26 Listopada 2024 18:41:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.228.32
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
zanikanie połaczenia z internetem ...
emer
Mam dwa routery WRT54GL z Tomato ...
Uzywałem jeden z jakims tomato 1.28, a teraz podłączyłem drugi , instalujac jednoczesnie na nim "1.28.0005 102-PL ND VPN" by shibby.
Mam problemy ...
Mam dostawce internetu, a ich światłowód dochodzi nawet do mojej piwnicy (blokowisko) , no i potem juz skrętko do mnie (około 5-7m).
Szybkość 24Mbit/6Mbit, rozpoznaje mój router po MACadresie ... przepraszam za mój nieprofesjonalny język Wink
Do routera podłączaja sie laptopy po WiFi - nawet sporadycznie 8 klientów ...
Od jakiegos czasu zauważyłem, że zanika dostep do internetu (połączenie z routerem nie jest zerwane) to na jednym lapku, to na drugim, czasem wszyscy mają i tak w kółko ... W ostatni weekend było apogeum - zaniki były co pare minut na jaka minutę , i te "zaniki" internetu krązyły po wszystkich lapkach ...
Wykluczam raczej problem z dostawcą, bo de facto internet był cały czas, tylko nie na wszystkich lapkach jednoczesnie.
Nie ustawiam konfiguracji własciwie ww ogóle - nie znam się ... jest tak jak zainstaalowany firmware ma defaultowo.
Zmieniłem własnie router wczoraj i ... teraz nie wiem .... Jest teraz mniej lapków, powiedzmy max 4 (wczesniej zjechali sie pozostali właściciele laptopów - studenci ze stancji). Raaaczej nie wystepują te problemy, ale tez jak wspomniałem - podłączyłem drugi router.

Bardzo prosze o pomysły co mogło/moze byc przyczyna takiego zachowania routera i takich przerw internetu "na chybił trafił który laptop). Aha - przestawiłem wszystkim na DHCP aby jeden drugiemu nie blokował IP wewnętrzego ...
No i przepraszam za moją lameriade, ale prosze o pomoc ...
Edytowany przez emer dnia 07-11-2012 16:25

moorgan
w pierwszej kolejności sprawdź zasilacz. z nim jest najwięcej problemów
Synology RT2600
DS215+

emer
OK - podmienię na ten z drugiego routera (nie zmieniałem razem routerem) Smile

Czy możliwe jest , ze przy tych np 8 lapkach, wszyscy siedza na necie, cos ogladają, coś ściągają, no i router "g" czyli 54MB nie wyrabia z prędkościami, transferami i dławi się, objawiając to własnie przerywaniami raz do jednego raz do innego klienta (lapka) ?
Edytowany przez emer dnia 07-11-2012 16:16

lookaka
Po pierwsze zmieniłeś dwie rzeczy (router z być może trochę inną konfiguracją wifi oraz adresowanie ze statycznego na dynamiczne) czyli teraz tym trudniej zawęzić grono "podejrzanych". Chociaż gdyby w grę wchodził konflikt adresów IP system informował by o tym stosownym komunikatem.

Wydaje mi się, że można próbować wykluczyć zasilacz bo gdyby "nie wyrabiał" to chyba zrywałoby połączenie wszystkim a nie wybranym.

Pytania:
1. Czy wraz z routerem zmieniłeś też SSID? Może sąsiad ma takie samo i lapki głupieją?
2. Może inny AP w okolicy z wystarczająco mocnym sygnałem nadaje na takim samym lub pobliskim kanale - czy na obecnym routerze kanał jest taki sam jak na tym "problemowym"?
3. Po czym wnioskujesz, że połączenie z routerem nie było zerwane? Sprawdzałeś np. pingi i czy da się w tym czasie otworzyć stronę konfiguracyjną tego routera (oczywiście na laptopie, który nie ma netu w tym czasie)
4. Jesteś pewien czy któryś z użytkowników nie postawił sobie AP w trybie Client mieszając przy tym z adresowaniem (np. taki sam adres AP Client jak adres routera? - lub co gorsza dopinając do kompletu router z włączonym serwerem DHCP) - poznałbyś to wtedy m.in. po tym, że przy próbie logowania zgłaszałby się inny router albo taki sam ale nie mógłbyś się do niego zalogować) - chociaż wtedy klienci tracili by połączenie z netem pewnie na dłużej niż minutę...

emer
na DHCP zmieniłem juz duuuzo wcześniej .. więc było/jest na obydwu routerach.

ad1 - nie zmieniałem SSID
ad2 - fakt, teraz zmieniłem na inny kanał ... przyszło mi do głowy własnie to, ze jakiś (a jest ich dużo) może nadawać na zblizonym.
ad3 - wnioskuje po tym , ze na kazdym lapku (zwracałem im/włascicielom tych laptopów aby zwrócili uwagę) nie zauważono zerwania połączenia (WiFi) z routerem
ad4 - na peeewno nie .. to są uzytkownicy typu facebook, allegro i inne pierdoły ... pojęęęcia nie mają o takich sprawach ...

Nie wiem - na razie - wyglada ze jest OK na tym drugim routerze ...
Ale raaaczej sskłaniałbym sie do tego, że router po prostu nie wyrabiał przy takim obciążeniu, przy dość szybkim necie (24/10) , i w jakis sposób przerywał "dostawę" netu raz jednemu raz innemu ... w końcu niby 54Mbit, ale tak własciwie 20-25 ... (?)

Połączony z 01 grudzień 2012 13:16:33:

a ja dalej mam te problemy ... ciągle zdarza się, że raz jeden raz inny lapek nie ma dostepu do neta (przy zachowanym ciągle połączeniu WiFi z routerem).

Przyszło mi tez do głowy, że może DNSy trzeba jakies ustawić ?
Dostawca powiedział mi ze mogę zostawić "puste" - więc mam ustawienia i routerze i w lapkach "0.0.0.0"
Spróbowałem u siebie zmienić na 8.8.8.8 i drugi 8.8.4.4 - mam tak ze dwa dni i wydaje mi sie że jest OK, ale zmieniłem tez u sąsiada na w/w i mówi mi ze nic nie zmieniło się ...
Czy zmienić w routerze te 0.0.0.0 na konkretny jakiś (jaki i czy drugi DNS tez zmienić?), oraz na lapkach co ustawić ?

Aha - MTU mam defaultowo ustawione czyli 1500, zostawić to ?
Na co jeszcze zwrócić uwagę - właściwie zostawiłem te "mądre" ustawienia (o których mało znam się) wszystkie na "tomato-defaultowe".

Za wszelka pomoc i uwagi dziekuję ...
Edytowany przez emer dnia 01-12-2012 13:20

tomik67
Tak przy okazji sprawdź zarobienie kabla LAN od strony dostawcy, czasami zdarzają się kłopoty z tego powodu.
R7000
Tomato Firmware 1.28.0000 -137 K26ARM USB AIO-64K

remolmar
mam bardzo podobny problem z moim 1043nd. na infolini tplinka powiedzieli że mam ustawić dns 8888 8844. ale problem dalej istnieje. w poście problem z internetem opisałem mój przypadek.
WR1043ND v1 00000000
3.13.12 Build 120405 Rel.33996n

emer
@tomik67 - ale ja mam cały czas internet, zaniki są czy raz na jednym raz na innym, a wiekszość czasu wszędzie OK.

@remolmar - daj link do Twojego topica z Twoim problemem ...

Może to nie tu pytanie, ale może ktoś podpowie, jak zrobić reset Tomato czy powtórne wgrać jakis Tomato (który polecacie), ale BEZ ustawień wczesniejszych ? Czyli czyściutki, bez jakikolwiek pozostałości, tzn bez moich wczesniejszych zmian w konfiguracji ? Bo gdy zapodałem nowszy, to przejął ustawienia z poprzedniego ...

tomik67
Więc trzeba wykluczyć zachodzenie kanałów, ściągnij ten program.: http://www.metageek.net/products/inss.../inssider/ i przeskanuj pasmo, może ktoś nadaje bardzo mocno obok twojego kanału, lub co gorsza na tym samym.
R7000
Tomato Firmware 1.28.0000 -137 K26ARM USB AIO-64K

emer
to wczesniej zrobiłem ... owszem, zmieniłem na sztywno kanał na 11, jest wtedy jakby pomiędzy innymi ... No i po wielkości wykresu gdzies 3x mocniejszy niż te inne.

kszul
@emer a nie masz gdzieś klientów z androidem? Walczę właśnie u szwagra z wrt54gl i openwrt. Jak klient na androidzie łączy się z ruterem to odcina połączenie z internetem dla wszystkich użytkowników. Wyłączenie androida (lub tylko wifi na nim) przywraca połączenie. Wystarczy w androidzie ustawić adresy statycznie i zaników niema. Użytkownicy ciągle mają połączenie z ruterem. Jakby android zakłócał dns w ruterze.
Ovislink WL-1600GL + Tomato v1.25.8645 .2RAF ND PL
Asus RT-N10U + Tomato

mieszk3
Ja tez to mialem na 102 na wnr3500Lv1. regularnie nie bylo dostepu do neta (nawet z zewnątrz router byl niewidzialny). Pomagalo tylko zalogowanie sie na niego z LANu i klikniecie w przycisk Renew w WANie. Fakt, mam telefon z Androidem, moze to wlasnei to jest przyczyną? Dostawca twierdzil, ze modem odpowiada prawidlowo, wiec to wina routera, ze nie ma neta. Problem pojawil sie od wersji 102 wlasnie, wczesneij go nie bylo. Moze teraz w wersji 104 bedzie OK - zobaczymy.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

csmkjp
U mnie po 2 latach WRT54GL zaczął tak działać jak opisane jest powyżej. Stwierdziłem ze ma dość i kupiłem nowy asus n10u i problemy znikły.

emer

Cytat

csmkjp napisał(a):U mnie po 2 latach WRT54GL zaczął tak działać jak opisane jest powyżej. Stwierdziłem ze ma dość i kupiłem nowy asus n10u i problemy znikły.

mógłbys dokładniej opisac co działo sie, jaki FW i co próbowałeś zmieniać ?

remolmar
podaje link do mojego tematu, może ktoś coś pomoże. póki co dzwonię na infolinie tplinka i od dwoch dni jest zajety tel. Smile
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=15735
WR1043ND v1 00000000
3.13.12 Build 120405 Rel.33996n

emer
mnie juz ręce i nogi opadaja ...
Teraz nastepny router Asus RT-N16 , FW czy to oryginalne czy Tomato, i co jakiś czas ten saaam problem ... jak np przed chwilą - idzie net, jest OK, i naaagle zanik internetu, żadnej strony nie otworze, a info mam w pasku że połączenie OK i że "jest dostep do internetu".
A na drugim lapku wszystko OK, net działa ...
Co jest grane, co może byc przyczyną ?!
Kolejne routery, różne FW i ciągle ten sam problem !
Córka mam Blackberry i podłączyła się po DHCP i WiFi z ruterem, ale to nie android przecież.
R7000 V1.0.3.80_1.1.38 "back to stock"
Dell 7720 + karta WiFi AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352
Dell E7240 + WiFi na Broadcom BCM4352
2x WRT54GL w szafie na sprzedaż ...

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,884,693 unikalnych wizyt