26 Listopada 2024 21:02:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.35.27
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Problem z wgraniem Tomato na WRT54GL + konfiguracja AP
luki3
Witam.
Jak w temacie. Nie mogę wgrać Tomato do Linksysa WRT54GL. Po wybraniu pliku z rozszerzeniem *.bin z Tomato, wciskam Upgrade i natychmiast otwiera mi się strona: Nie można wyświetlić strony. Nie mam pojęcia co się dzieje i co robię źle. Po kliknięciu wstecz, pasek stanu (takie kreseczki) idzie do przodu, gdzieś na 3/4 stanu zaczyna iść od początku po czym jak dojdzie po raz drugi do 3/4 stanu wyświetla mi się komunikat Upgrade are files a Tomato się nie wgrywa. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Edytowany przez luki3 dnia 24-01-2013 20:27

sivy19wlkp
sprobuj z innej przegladarki
2X ASUS RT-N16 Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-11x PL K26 USB AIO
QNAP TS-112
MediaDroid MT7005K Dual Sim Z działającym AERO2 - ANDROID 4.04

branetre
Czy aby czasem nie wgrywasz pliku wiekszego niż 4mb ? Czyściłeś NVRAM ? Sprawdź MD5 pliku który wgrywasz Zmień przeglądarkę Ewentualnie skasuj historie przeglądarki Może masz jakiegoś antywirusa z zaporą ?

luki3
Powiem Ci szczerze że próbowałem na IE i sytuacja była dokładnie taka sama. Ale zaryzykowałem i zainstalowałem sobie Chroma i wygląda na to że przeszło. Ale się zbłaźniłem zadając to pytanie :|. Dzięki wielkie za pomoc.

branetre
Nie zbłaźniłeś się Forum jest właśnie po to by pytać Zawsze ktoś postara się odpowiedzieć a nawet jak nie dostaniesz odpowiedzi na zadane pytanie to założony wątek motywuje do szukania własnoręcznie przyczyny Smile
Edytowany przez branetre dnia 24-01-2013 20:46

luki3
Ale mogłem wpaść wcześniej na pomysł żeby spróbować na innych przeglądarkach. Albo inaczej, po prostu przeceniłem FF. Widać nie jest idealny.

sivy19wlkp
a gdzie ikonka ikona "pomogl" ? Pfft

przy pierwszym wgraniu tomato mialem to samo - pamietam jak dzis ... wigilia i spocony ze nowy router nie chce sie zaaktualizowac z tomato - wtedy chyba nawet shibby mi pomogl dajac ta wskazowke.
U mnie wtedy nie poszlo na Operze, a na IE od razu.
2X ASUS RT-N16 Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-11x PL K26 USB AIO
QNAP TS-112
MediaDroid MT7005K Dual Sim Z działającym AERO2 - ANDROID 4.04

luki3
A jest na tym forum opcja podziękowania? Smile Bo muszę powiedzieć że jej nie widzę ale jeśli taka opcja jest to z przyjemnością przyznam Ci punkt Smile.

Zmieniłem nieco temat bo mam jeszcze jeden problem a nie chcę zakładać kolejnego żeby śmietnika nie robić.

A więc do rzeczy. Postaram się opisać to najprościej jak się da. Internet - neostrada. Dzielona po wifi za pomocą WAG54G2 (wiem, kiepski model ale daje radę od 4 lat). Konfiguracja routera jak na załączonym screenie. I teraz chciałbym tak skonfigurować tego WRT54GL + Tomato aby ściągał mi po wifi sygnał z WAG54G2 i abym mógł do niego (WRT54GL) podłączyć po ETH komputer i działał na nim internet. Czy jest to w ogóle wykonalne na sprzęcie który posiadam? Próbuję szukać ale wszędzie piszą co innego i już nie wiem co gdzie i jak mam ustawić :|.
luki3 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

branetre
Jasne W tomato ustawiasz tryb AP client i podajesz parametry WIFI jakie masz ustawione na 4-ero letnim staruszku Czyli nazwę SSID, kanał, tryb b lub g bo n raczej nie masz, sposób szyfrowania i tajne hasło Potem save i restart Smile

luki3
Ok, te dane już sobie pisałem. Teraz kolejne pytanie bo jak wspomniałem szukałem już w sieci czegoś na ten temat i ludzie pisali że na routerze który rozsyła wifi ustawiam przedział adresów przydzielanych przez DHCP np na pulę od 192.168.1.2 do 20. Następnie na AP wyłączam tryb DHCP i przydzielam mu adres IP należący do tej samej sieci w której znajduje się router rozgłaszający lecz spoza zakresu DHCP czyli w moim przypadku od 192.168.1.21 do 254. Czy to jest prawdą? Muszę to w ten sposób ustawić?

tamtosiamto

Cytat

luki3 napisał(a):

Ale mogłem wpaść wcześniej na pomysł żeby spróbować na innych przeglądarkach. Albo inaczej, po prostu przeceniłem FF. Widać nie jest idealny.

ale na FF mi działa Smile

luki3

Cytat

branetre napisał(a):

Jasne W tomato ustawiasz tryb AP client i podajesz parametry WIFI jakie masz ustawione na 4-ero letnim staruszku Czyli nazwę SSID, kanał, tryb b lub g bo n raczej nie masz, sposób szyfrowania i tajne hasło Potem save i restart Smile

Ustawiłem wszystko tak jak pisałeś ale niestety net nie działa Sad. Aczkolwiek nie jestem do końca pewien jak z tymi adresami IP powinno być bo obecnie WRT54GL ma 192.168.1.1 a WAG54G2 ma dokładnie taki sam. W załączniku zamieszczam aktualną konfigurację WRT54GL.

branetre
@luki3 Jeżeli na bazie masz adres routera 192.168.1.1 to ustawiasz na routerze z tomato adres np. 192.168.1.100 STATIC natomaiast maska 255.255.255.0 w zakładce brama domyślna 192.168.1.1 (taka jest w bazie a pozwoli to na zalogowanie do tomato będąc podpiętym do wifi bazy) Wybierasz tryb AP client i konfiguracja z palca Następnie tak jak w/w save i restart i ma działać Router z tomato połączy się przez wifi z bazą a sam będzie z własnego serwera DHCP rozdawał adresy na interfejsy eth

EDIT : Masz konflikt adresów IP Tak nie może być Ustaw w tomato tak jak napisałem wcześniej Smile

luki3
Jeszcze raz Smile. Router rozgłaszający ma adres 192.168.1.1 początkowy adres DHCP 192.168.1.10, pula adresów DHCP wynosi 50.

Rozumiem że na WRT54GL, w polu Type wybieram "Static" tam wpisuję adres IP 192.168.1.100, maskę, bramę (tak jak podałeś), tak (załącznik)?

A co z adresem WRT54GL? Też go zmienić? Bo w zasadzie to one się gryzą z tym WAG54G2. Chodzi mi o ten adres przez który otwieram stronę konfiguracyjną. Jaki tu najlepiej ustawić?

branetre
Tak na np 192.168.1.10

luki3
Jeżeli ustawienia które widać w załączniku są prawidłowe to niestety nie działa Sad.

branetre
Weź mu ustaw inną podsieć 192.168 10.1 (tomato) Jeżeli to nie pomoże to zmień sposób szyfrowania na inny i test Jak nie to to ustaw tryb b lub g na sztywno Taki sam na obu urządzeniach Nie mam tego jak teraz sprawdzić bo router awaryjny udostępniłem klientowi ... Restsrt urządzeń po konfiguracji nie zaszkodzi.

luki3
No i znowu głupi problem bo jak podaję adres 192.168.10.1 to mi wywala że nieprawidłowa maska a przecież maska dla tego adresu to tak samo 255.255.255.0

sapcio2

Cytat

luki3 napisał(a):

Jeżeli ustawienia które widać w załączniku są prawidłowe to niestety nie działa Sad.

branetre kilka razy Ci pisał żebys w tomato wybrał wireless client a Ty ciagle masz access point-a.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

luki3
Zacząłem zmieniać w routerze rozgłaszającym tryby z mix na g i b i teraz tak sobie dogodziłem że w ogóle neta po wifi nie mam. Nie wiem co jest grane Sad. Zrobiłem restart routera, ustawiłem wszystko od początku, tryb mieszany tak jak był i po kablu net jest a po wifi mam ograniczoną łączność. Nawet ping do routera nie przechodzi. Pomóżcie co może być nie tak bo już głupieje Sad. Nic nie robiłem, tylko te tryby przestawiałem ale wróciłem do pierwotnego czyli mieszanego a wifi nadal nie działa.

EDIT.

OK, wreszcie połączyło. Zatem próbuję dalej tak jak napisałeś czyli na wireless client dać.

Połączony z 24 styczeń 2013 23:19:22:
Niestety mimo ustawienia wireless client dalej nie pobiera adresu IP. Podłączam pod WRT54GL komputer i nie ma na nim internetu.
Edytowany przez luki3 dnia 24-01-2013 23:19

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,895,196 unikalnych wizyt