22 Listopada 2024 23:00:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.154.132
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj wątek
WNR3500Lv2 + Tomato + WiFi N + internet 15Mb
Gikey
Witam wszystkich.
Nie wiedziałem czy umieścić ten temat tutaj czy w dziale 'Tomato' bo w sumie może dotyczyć obu.
Jak w temacie posiadam router WNR3500Lv2 z wgranym Tomato 101 AIO Shibby-iego, tryb wifi ustawiony na 'Auto' aby router pracował również w trybie 'N'. generalnie w domu urządzenia ciągną internet po WiFi.
Jeszcze nieco ponad miesiąc temu internet miałem z TP SA (Neostrada 6/0,5 Mb). Internet 'leciał' przez SS4100 i PPPoE w routerze. Całość chodziła bez zarzutu.
W ciągu ostatniego miesiąca łódzka kablówka TOYA dociągnęła mi do domu internet - wziąłem 15/2 Mb z publicznym IP (na routerze ustawiam albo DHCP albo Static IP).
No i zaczęły się problemy z internetem: prędkość skakała góra/dół, raz się strony otwierały innymi razy nie otwierały się wcale lub otwierały się bardzo długo. Już zacząłem żałować przesiądnięcia się na internet z kablówki i miałem nawet dzwonić z rekamacją ale kilku moich znajomy mieszkających w różnych częściach z miasta mających internet z tej samej kablówki bardzo go sobie chwaliła więc postanowiłem trochę potestować.
Z racji tego, że umowę na Neostradę mam do końca lutego więc wciąż ją mogę podłączyć. No to podłączyłem - wszystko śmigało bez zarzutu. Wracam do kablówki - z powrotem problemy.
No to wziąłem swego WRT54GL z tomato na pokładzie, który od zakupu Netgear-a robi za AP a z którym przez te ostatnie lata miałem zero problemów. Przekonfigurowałem go i podłączyłem Neostradę - śmiga, podłączyłem kablówkę - śmiga. No to mam pierwszą wskazówkę - coś z Netgear.
Czym się różnią na pierwszy rzut oka (wiem, że teraz mocno uogólnię):
- Netgear: switch 1Gb, Wifi N
- Linksys: switch 100 Mb, Wifi G
zaintrygowało mnie to WiFi.
Wracam do Netgeara, i włączam tryb Wifi "G Only". Neostrda śmiga, kablówka śmiga. Parę dodatkowych testów z ustawieniami Wifi i jest absolutnie dla mnie jasne, że w trybie 'G' wszystko OK a w trybie 'Auto' lub 'N Only' problemy.
No to pojechałem dalej.
Wgrałem OFW i sprawdzam dla trybu 'N'. Wszystko śmiga i dla Neostrady i kablówki.

Po tych testach zadałem sobie parę pytań i sformułowałem pewien wniosek.
Ten router z obecnym Tomato (nie wiem czy jest to akurat kwestia tej wersji czy wszystkich dotychczas wydanych) ma problem w trybie 'N' z większymi prędkościami internetu. Gdzie jest ta granica? Nie wiem. Miałem do dyspozycji tylko internet 6Mb gdzie było OK i 15 Mb gdzie pojawiły się problemy.
Przypominam, że na OFW (ver. 1.2.0.16) wszystko 'lata' jak należy.
Wróciłem na razie do Tomato, gdyż i tak wydaje mi się stabilniejsze no i oczywiście ma bez porównania więcej opcji lub są bardziej rozbudowane w stosunku do OFW. Znacznej większości nie używam poza Wake-up-on-Lan. Szkoda mi tylko tego braku trybu 'N' bo w domu mam też komputery na Gb lanie i wtedy pliki kopiują się szybciej. Gdybym też miał szybszy internet (a mogę wziąć nawet 60 Mb) to przy trybie 'G' nie wykorzystałbym jego pełnej prędkości. Dodam jeszcze, że zaktualizowałem sterowniki karty WiFi w komputerze do najnowszej wersji. Firmware też zawsze wgrywam z czyszczeniem NVRAM a ostatnio to nawet z 30/30/30.

Piszę o tym, raz dlatego, że mam problem a dwa, że widzę że sporo osób mających internet z kablówki o wyższych prędkościach ma problem z Netgear-em z tomato i wifi N.
Z moich prób i doświadczeń jasno wynika, że to problem z WiFi N dla większych prędkości internetu.
Może Shibby mógłbyś przy wydawaniu kolejnej wersji Tomato posprawdzać czy tu nie jest pies pogrzebany.

Pozdrawiam
G

hermes-80
Wyłącz WMM w Zaawansowanych/WIFI.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Gikey

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Wyłącz WMM w Zaawansowanych/WIFI.

To o tyle nie zmienia niczego, że wyłączenie WMM od razu dołuje prędkość Wifi do 54 Mb. Nawet jeśli to wciąż tryb 'N' to z prędkością max. 54 Mb.
Już wcześniej to sprawdzałem bo było o tym przy innych wątkach z podobnymi problemami.
Tu chodzi o rozwiązanie, że jest Wifi 'N' z pełną prędkością tego standardu. Przecież tu nie chodzi o to, żeby "paliła się lampka: WiFi N". Mam w nosie (bez urazy) czy to standard G czy N jeśli max. prędkość to 54 Mb.

G

kamilj
Ja wylaczylem u siebie WMM i lapek laczy mi sie spokojnie w N...
Wszystko dziala bez klopotu...
Od poczatu uzytkowania tomato na moim WNR nie mam klopotow jak inni nie wiem czemu...
Dodam tylko ze nie aktualizowalem tomato bo nie mialem potrzeby a stare dziala swietnie...
img853.imageshack.us/img853/5020/64893282.png
img825.imageshack.us/img825/3695/37779773.png
Edytowany przez kamilj dnia 01-11-2012 22:31
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

hermes-80
@kamilj podaj swiją wersje, a @Gikey wgraj ja i zbadaj.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Gikey
Hej,
ze stopki 'kamilj' wnioskuję że ma ver. 097. Wgram dzisiaj i sprawdzę.
Ciekawostką jest to, że część ludzi wyłącza WMM i dalej ma prędkości powyżej 54 Mb a u innych wyłączenie WMM powoduję przycięcie prędkości do 54 Mb.

Pytanie do kamilj:
W jakim trybie masz ustawione Wifi? Auto? N Only? Channel Width: 20 czy 40? Control Sideband: Upper czy Lower?

G

Połączony z 02 listopad 2012 17:19:53:
Hej,
Wgrałem ver. 097 i to samo.
Zaobserwowałem kolejną rzecz na obu firmware (097 i 101).
Połączyłem się z routerem z komputera stacjonarnego przez lan i wyłączyłem kompy łączące się po wifi.
Router ustawiony na tryb 'Auto' pokazywał prędkość wifi 300 Mbps, wyłączyłem WMM i dalej 300 Mbps - więc wstępnie wygląda OK czyli włączenie czy wyłączenie WMM nie powinno mieć wpływu na prędkość w trybie N.
Włączyłem laptopa z wifi i natychmiast spadło do 54 Mbps. Karta w laptopie na pewno obsługuje tryb N, zresztą mam też dzisiaj w domu lapka z pracy, który też na pewno ma kartę w standardzie N (w firmie pracuje bez problemu w tym trybie) i dzieje się to samo. Po włączeniu WMM laptop jest w stanie łączyć się z routerem w standardzie N tylko stabilność internetu pozostawia wiele do życzenia. Najbardziej zastanawiające jest to, że przy Internecie 6Mb przy włączonym WMM wszystko działa jak należy.
To tyle co mi się udało ustalić i póki co brak mi jakichkolwiek pomysłów.

Pozdrawiam
G
Edytowany przez Gikey dnia 02-11-2012 17:22

kamilj
To moje ustawienia.

img62.imageshack.us/img62/9659/78845314.png

Zauwazylem ze v2 roznie sie zachowuje u roznych osob.

Gikey
Próbowałem różne konfiguracje.
WPA, WPA2, różne kanały, rozgłaszanie SSID, nierozgłaszanie SSID itd.

Żadnych zmian.

m4r0n
Nie przejmuj się.. mam dokładnie ten sam problem z tym sprzętem. W żaden sposób nie mogę go zmusić do poprawnej pracy po Wifi.

Mam łącze NEO 10/1 Mb/s i speed testy w sumie oscylują w tych granicach, ale nijak się to później ma przy pobieraniu danych. Transfer skacze jak oszalały. Moja wersja Tomato to 101.

Z tego co wyczytałem to chyba tylko na sprzęcie 3500L v2 są takie problemy z radiem. Może to wina sterowników...?

Gikey
Nic dodać nic ująć.
Niby speedtesty OK ale w realiach to idzie w 3-y światy (jak to moja babcia mówiła Wink ).

Prawdopodobnie są to sterowniki od radia ale niestety chyba tylko w Tomato bo jak wspomniałem wrzuciłem OFW i w trybie "N" śmigało aż miło.

G

shibby
sterowniki są przeportowane z Asusa RT-N66u.

Sprawdzcie wiec wersje ze starszym sterownikiem. Nowy sterownik pojawił się w wersji 093. Wgrajcie więc starszą.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Axelsys
Ja zauważyłem, że jak mam włączonego laptopa z N to szybkość pokazuje 130 Mbps i to by się zgadzało z moją kartą w laptopie ale wystarczy że włączę drugiego laptopa z G i szybkość spada mi o połowę do 65 Mbps.
To wygląda tak że G spowalnia N do szybkości G. Kaszana i tyle Sad
Ustawienie Wireless Network Mode mam na AUTO

Co do ustawień WiFi to z tego co wiem to przy radiu 2,4 GHz parametr Channel Width powinien być ustawiony na 20 MHz bo przy ustawieniu 40 MHz WiFi zajmuje osiem kanałów i pracuje niestabilnie. 40 MHz jest dla radia 5 GHz.
Testowałem różne kombinacje i zaobserwowałem mocniejszy sygnał i stabilniejszą pracę radia na 20 MHz, a na początku też miałem 40 MHz. Mam neta 60 Mbps także widzę różnicę przy różnych ustawieniach.
Ogólnie u mnie wszystko byłoby OK bo w teście na http://speedtest.net/ po WiFi mam szybkość dochodzącą do 59 Mbps ale wkurza mnie sytuacja gdy włączę drugiego laptopa z G i widzę połowę szybkości Sad
CISCO EPC3208 -> ASUS RT-AC68U + Merlin 3.0.0.4_378.50_0
CISCO EPC3208 -> Netgear WNR3500L v2 + Tomato 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO PL

m4r0n
@shibby

23-06-2012 - upgrade z 093 do 095 EN
- PS3 współpracuje już z minidlna

Osobiście korzystam z tego rozwiązania, więc powiem szczerze, że za bardzo nie odpowiada mi przejście na niższy soft.

@shibby a nie dało by się dla nas (czyli użytkowników WNR3500L v2) przygotować taką wersję z tym starszym sterownikiem, a z obecną funkcjonalnością?

Miał by ktoś możliwość przetestowania tych starszych sterowników na tym sprzęcie...?

kamilj
@Axelsys

Jezeli chodzi o spowolnienie pracy to przecież taka sytuacja jest normalna...

Nie wiem ogolnie czemu tak sie dzieje ale u mnie dziala wszysto bez klopotow od samego poczatku jak tylko wgralem tomato nie mialem klopotow z predkoscia na wifi...

Axelsys
@kamilj, dzięki za info, przynajmniej wiem, że tak już jest.
Problemów z szybkością nie odczuwam bo i tak dobijam w teście do max. łącza ale zastanawiam się dlaczego w ustawieniach WiFi w niektórych rozwijanych zakładkach jest tylko do 54 Mbps, np. Multicast Rate oraz Transmission Rate.
CISCO EPC3208 -> ASUS RT-AC68U + Merlin 3.0.0.4_378.50_0
CISCO EPC3208 -> Netgear WNR3500L v2 + Tomato 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO PL

Gikey

Cytat

shibby napisał(a):

sterowniki są przeportowane z Asusa RT-N66u.

Sprawdzcie wiec wersje ze starszym sterownikiem. Nowy sterownik pojawił się w wersji 093. Wgrajcie więc starszą.

Hej,
sprawdziłem wersję 092 i dokładnie te same objawy co przy 101.
Nie znam się na tym ale, że tak spytam: A nie dałoby się wyciągnąć sterowników z Negeara i zrobić na próbę jedną wersję z tymi sterownikami? Niby nie powinno to mieć znaczenia a może jednak.

Pozdrawiam
G

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,305,224 unikalnych wizyt