No tak i się stało. W końcu dotarła do mnie paczuszka z zaprzyjaźnionych Chin.
Jak widać po drodze komuś się: podarła, popsuła, zdeformowała, a tak naprawdę pewnie się walała tu i ówdzie i znając praktyki kurierska właściwie można powiedzieć ktoś ją sponiewierał.
Na paczuszce dość znamienna pieczęć
hmmmm.... produkt legalnie można używać.
W opakowaniu zastępczym mamy pudełko:
No tak napis już zdradza: urządzonko z androidem 4.0 (ICS) a pod budą RK3066, czyli dwurdzeniowy procesor cortex-A9 o taktowaniu 1.6GHz - brzmi nieźle. A jako grafika mamy Mali400 czyli już 4 rdzeniową jednostkę.
No tak pudło znamy a co w nim?
no tak bohater UG802 czyli jeden z wielu klonów/przeróbek niejakiego MK802 firmy Rikomagic. Dlaczego akurat wybrałem niebrendowany? (jeśli cokolwiek pod marką Rikomagic można nazwać sprzętem markowym) - otóż głównie to właśnie siedzące w nim CPU przeważyło szalę - reszta jest podobna, różnic właściwie brak. Sprzęcik wygląda tak:
i przysłano go w komplecie z dodatkami:
w postaci kabelka USB (taki Samsungowy), przedłużki HDMI oraz zasilacza z wyjściem USB. Dodatkowym jakże cennym gadżetem jest angojęzyczna instrukcja obsługi mieszcząca się na 4 stronach A4. A w instrukcji kupa obrazków i mało ciekawego tekstu (czyli mniej więcej coś tak jak w tym poście).
UG802 to wybajerowany mini komputer z wieloma interfejsami
- 1x USB (hostowe, czyli można podpiąć myszkę, klawiaturę, modem 3G - no właśnie nie ma to ustrojstwo wbudowanego modemu)
- 1x czytnik kart microSD
- wejścio-wyjście zasilające, które dodatkowo może być podłączone do komputera a urządzenie wtedy zadziała w trybie pamięci masowej czy mtp
- no i na koniec najważniejsze czyli wyjście hdmi
No dobra to tule zrzutów. Wszyscy pewnie drapią się w głowę co to dziadostwo warte 130-180zł potrafi. Ano przede wszystkim potrafi uruchomić androida i osiągnąć w teście antutu ponad 6600pkt (konkurent mk802 wyciągał coś koło 3000pkt). Co ciekawsze potrafi wyświetlić obraz np. na tv lub monitorze będąc pod niego wpiętym w zabójczej rozdzielczości 1920x1080. hmmm...? A potrafi płynnie wyświetlić film w fullhd? A no potrafi! I to radzi sobie z tym bardzo dobrze, ba lepiej niż mój Panasonic TX-P42G30e. Radzi sobie z tym korzystając z wifi w standardzie n. Zwiech jak narazie nie zaobserwowałem a największy mkv jaki testowałm miał blisko 30GB - także dość imponująco. Działa przy tym DLNA szerowane z routerka na tomato czy cifsy. Jedną z zalet jest także umiejętność upgrejdnięcia się do androida w wersji 4.1.1 - systemu opisywać nie będę, screenów z niego też nie wrzucę, wystarczy, że spojrzycie na swój telefon i będziecie wiedzieli co w trawie piszczy (większość zapewne i tak siedzi na androidzie w swoim smartfonie). System działa jak narazie stabilnie i bardzo płynnie. Nie doświadczyłem jak narazie żadnych lagów.
Pełna specyfikacja ustrojstwa poniżej:
IPTV posiada następujące porty
1 x Micro USB (Zasilanie)
1 x USB 2.0 (HOST)
1 x Wyjście HDMI 1.3
1 x Micro SD TF Card (do 32GB)
System operacyjny Android 4.0.4 ICS
Procesor CPU RK3066 1.2 GHz (max 1.6GHz) ,dual core cotex A9
Grafika GPU Quad Core Mali-400MP
Pamięć RAM 1 GB DDR3
Dysk 4 GB (~1GB System, ~820MB Aplikacje, 2GB na dane). Można powiększyć wkładając kartę micro micoSD (max 32GB)
Wifi Tak: 802.11b/g/n
HDMI 1080P; HDMI 1.3
Video Dekodowanie Video :Mpeg1/2/4.H.264,VC-1,Divx,Xvid,RM8/9/10,VP6.
Obsługiwane formaty: MKV,TS,TP,M2TS,RM/RMVB,BD-ISO,AVI,MPG,VOB,DAT,ASF,TRP,FLV etc
Audio Dekodowanie audio: DTS,AC3,LPCM,FLAC,HE-AAC
Obsługiwane formaty: MP3,OGG,WMA,WMAPRO
Obsługiwane formaty graficzne JPG, GIF, PNG...
Edytowany przez shibby dnia 07-11-2012 09:15
A zużycie energi przy obciążeniu?? Pewnie nie masz czym pomierzyć.
No a czym to pomierzysz jak zasilanie z kabelka USB. Cengi tutaj nie pomogą, ale patrząc na znamionówkę zasilacza to wyjście 5V i 2A czyli maks wyjdzie 10W - szczerze wątpię by tyle ciągnął.
A sprzęcik jest niewielki - 89*33*16mm
tu masz z hdmi 1.4
http://www.aliexpress.com/item/iMito-MX1-Bluetooth-HDMI-1-4-Dual-core-with-Android-4-1-WIFI-tv-dongle-IPTV/675633959.html
Edytowany przez lazik dnia 06-11-2012 19:00
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?