23 Listopada 2024 22:51:40
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.118.7
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
ASUS RTN10U Tomato - dostęp do routera z WAN
Zbyszek_m1
Witam
Potrzebuję pomocy dotyczącej konfiguracji Asusa RTN10U z tomato pod katem dostępu do routera z Internetu. Dostęp do internetu mam radiowy. Adres: 46.22.XX.XX. Dostęp do routera z Lan:192.168.178.1. Mam publiczny adres IP. Mój usługodawca przekierował u siebie na routerze adres WAN na mój adres 192.168.178.11. Po wpisaniu adresu publicznego 46.22.XX.XX nie mogę się połaczyć. Wpisując ww. adres na porcie 8080 zgłasza mi si się router usługodawcy. W związku z tym, że mam publiczny adres IP chciałbym mieć możliwość logowania sie na mój router z sieci WAN. Aktualnie na routerze WAN jest ustawiony na DHCP. Internet działa, dostępu z WAN brak.Po ustawieniu WAN na adres statyczny przydziela mi następujący adres IP: 192.168.178.11, maska:255.255.255.0, brama 192.168.178.10, IP routera/modemu: 0.0.0.0.

LAN
Interfejs: br0 STP:Wyłączony, Adres IP: 192.168.178.1,Maska: 255.255.255.0, DHCP: Włączony Zakres IP (pierwszy/ostatni)-192.168.178.2 - 222 Czas dzierżawy (minuty) 1440

Walczę juz trzeci dzień bez skutku.
Tomato Wersja PL 1.28 by shibby

Wydaje mi się, że jeżeli nie skonfigruję właściwie dostępu do routera z WAN, nie będę mógł właściwie sonfigurowac tunelu VPN.

Z góry dziękuje za pomoc

hermes-80
Chyba coś namieszałeś z ISP - skoro na WAN-ie masz IP publiczne to ISP musi tylko odblokować połączenia przychodzące na porty nasłuchu.

Nie rozumiem tego przekierowania co z ISP wymyśliłeś.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Zbyszek_m1
Mam publiczne IP ale na interfejsie WAN mam ustawione IP prywatne - tak mi pobiera w automacie

Po wpisaniu publicznego IP na porcie 8080 zgłasza mi się router ISP. Przekierowanie miało na celu umozliwienie zalogowania sie na mój router.

W jaki sposób skonfigurować ustawienia WAN na moim routerze żeby dostać sie do niego z internetu?

hermes-80
A to teraz co innego - a powiedział ci ISP jaki port ci udostępnił ??
Skoro 8080 zgłasza się router ISP to na pewno nie ten port jest przekierowany poza tym na WAN-ie musisz mieć IP, na które przekierowanie zostało zrobione

A LAN ustaw na standardową podsieć czyli 192.168.1.1
Netgear WNR3500L v1

Zbyszek_m1
Ni podał jaki port udostępnił.Konfiguruję WAN pod wskazany port i nic. Nie działa. Pokombinuję z różnymi portami - może się wstrzelę.

Połączony z 07 kwiecień 2013 11:34:58:
Walki ciąg dalszy

ISP napisał, że przekierowanie jest zrobione całościowo z adresu na adres nie po portach, dostęp jest całościowy.Mój router na wan powinien mieć adres 192.168.178.11. A więc ip 192.168.178.11 brama 192.168.178.1 dns 46.22.XX.xx. Po stronie lan adresy koniecznie z klasy niżej np.10. ..........i przede wszystkim nie może się pojawić nigdzie adres 192.168.1.1

Mój router skonfigurowany jest zgodnie z opisem ISP. W dalszym ciągu nie mogę połączyć się z Internet. Może coś w ustawieniach Asusa mam namieszane?

W zakładce Administracja - Dostęp administratora mam włączony zdalny dostęp:HTTPS port 443.
Powinno działać a nie działa.
Co robię nie tak?
Edytowany przez Zbyszek_m1 dnia 07-04-2013 11:34

hermes-80
Skoro jest zrobione całościowo to nie może być takiej sytuacji jak opisywałeś - IP publiczny: port i zgłasza się urządzenie ISP - skoro tak jest to ISP coś nawalił w konfiguracji sieci.

Poza tym pokaż screen ze statusu twojego routera.
Netgear WNR3500L v1

Zbyszek_m1
Co więcej przy uatwieniu statycznego IP WAN nie działa net.

Połączony z 07 kwiecień 2013 12:00:46:
Net działa przy ustawieniu dynamicznego IP. Po ponownej zmianie na IP statyczny przydziela nstępujące adresy:
Zbyszek_m1 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez Zbyszek_m1 dnia 07-04-2013 12:00

hermes-80
Niby co ja mam na tych screenach zobaczyć??
Netgear WNR3500L v1

Zbyszek_m1
Sorki. Screen jest z całej strony. Można zapisać na dysku i powiekszyć.
Nowe screny:

1 - statyczne IP - nie działa net
2 - dynamiczne i powrót do statycznego - przydzielone

Edytowany przez Zbyszek_m1 dnia 07-04-2013 12:12

grz3si3k

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Niby co ja mam na tych screenach zobaczyć??

weź nie bądź śmieszny : prawy klawisz myszą i otwórz obraz, masz w pełnym wymiarze !

piter76
Z tego co widzę na screenach, Twój ISP nie daje Ci adresu publicznego, Twój adres WAN to 192.168.178.12, a to jest adres z klasy nierutowalnej, nie widoczny z internetu. Musisz dopytać swojego ISP na jakim porcie swojego routera brzegowego z publicznym adresem IP, ustawił przekierowanie na Twój adres IP WAN Twojego routera.

hermes-80

Cytat

weź nie bądź śmieszny : prawy klawisz myszą i otwórz obraz, masz w pełnym wymiarze !

Fakt mój błąd.

Zerknij na ustawienie WAN na dynamicznym IP i statycznym - czym się różnią?

Widać że na Dynamicznym masz bramę 192.168.178.10 więc i na statycznym też musi taka być.

Cytat

Z tego co widzę na screenach, Twój ISP nie daje Ci adresu publicznego, Twój adres WAN to 192.168.178.12, a to jest adres z klasy nierutowalnej, nie widoczny z internetu. Musisz dopytać swojego ISP na jakim porcie swojego routera brzegowego z publicznym adresem IP, ustawił przekierowanie na Twój adres IP WAN Twojego routera.

To nie ma znaczenia - skoro są przekierowane porty.

Poza tym wszystkie adresy są rutowalne inaczej nie działałaby sieć.
Netgear WNR3500L v1

piter76
Ale kolega nie wie jak są te porty przekierowane i dlatego ma problem z dostępem do swojego routera z zewnątrz i dopóki tego nie ustali ze swoim ISP, sam nic nie zdziała.

hermes-80

Cytat

Zbyszek_m1 napisał(a):
ISP napisał, że przekierowanie jest zrobione całościowo z adresu na adres nie po portach, dostęp jest całościowy.
Co robię nie tak?

To już ustaliliśmy.
Netgear WNR3500L v1

piter76
No jak widać nie bardzo, skoro próba połączenia na adresie publicznym na port administracyjny routera kolegi Zbyszka skutkuje zgłoszeniem się routera ISP a nie kolegi Zbyszka.

hermes-80
O tym już też wspominałem.
Netgear WNR3500L v1

Zbyszek_m1
Moim zdaniem ISP coś namieszał. Wysłałem do niego emaila ze screenami ustawień i zachowaniem sie routera. Poczekam na odpowiedź. Dzięki za dotychczasową pomoc.

W załaczniku screen z ustawień dostepu do routera. Może coś źle ustawiłem?

Połączony z 07 kwiecień 2013 15:26:44:
Problem rozwiązany. Udało mi się połączyć z sieci internet z moim routerem dopiero po połaczeniu się z netem z innej sieci - w moim przypadku z GSM. Z sieci wewnętrznej nie działa - ciekawe dlaczego?Tak czy owak - problem rozwiązany. Zabieram sie do konfiguracji VPN.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Zbyszek

Edytowany przez Zbyszek_m1 dnia 07-04-2013 15:26

hermes-80

Cytat

Problem rozwiązany. Udało mi się połączyć z sieci internet z moim routerem dopiero po połaczeniu się z netem z innej sieci - w moim przypadku z GSM

O matulu !
Netgear WNR3500L v1

Zbyszek_m1
Nie wiem co masz na mysli. Dla mnie nie było to takie jasne.

hermes-80
To, że ręce mi opadły - skoro konfigurujesz dostęp z internetu to chyba nie z sieci wewnętrznej ??
Sam napisałeś:

Cytat

ASUS RTN10U Tomato - dostęp do routera z WAN

No ale jak już wszystko to działa dobrze.
Netgear WNR3500L v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 1
zakk87

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,470,631 unikalnych wizyt