23 Listopada 2024 21:12:51
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.75.46
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
ROTUER Linksys WRT54G i neostrada
Mój problem wygląda następująco. Może na początku napiszę jaki mam sprzęt:

1. neostrada 1024
2. modem ADSL Planet_4.1.0.9, CX82xxx_4.1.0.9
3. AP LINKSYS WRT54G

TO wszystko mam tak podpięte:

Kabel telefoniczny ---> modem ADSL planet ----> kabel sieciowy LAN --->AP LINKSYS (kabel od modemu ADSL jest podpięty do jednego z 4 portów lan. wlan wolne)

No i tutaj pojawia sie moja prośba. To wszystko podpięte jest i jak do tej pory chodzi. Na modemie ADSL są wpisane dane do neostrady. Jednak tak naprawdę nie ma ustawionych żadnych zabezpieczeń. Wszystko chodzi jak chce. Chciałbym jakoś zabezpieczyć sieć bezprzewodową przed niepowołanymi gośćmi jednak nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko zrobic. Szukam na necie odpowiedzi ale nie znalazłem konkretnej do mojego pytania.

Prosze mi napisać czy lepeij podpiąc kabel od modemu ADSL do wlan czy co lan.

Mam jeszcze taki problem że w tej konfiguracji jaą podałem powyzej nie mogę się zalogować do AP linksys, tylko i wyłącznie do modemu ADSL. DOpiero po odpięciu modemu mogę sie zalogować do AP.

Próbowałem coś zmieniać w ustawieniach ap, np tak żeby komputer znajdujacy sie sie w zasiegu ap musiał podawac hasło jednak wtedy po wpisaniu hasła nie działał internet.

Zaznaczam że w tych sprawach jestem całkiem zielony i prosze o jak najprostrze odpowiedzi. Jeżeli powtorzyłem temat na forum to bardzo przepraszam.

Czekam na jakieś rady. Z góry wielkie dzięki.

Hailman
generalnie jak masz podpięte do jedego z4 portów linksysa net powien działać wifi też, a zalogować się nie możesz bo prawdopodobnie planet jak i linksys korzysta z tego samego adresu IP czyli pewnie 192.168.1.1 . Napisze krok po kroku co należy zrobić,abyś mógł ustawić swoje połaczenie sieciowe.
-po pierwsze całą konfiguracje linksysa zrób na kablu.
-po drugie jak podepniesz linksysa do kompa przez kabel to kliknij prawym przyciskiem myszy na"moje miejsca sieciowe"=>"właściwości"potem wybierasz swoją karte sieciową i prawym przyciskiem myszy"właściwości" przesuwasz suwak w dół i masz "Protokół internetowy(TCP/IP)" i klikasz. Potem zaznaczasz "użyj następującego adresu IP" i wpisujesz. Najlepiej wpisać adres z puli 192.168.1.0 czyli zamiast zera możesz wpisać numer od 2 do 254 bo 192.168.1.1 do adres linksysa. Potem wpisujesz "maskę podsieci" najlepiej 255.255.255.0 skoro nie bardzo czaisz w tym temacie, a i później wpisujesz "adres bramki" czyli adres linksysa czyli 192.168.1.1.Na razie adresy dns zostawimy w spokoju. Potem zaloguj się na bramkę. Podpowiadam, że domyślne hasło to admin, które proponuje od razu zmienić na tylko Tobie wiadomeSmile . Dalsza część wymaga trochę pracy, więc może mi się uda to opisać jeszcze dziś, ale poszukam fotek i może je podrzucę
Je?li czego? si? nie daje zrobi? za pierwszym razem, to trzeba pr?bowa?, a? si? da Smile

witam. dzięki za tak szybką odpowiedź. zaraz spróbuję to zrobić.

Mam jeszcze tylko jedną prośbę. Z tego co mi napisałeś powyżej wynika że każdy nowy komputer bedzie musiał mieć swój adres IP aby mógł korzystać z internetu. A nie da się tak zrobić żeby nie trzeba było wpisywać tych adresów i żeby wystarczyło podpiąc kabel do kompa żeby działał internet.

mopic
Kolega dobrze pisze...
Adresy są takie same, dlatego nie najpierw łączy się z tym urządzeniem od którego dostał jako pierwszy adres.

Wydaje mi się, że najprostsze z możliwych rozwiązań jest takie:
1.Odłącz linksysa od modemu.
2.Podłącz kabelkiem komputer do linksysa (porty 1-4, nie wan)
3.Otwórz przeglądarkę np. IExplorera.
4.Wejdź na adres 192.168.1.1 (login: admin, hasło: admin)
5.Najpierw skonfigurujemy zabezpieczenie wlan, czyli wchodzisz w menu: Wireless -> Wireless security = tutaj wybierz WPA Personal i wpisujesz sobie jakies dlugie haslo. Następnie zapisz zmiany.
6.Skoro masz takie same adresy, to musisz je zmienić, zatem w polu Local IP Address na np. 192.168.2.1 potem nacisnij Save settings.(router się zrestartuje)
7. Odłącz sobie kabel sieciowy od komputera poczekaj pół minuty i podłącz ponownie (router będzie miał nowy adres i powinien przydzielić twojemu komputerowi również nowy adres.)
8. Wchodzisz na stronę 192.168.2.1 i sprawdzasz ustawienia.(jeśli się udało, to znaczy że zrobiłeś dobrze... jeśli nie... powtórz od punktu 1.)
9. Przyda się również zmiana hasła dostępu do routera, w tym celu wchodzisz w menu Administration i w polach wpisujesz takie same (twoje) hasło. Zapisujesz i logujesz się z nowym hasłem :-)
10. Kabel od modemu podłączasz do portu wan WRT54GL i cieszysz się bezpieczną siecią WLAN (w miarę Wink)

Pozdrawiam
MopIC
Pozdrawiam
MopIC

WIELKIE ALE TO WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Smile

PANOWIE WSZYSTKO DZIAŁA TAK JAK CHCIAŁEM Smile

MOGĘ TERAZ ZARÓWNO ZALOGOWAĆ SIĘ NA ROUTER LINKSYSA JAK I PLANET.

TERAZ ABY KTOŚ MÓGŁ KORZYSTAĆ Z SIECI BEZPRZEWODOWEJ MUSI PODAĆ HASŁO.
PO PODANIU HASŁA INTERNET CHODZI : )

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.

MACIE MOŻE JESZCZE JAKIEŚ PROPOZCYJE JAK ULEPSZYĆ TAKĄ SIEĆ ZEBY LEPIEJ CHODZIŁ :> ?? JEŻELI TAK TO PISZCIE

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI Smile

Hailman
wiesz jeśli chcesz używać wifi to musisz zobaczyć jakiego typu kartę masz w kompie/laptopie tzn czy jest ot 802.11b czy 802.11g, bo jeśli jest to karta typu g to polecam wejść w zakładkę wireless=>Wireless Security=> ustawiasz tym szyfrowania, tzn jeśli karta wifi w kompie jest g to polecam WPA lub jeśli obsługuje to polecam WPA2 a co do szyfrowania to najlepiej TKIP+AES, a niżej wpisujesz sobie hasło jakie chesz np. Kowalski, im więcej znaków czyli np. Ko-w/\l$ki, tym lepiej. A potem takie samo hasło wprowadzasz na kompie. Polecam także użyć filtrowania, co prawda nie jest to takie mocne dla wprawnych wardirverów, ale zawsze stanowi barierę. Zatem wchodzisz w Wireless MAC Filter wybierasz Permit only PCs listed to access the wireless network potemEdit MAC Filter Listi albo wpisujesz z palca MAC karty wifi kompa w formacie AA:BB:CCGrinD:EE:FF, albo wcikasz Wireless Client MAC List potemUpdate Filter List i na koniec SAVE i do pieca B)
Je?li czego? si? nie daje zrobi? za pierwszym razem, to trzeba pr?bowa?, a? si? da Smile

Hailman
ah to już przejżałeś, stare info mam Pfft, ale może coś się z tego przyda Smile

Hailman
w razie problemów, aby nie wklejać zdjątek i nie kombinować propnuje korzystać z tego http://www.linksysdata.com/ui/WRT54G/.../Basic.htm

mopic
Jeśli chodzi o mnie, to polecam przejście na Tomato.
Ma fantastyczny QoS - dzięki temu (w skrócie) wszystko działa szybko.

Choć taka zmiana nie jest konieczna, jeśli masz jednego kompa podłączonego.

Zmiana firmware jest bezpieczna. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś miał z tym problemy.
Ja wprawdzie za pierwszym razem uwaliłem router... ale to dlatego, że nie poczekałem aż diody przestaną migać Wink

Pozdrawiam
MopIC
Pozdrawiam
MopIC

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 159

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,455,899 unikalnych wizyt