Witam wszystkich.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem nowicjuszem w temacie linuxa a co za tym idzie tomato też z początku było dla mnie jak ufo.
Dostałem w swoje ręce router Netgear WNR-3500Lv1 z wgranym tomato w wersji 88 Big-VPN PL. Zapewniano mnie że ma wbudowanego klienta torrent bo w sumie głównie po to go chciałem. Oczywiście okazało się inaczej bo Big-VPN ma tylko gui.
Walczyłem z tematem prawie 2 tygodnie (oczywiście z przerwami ;o) czasem już rezygnacja sięgała chęci pozbycia się sprzętu i zainwestowania w gotowe rozwiązania typu ASUS RTN-56U - fajny wygląd i niby mocny, cena w miarę, ale czytając opinie na forach to też nie było różowo.
Nigdy nie lubiłem rozwiązań typu wszystko jest ale nie wiadomo jak ustawić - a w tomato czytając fora trochę tego jest i trzeba mieć tajemną wiedzą jak to i owo zrobić wklepując komendy w skryptach, bo w interfejsie graficznym nie wszystkie opcje są do zrobienia.
Tak więc wytrwale drążyłem temat tomato i mimo mojej niewielkiej wiedzy, posiłkując się turtorialami z forum udało mi się co następuje:
Wgrałem tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-102-PL-BT-VPN (wcześniej za nim wyszła 102 to miałem 101 po angielsku)
na podpiętym pendrivie 32 GB Kingstone DT micro (malutki i prawie niewidoczny po podpięciu do 3500L) według tutków założyłem partycje EXT2 przez telnet, wszystko poustawiałem i o dziwo wszystko nawet fajnie działa (ftp, transmission, DLNA)
Co do transmission to szału nie ma ale jestem świadomy tego że Pen kingston demonem prędkości nie jest i może mieć znaczący wpływ na osiągi w transission.
Ale założenie było takie aby pobierać torciki bez udziału buczącego kompa i nie wprowadzać dodatkowego hałasu generowanego przez nośniki magnetyczne.
Nie zależy mi tak bardzo na błyskawicznym pobraniu tego i owego. Byle skutecznie, bez hałasu i plątaniny kabli, dodatkowych zasilaczy itd, itp!
Mam zamiar jeszcze potestować na wydajniejszych penach.
No dobra przydługi i nudny wstęp...
Moje pytanie jest następujące: Jak napisać skrypt dla przycisku (tego na froncie)
W tomato w zakładce administracja jest sekcja za to odpowiedzialna.
Pasowało by mi tak skonstruować ten skrypt by:
0-2s - on/off WIFI
4-6s - on/off transmission
8-10s - reset
12+ s - awaryjny telnet
Jak wogule ma wyglądać taki skrypt bo mamy do dyspozycji 4 pola akcji a jedno pole dla skryptu, da się zrobić 4 różne funkcje na jednym srypcie (nie wiem jakieś etykiety i każda akcja wtedy robi skok do własnej etykiety w skrypcie)?
szukałem na forum i nie znalazłem - może nie umiem szukać.
Czy jest gdzieś umieszczona kompletna wiedza na temat dostępnych komend.
Ciekawi mnie też sekcja jaka jest zarówno w transmission jak i ftp "własna konfiguracja" czy w to miejsce trzeba wkleić pełną zawartość pliku konfiguracyjnego, czy można np wybiurcze opcje włączać, a może służy to do zupełnie czego innego?
Pozdrawiam
Edytowany przez xentis dnia 30-10-2012 20:05
Ciekawi mnie też sekcja jaka jest zarówno w transmission jak i ftp "własna konfiguracja" czy w to miejsce trzeba wkleić pełną zawartość pliku konfiguracyjnego, czy można np wybiurcze opcje włączać, a może służy to do zupełnie czego innego?
Wybiórcze opcje z konfiguracji danego programu nie zawarte w GUI Tomato - np - z serwera ftp zrobienie sftp po wpisaniu odpowiednich opcji.
Wszystkie opcje konfiguracyjne zawarte są w dokumentacji danego programu.
Programowanie przycisku to grubsza skryptologia i musiałbyś znać podstawy pisania skryptów w sh/bash jak i parametry/zmienne nvramu odpowiedzialne za konkretne funkcje jak wyłączanie wifi lub transmission - też gdzieś wspomniano na forum o tym.
Na forum są przykłady i próby oprogramowania tego przycisku do różnych funkcji - niestety zawarte w pojedynczych postach.
Z tego co się zorientowałem to w zakładce tomato Przyciski i diody jest już coś na kształt skryptu. Gdzieś na forum przewinęło mi się bardziej rozbudowane dzieło któregoś z forumowiczów a teraz nie mogę tego znaleźć.
Zastanawiam się nad znaczeniem poszczególnych znaków w skrypcie który już jest domyślnie
[ $1 -ge 20 ] && telnetd -p 233 -l /bin/sh
wiem że -ge oznacza większy lub równy, przypuszczam że $1 oznacza liczbę zliczonych sekund trzymania przycisku sekcja po && to polecenie do wykonania, a co znaczy samo &&
Czyli jak rozumiem jeśli w którejś sekcji np 12+s wybiorę z opcji wykonanie własnego skryptu to liczba zliczonych sekund zostanie podstawiona pod $1 i po kolejnych 8 sekundach (czyli te 12+8=20) zostanie to porównane do liczby 20 w skrypcie i skrypt wykona polecenie czy tak?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?