23 Listopada 2024 15:15:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.137.169.56
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
Czy używacie skórek (themes)w Tomato
yyy, a co to są skórki w Tomato? yyy, a co to są skórki w Tomato? 0%[0 głosów]
nie, nie lubię ich (bo...?) nie, nie lubię ich (bo...?) 6%[2 głosów]
nie, bo u mnie nie działają wcale / niepoprawnie (napisz niżej powody) nie, bo u mnie nie działają wcale / niepoprawnie (napisz niżej powody) 0%[0 głosów]
tak, używam... (napisz niżej jakiej i jakie ona ma błędy) tak, używam... (napisz niżej jakiej i jakie ona ma błędy) 66%[23 głosów]
jest mi to obojętne, nie zwracam uwagi na wygląd jest mi to obojętne, nie zwracam uwagi na wygląd 29%[10 głosów]
Wszystkich głosów : 35
 Drukuj wątek
Skórki (themes) w Tomato - ankieta i prośby
Marco76
Odświeżam temat bo jest mały.. (wróć!) spory problemik z Tomato i skórkami do niego.

Wklejam ankietę i poczekam tydzień na wyniki. Proszę o nie zaznaczanie opcji "tak dla jaj" tylko najbliższej prawdzie lub zrezygnowanie z udziału. Uwagi i komentarze proszę pisać poniżej. Prosiłbym też o wpisywanie powodów za/przeciw konkretnej skórce i/lub ogólnie do tematu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak niektórzy się zapewne orientują skórki w Tomato są nakładane na oryginalny wygląd Tomato (czerwono-biały). Musi tak być, aby nie załadowana skórka customowa nie spowodowała braku możliwości zarządzania routerem (błąd skórki, brak połączenia z siecią - po reboot jest ona na nowo pobierana). Niestety w praktyce oznacza to nakładanie arkusza tyli CSS załadowanej skórki na arkusz CSS oryginalnej (tomato.css) w której wiele rzeczy ma zadeklarowane na sztywno rozmiary poszczególnych elementów. Żeby było jeszcze "łatwiej" w samym kodzie niektórych podstron/usług Tomato jedne elementy korzystają ze styli z arkuszy CSS skórki, a inne mają wpisane na stałe wymiary i style w kod poszczególnych elementów strony...
Burdel z tym jest nieprzeciętny, ale żeby to poprawić trzeba by przejrzeć cały kod wszystkich stron Tomato, przenieść style wszystkich elementów do CSS, po czym wydać na nowo zarówno skórkę główną jak też wszystkie customowe... Jest to do wykonania, ale nie wiem czy opłacalne czasowo i czy jest to dla kogo robić, bo trzeba by wszystko przerobić, poczynając od kodu stron Tomato, poprzez oryginalną skórkę, a następnie poprawiać wszystkie skórki w TTB. Może to też wygenerować nowe problemy - a dlaczego? Bo bazy TTB używają też właściciele innych wydań firmware Tomato, nie tylko tych autorstwa Shibby'ego... Na oryginalnej czerwono-białej skórce nie widać problemów, bo style wpisane w kod stron zgadzają się z tym co jest w arkuszu CSS, to znaczy jak chodzi o wielkości czcionek i pól input, textarea i innych elementów wszystko jakoś wygląda razem OK. Customowe skórki mają jednak często większą czcionkę, szersze i wyższe pola input, i się wszystko zaczyna rozjeżdżać.

Mimo tego przydługiego wstępu-wytłumaczenia autorzy skórek wykonali je i jakoś one tam sobie lepie lub gorzej działają. Tu i tam coś się rozjeżdża, jedno pole nakłada na inne, ale jak ktoś nie zwraca na to uwagi to tego nawet nie widzi. Ja widzę, dlatego powstały wersje skórki ILHM v2 i v2 small ;) Niestety, głównym celem było poprawienie tylko zgłoszonych wcześniej uwag oraz zrobienie wersji (głównie dla siebie) pod mniejszą rozdzielczość monitora. Teraz jest trochę więcej czasu na ogarnięcie tematu i poprawienie wszystkiego co się da (bo nie wszystko jest możliwe bez ingerencji w kod stron) w wyglądzie.

Stąd ankieta/prośba/pytanie o opinię: czy jest wśród użytkowników Tomato wielu estetów którzy przywiązują uwagę do każdego piksela na ekranie? Bo nie wiem:
- czy warto w ogóle się w temat zagłębiać?
- czy poprawiać same skórki czy też zacząć od kodu stron/usług a dopiero potem wziąć się za skórki (dużo roboty, możliwa utrata kompatybilności skórek z innymi Tomato niż Shibby'ego)?
- używacie w ogóle skórek custom? A jeżeli tak to jakie są najpopularniejsze?

Zacząłem poprawiać skórkę ILHM v2 i v2 small.

EDIT: i skończyłem.
ILHM v2 - po prostu wpisz w routerze TTB-ID: ilhm_v2
ILHM v2 small: jak wyżej, wpisz w routerze TTB-ID: ilhm_v2_small

Poprawki względem wersji leżących obecnie w TTB:
- wszystkie aktywne pola input, textarea, checkbox oraz select mają odpowiedni kursor po najechaniu myszką (hand, pointer),
- wszystkie wymienione wyżej pola jeżeli są nieaktywne to kursor jest domyślny, a pola są bardziej "szare" (za pomocą opcji opacity)
- przycisk Donate w About ma usuniętą ramkę pod hover i dodane efekty jak wyżej
- wiele pól input zostało przyciętych na długości aby nie wychodziły poza ramki sekcji lub nawet miejscami poza ramkę strony
- kolorowe pola i przyciski w zakładce OpenVPN Server i Client pozwalające rozróżnić które ustawienia wlaśnie zmieniamy
- wymieniona została animacja spin.gif na inną ładniejszą dopasowaną do skórki
- jak tylko ukaże się publiczna v107 to zniknie problem białego pionowego pasa pod przyciskiem Add w tabeli QoS/Classification.

Uwagi jakich oczekuję to: czy działa i wygląda jak powinno, i czy coś ktoś jeszcze do poprawienia wyłapał.

Dla wyjaśnienia temat błędów w wyglądzie Tomato został zapoczątkowany tutaj: http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_117364
Edytowany przez Marco76 dnia 23-02-2013 17:42
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

przemasisko
AsusRed Smile

sapcio2
Asus RedSmile. Nie widze błędów, przynajmniej nie wpadły mi w oko.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

agasma
Grin AsusRed

johnny86
uzywam prostego stylu USB REDSmile - nie narzekam

Kolin
AsusRed, problemów nie odnotowłem, choc powiem szczerze, że za bardzo sie też nie przyglądam
Asus RT-AC87U Merlin
Asus RT-N66u Tomato K26USB 1.28.RT-N5x-MIPSR2 v131 -AIO
Synology DS415+, DS212j DSM - 5.2

Pirek
ilhm_v2
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO

shibby
ilhm_v2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

branetre
@shibby Wartało by zmienić domyślną animację odświerzania spin.gif Bo ta obecna przy skórce ilhm_v2 trochę razi :/

Pirek
ilhm_v2.1 fullhd - testowane w chrome, ie, firefox

uwagi:

Cytat

Device list - ramka w noise floor węższa niż wyżej
IP TRAFFIC -> transfer rates - ramka w options węższa niż wyżej
IP TRAFFIC -> Daily - ramka w options węższa niż wyżej
IP TRAFFIC -> Monthly - ramka w options węższa niż wyżej
Tools -> WOL - ramka MAc Address List węższa niż wyżej

Basic ramki mają różne szerokości
Basic ->Static DHCP... - ramki różne szerokości
Advanced -> VLAN - ramki różne szerokości
Advanced -> Virtual Wireless - ramki różne szerokości

QOS-> View Details->Filters - ramki różne szerokości

QOS-> Transfer Rates->Filters - ramki różne szerokości

USB and NAS -> USB Support - ramki różne szerokości
USB and NAS ->FTP Server -> User Accounts różne szerokości

Połączony z 13 luty 2013 11:00:28:

Cytat

branetre napisał(a):

@shibby Wartało by zmienić domyślną animację odświerzania spin.gif Bo ta obecna przy skórce ilhm_v2 trochę razi :/

popieramSmile jakoś już nie pasuje Grin
Edytowany przez Pirek dnia 13-02-2013 11:00

kamilj
ILHM v2
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

branetre
To by mogło być Animacja
Rozmiar w Gimp można zmienić Tylko trzeba przy eksportowaniu zaznaczyć zachowanie animacji.

Sam sobie ostatnio robiłem podmianę więc wiem że się da Smile
branetre załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez branetre dnia 13-02-2013 12:06

branetre
Jestem za tym pierwszym co @house wystawił Smile Nie zlewa się tak jak moja wstawka :/

shibby
housowa ikonka fajna i ma 25x25

Połączony z 13 luty 2013 12:40:31:
oryginalna ma 16x16 więc może taka będzie lepsza darmowegrafiki.5m.pl/loadery_ajax/gify_ikony/ajax_loader%3Dspinner.gif

W sumie to mógłbym ją ew podmienić wprost w /www. Jak myślisz Marco76?
Edytowany przez shibby dnia 13-02-2013 12:40

branetre
Jak wstawicie większą to nic się nie stanie Ja u siebie dałem 28x28 Grin Lubię duży refreshing

Marco76
Ja mam sposób by ją podmienić CSSami, nie trzeba wymieniać na sztywno w sofcie, można dodać w każdej skórce inną animację. Ale zrobisz shibby jak uważasz. Niestety ta Twoja może i jest ładna (jak większość) na białym tle, ale na kolorowym jest kaszana... Przezroczystość tła daje się we znaki i kiepsko to wygląda. Może taka? core.trac.wordpress.org/raw-attachment/ticket/21456/wpspin_light.2.gif

EDIT:
And another... www.j0o.com:65000/img/spinner.gif ale to już 48x48 px... Trochę duża ale kapitalnie wygląda na niebieskim tle.

EDIT2: Niestety ta pierwsza wygląda koszmarnie na niebieskim tle Sad
Edytowany przez Marco76 dnia 13-02-2013 13:37
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

shibby
wrzuć ją do fullHD i udostępnij proszę gotową paczkę.

Marco76
EDIT: skończyłem wersję v2.x, proszę o sprawdzenie (Pirek? Wink )

Sprawdzałem na swoim Chrome oraz FF, powinno być ok, ale już mi się mieni w oczach...

Get : http://monter.techlog.pl/files/downlo...m_v2.2.zip
>>> lub po prostu wpisz w routerze TTB-ID: ilhm_v2.2 (plik ten jest dodany do TTB na czas testów, potem podmienię główne pliki)

Zawiera wszystkie poprawki zgłoszonych rzeczy plus zmieniona animacja "spin":

i50.tinypic.com/m9y2h1.png

Wersja small będzie później. Muszę dać odpocząć oczom.
Edytowany przez Marco76 dnia 15-02-2013 21:23

Pirek

Cytat

Marco76 napisał(a):

EDIT: skończyłem wersję v2 fullhd, proszę o sprawdzenie (Pirek? Wink )

Sprawdzałem na swoim Chrome oraz FF, powinno być ok, ale już mi się mieni w oczach...

Get : http://monter.techlog.pl/files/downlo...fullhd.zip

Zawiera wszystkie poprawki zgłoszonych rzeczy plus zmieniona animacja "spin":

i50.tinypic.com/m9y2h1.png

Wersja small będzie później. Muszę dać odpocząć oczom.

wygląda już fajnie Smile i spin też Grin

jedynie co mi się rzuciło w oczy to:
USB and NAS ->Media Server - ramka Media Directories węższa niż wyżej Media /DLNA Server

odnośnie Stealth modem w RT-N16:

skrypty działają prawidłowo, czyli włączają i wygaszają diody Smile , jedynie co zauważyłem to 2 krotnie po jakimś czasie zapala się dioda power inne wygaszone (nie wiem czy to wina rozłączania pppoe czy coś innego, raz musiałem router z kabla traktować) pomaga komenda gpio enable 1

Pirek

Cytat

Marco76 napisał(a):

stealthMode nie jest idealne, z niewiadomej przyczyny czasem diody na N16 przestają gasnąć, pomaga reboot. Na N66 jest tak, że dioda od portów USB się zapala, jak do podpiętego dysku odwołasz się z sieci (z zewnątrz, jakby coś wybudzało port/dysk?), z LANu nie ma tego problemu. Ale na to chyba nic nie poradzimy.

Rzucilem okiem na wspomnianą tabelę. Ona ma zadeklarowaną długość 81% już w kodzie - tak było od zawsze. Mówisz, ze lepiej ją rozciągnąć? To żaden problem.

EDIT: done. Pobierz jeszcze raz.

zmień linka na: ilhm_v2.2_fullhd.css.zip
http://monter.techlog.pl/files/downlo...hd.css.zip

jak dla mnie jest ok, może ktoś jeszcze coś zobaczy Smile
Edytowany przez Pirek dnia 13-02-2013 22:41

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,409,895 unikalnych wizyt