wszystkimi wskazówkami na tym forum. I wszystko ładnie pięknie do momentu aktualizacji systemu. Po jej zakończeniu odczekałem kilka minut i nic. Próbowałem wgrywać tomato jeszcze raz i nadal o samo, ściągnąłem OF Asusa i też wgrałem przez Asus Firmware Restoration i nadal nic, tylko miga dioda zasilania. Zmiana portu LAN też nie pomaga. Proszę o pomoc.

kamilj
Jak długo czekałeś na restart routera po wgraniu oprogramowania?
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

dar3kp
Przynajmniej z 10 min.

Snap
Może spróbuj zmienić kabelek łączach router z komputerem , kiedyś miałem też podobny problem edimaxem , i po zmianie kabelka poszło od strzała. Ja również bym dłużej poczekał po flashowaniu m nawet do pół godziny.

dar3kp
OK. Teraz może tak na "spokojnie".
Mam system win 7-64 bity.
Router rt-n16 ver. 1
Postanowiłem, po wielu opiniach, wgrać oprogramowanie Tomato i zastąpić je ciężkim i mało konfiguralnym OF Asusa.
Jestem mało biegły w tych sparawach ale postanowiłem zaryzykować.
Ściągnąłem najnowszy "tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-115-PL-AIO" i za pomocą Asus Firmware Restoration postanowiłem go grać.
Po kolei: przywrócenie routera do ustawień fabrycznych, wyłączenie antwirów itp., podłączenie kablem pod VAN, odłączenie wszystkiego pod usb, ustawienie stałego IP, wprowadziłem router w trym recovery.
I tu zaczęły się pierwsze schody, musiałem to zrobić kilkukrotnie bo nie chciał się wprowadzić w ten stan. Jednak się udało. Następnie mimo to firmware restoration nie mógł znaleźć rotera. Powodem był, tak myślę,
firewal. Musiałem go odinstalować. Zrobiłem ponownie wszystkie wcześniejsze kroki.
Firmware restoration zupladował plik a następnie odzyskiwał system i tak do ok. 99%. I taka informacja: nie można nawiązać kontaktu z urządzeniem bezprzewodowym, sprawdź sygnały świateł aby przekonać się czy wciąż trwa odzyskiwanie systemu.
I tak za każdy razem. Oczywiście czekałem jakiś czas. Próbowałem się logować na router ale nic z tego. Po rozłączeniu dioda sieci pulsuje. Próbowałem też reset 30/30/30. Nie wiem czy powinienem. Zaczynam się martwić że router zacznie mi służyć jako podstawka do kawy.Trochę za droga jak dla mnie.
Nadal proszę o jakieś pomysły i sugestie.

grz3si3k
- czy AFR masz z płyty z ruterem czy ze strony ASUSA ? u mnie wgrywał tylko z tego z płyty, do dziś nie wiem z jakiego powodu.

Do rzeczy:
- Ustaw adres karty sieciowej 192.168.1.5 i oczywiście maskę sieci 255.255.255.0, zrestartuj komputer (u mnie pomogło)
Wprowadź ruter w stan recovery, uruchom przeglądarkę, wpisz 192.168.1.1, pojawi się menu ASUSA, wciśnij klawisz Erease NVRAM.
Uruchom AFR wgraj plik softu, poczekaj około 10 minut.
Spróbuj zalogować się do rutera ponownie
RT-AC68U

kamilj
@dar3kp
Nie chce być niemiły ale jeżeli piszesz to przynajmniej sprawdź co piszesz...
1.

Cytat

podłączenie kablem pod VAN

Nie VAN tylko WAN., wepnij kabel w port LAN a nie WAN
2. Tu masz łopatologiczny opis:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_87265
Jeżeli tym sposobem ci się nie uda to proponuje żebyś komuś oddał router aby wgrał ci soft.
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

dar3kp
Sorki, oczywiście, że kabel podięty został pod lan.

majkel152
coś ostatnio często brickują się te asuski po zmianie ofw na tomato, mnie tez kilka razy to spotkało
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

dar3kp
Uff. W końcu się udało. Przywróciłem go do życia. Wgrałem OF Asusa dopiero na lapku z systemem win 7-32 bity. Na siódemce 64 bit za ciorta nie chciało pójść.

Połączony z 15 styczeń 2014 08:20:47:
No dobrze. I co dalej. Nadal mnie korci wgranie Tomato choć trochę nerwów straciłem. Próbować nadal? Jeżeli tak, to którą wersję? Interesuje mnie stabilna, w wersji polskiej z możliwością podłączenia drukarki oraz podłączenie pod usb dysku. Możecie coś poradzić? Chciałbym też wszystkim podziękować za wszystkie sugestie w poradzeniu sobie z problemem.
Edytowany przez dar3kp dnia 15-01-2014 08:20

Snap
JA ostatnio u siebie w RT-n16 zainstalowałem ten http://tomato.groov.pl/download/K26RT...PL-AIO.trx i śmiga bardzo stabilnie, instalacja również przeszła bez najmniejszych problemów.

shibby
jeżeli chodzi o soft to jw.

Co do problemów z odratowaniem to ja już wielokrotnie pisałem, że są problemy na różnych kompach. Jak na jednym się nie da to próbować na innym. Problem tyczy się wszystkich asusów a nawet różnych wersji AFR (jedna nie zadziała a inna już tak). Czasami wręcz pomaga nawet odpięcie wszystkich kabli od routera i zostawienie tylko tego do kompa z którego ratujemy router.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

dar3kp
shibby

Cytat

Czasami wręcz pomaga nawet odpięcie wszystkich kabli od routera i zostawienie tylko tego do kompa z którego ratujemy router.

Właśnie w ten sposób miałem podpięty router. Bez zbędnych połączeń. Spróbuję wgrać to co zaproponował Snap.

majkel152
ja mam to na swoich , śmiga perfect http://tomato.groov.pl/download/K26RT...ER-AIO.trx
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

dar3kp
Wiecie co chyba, oprogramowanie Tomato mnie nie lubi lub mojego asusika. Kilkakrotnie robiłem podejście ale nic z tego. Asus nie potrafił się wzbudzić. Wgrywając za każdym razem OF Asusa nie mam tego problemu. Nie rozumiem, przecież procedura wgrywania w obu przypadkach jest taka sama.

Połączony z 16 styczeń 2014 07:29:19:
Zauważyłem taką rzecz, że w trakcie wgrywania OF Asusa gdy system się aktualizuje to dioda od sieci świeci światłem ciągłym (nie pulsuje) do końca aktualizacji i wszystko jest w porządku. Natomiast w przypadku Tomato, w trakcie aktualizacji systemu, dioda świeci ciągłym światłem prze ok. 40% aktualizacji a potem zaczyna pulsować i router nie może się wzbudzić.
Edytowany przez dar3kp dnia 16-01-2014 07:29

shibby
to co ma robić dioda power podczas flashowania to indywidualna kwestia jej oprogramowania przez soft. Przy instalacji tomato na byle jakim routerze powert świeci światłem ciągłym.

Po wgraniu tomato (najwet jak AFR pokaże 100%) daj mu zwyczajnie z dodatkowe 5min.

Ja mam RT-N16 jako egzemplarz testowy i na nim (między innymi) testuje każde nowe wydanie tomato przez jego publikacją. Procedura wygląda tak:

- K24 testowane na Asusie WL500gp v1
- K26 R1 - testowane na Asusie WL500gp v1
- K26 R2 - testowane na Asusie RT-N16
- K26RT-N - testowane na Asusie RT-N16 i RT-N66u
- K26RT-N-NEDRIVER - testowane na Asusie RT-N16
- K26RT-AC - testowane na Asusie RT-N66u i RT-AC66u

Mało? Wink

Właśnie kompiluję v116. Chcesz to poczekaj na publikację.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

dar3kp
Przykro mi to stwierdzić, ale sie poddaję. Po wielu próbach nic tego nie wyszło. W trakcie wgrywania Tomato przy odzyskiwaniu systemu router wchodzi w tryb awaryjny (dioda sieci pulsuje). Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Podczas odzyskiwania systemu mogę czekać nawet 30 min. a i tak router sie nie wzbudzał. Mimo wszystko dziękuję za wszystkie porady. Może spróbuję za jakiś czas.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 109

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,440,197 unikalnych wizyt