Witam, to mój pierwszy post bo jak dotąd nie miałem żadnych problemów ze znajdowaniem rozwiązań w necie.
Sprawa wygląda tak:
Posiadam internet adsl ze zmiennym ip, niestety opcje DDNS w zewnętrznym modemie nie pozwalają na korzystanie z darmowych DDNS.
Do tego spodobała mi się darmowa domena z freedns.afraid.org.
Problem polega na tym, że Tomato nie aktualizuje zbyt często DDNS, więc przy resecie modemu zostaje bez domeny.
Schemat
WAN -ddns- MODEM -dmz- TOMATO -- LAN
Postanowiłem więc napisać pewien skrypt i wrzucić go w harmonogram żeby się odpalał co 5 minut.
Póki co działa, ale nie mam dużego doświadczenia ze skryptami shellowymi więc byłbym wdzięczny za ewentualne uwagi.
if [ "$receive" == "0" ]
then
#jezeli nie ma odpowiedzi z domeny
wget -q -O /dev/tty http://freedns.afraid.org/dynamic/update.php?tutajresztazfreedns
else
if [ "$test_mac" != "$MAC" ]
#jezeli jest odpowiedz ale niezgadza sie mac
then
wget -q -O /dev/tty http://freedns.afraid.org/dynamic/update.php?tutajresztazfreedns
fi
fi
Zasada działania:
- Skrypt wykonuje jedno polecenie arping które pozwala uzyskać adres MAC.
- Z otrzymanego wyniku wycina info o zwróconych pakietach i adres mac odpowiedzi.
- Jeżeli nie ma żadnej odpowiedzi wtedy aktualizuje DDNS komendą wget.
- Jeżeli jest jakaś odpowiedź, ale nie zgadza się MAC bramy wtedy też aktualizuje DDNS.
Wydaje mi się że taka jedna komenda arping na 5 min to nie jest duże obciążenie sieci i sprzętu, a już na pewno lepsze to niż aktualizacja DDNS bezpośrednio co 5 min gdy nie ma takiej potrzeby.
a czy Twój modem adsl może pracować w trybie bridge? Ja mam tak u siebie ustawione i działa to bezproblemowo, po zmianie ip kilka sekund i ddns uaktualnione.
a czy Twój modem adsl może pracować w trybie bridge? Ja mam tak u siebie ustawione i działa to bezproblemowo, po zmianie ip kilka sekund i ddns uaktualnione.
Właśnie przeglądnąłem instrukcję i wydaje mi się, że da radę ustawić modem jako bridge. Czyli Tomato jest na tyle bystre, że od razu się orientuje przy zmianie WAN IP ?
Nie było mnie trochę, więc i tak nic nie mogłem zdziałać.
Generalnie problem rozwiązuje opcja "Użyj zewnętrznego sprawdzacza adresu IP (co 10 minut)" której jakoś wcześniej nie widziałem.
Ale i tak dzięki robcio321 za ten pomysł z trybem bridge - użyteczne
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?