witam, jestem tu nowy, więc przychodzę z problemem, sprawa wygląda następująco:
Mam podłączony do routera dysk 2TB z systemem plików NTFS, oczywiście router go widzi i mam do niego dostęp. Za to jeśli chodzi o torrenty to różnie z tym bywa. Aktualnie nie mogę w ogóle wejść w GUI, wywali mi błąd:
Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną 192.168.1.1:9091 .
Czasem wywala inny błąd, ale nie pamiętam już. Biały ekran, i czarny komunikat z jakąś liczbą - 403? Nie pamiętam.
Wcześniej miałem dostęp, ale po ściągnięciu ok ~30mb pobieranie się zatrzymywało z błędem:
Error: Unable to save resume file: No space left on device netgear
I po tym nie żeby cokolwiek myśleć o ściąganiu musiałem restartować router bo nic nie dało się zrobić.
Dużo czytałem na ten temat, próbowałem różnych ustawień, ale nic nie pomaga.
Dodam, że kilka dni temu po zakupie routera udało mi się ściągnąć dwa filmy, które leciały maxem łącza, a teraz takie cyrki.
Pewnie zaraz doradzicie mi, żebym zmienił system plików na ext2 albo 3. Jak to działa na dysk?
Nie zmniejszy jego żywotności?
W tym systemie dostęp po LAN będzie szybszy?
Mogę zrobić partycję w takim systemie bez straty danych? Mam około 600GB wolnego.
Mogę do portu USB w ogóle podłączyć kilka urządzeń przez HUB (najpewniej aktywny) ?
Pomóżcie
@hermes-80 teraz mam ~4MB/s, o ile więcej wyciągnie? @maxikaaz więc która opcja jest właściwa:
wbudowany (/usr/bin)
optware (/opt/bin)
własny - jeśli tak, to co dalej?
Jak ustawiłem teraz na Wbudowany to wywaliło ten błąd, o którym wspominałem wyżej, dokładniej:
403: Forbidden
Unauthorized IP Address.
Either disable the IP address whitelist or add your address to it.
If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.
If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.
edit:
teraz, nic nie zmieniając, poszło...
edit2:
ale znów to samo:
Error: Unable to save resume file: No space left on device
33.0 MB of 838.4 MB (3.94%)
w Status>Przegląd Całkowita/Wolna pamięć 60.03 MB / 44.18 MB (73.60%) ale nie wiem czy to to. Innych pozycji nie widzę.
Edytowany przez arturfcb dnia 27-03-2013 21:08
O ile korzystasz z wbudowanego klienta to wybierasz opcję /usr/bin, bo tam się ta binarka znajduje.
W stosunku do ustawień z obrazka:
- zmień ścieżkę do transmission na "wbudowany",
- tymczasowo wyłącz opcję "wymagane uwierzytelnianie",
- zrestartuj router,
- wyczyść cache przeglądarki.
Powinno podziałać.
Heh, hermes byłeś szybszy
BTW - przy dobrych wiatrach i trafieniu na odpowiedni mostek IDE-USB to nawet 10MB/s przy EXT2 poleci.
@maxikaaz
Zrobiłem to co mówiłeś i:
Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną 192.168.1.1:9091
Połączony z 28 marzec 2013 16:59:11:
po wyczyszczeniu nvram i przywróceniu ustawień fabrycznych na razie działa. Jeszcze muszę sformatować dysk do ext. Jak będę miał nadal problemy, to będę pytał.
Edytowany przez arturfcb dnia 28-03-2013 16:59
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?