Odnoszę wrażenie, że moje transfery w sieci lokalnej po sambie są strasznie słabe. Posiadam router Netgear WNR3500L v1. Mam w domu trzy laptopy z Windows 7 . W tym dwa z sieciówką 100 Mb/s i jeden z kartą 1000 Mb/s. Oprócz tego dysponuje jeszcze płytą Intel D945GSEJT która pracuje pod Linuxem (aktualnie Openelec jednakże, z innymi pełnymi dystrybucjami miałem podobne wyniki). Przykładowo kiedy kopiuje powiedzmy 1 GB plik po kablu, pomiędzy laptopami z kartą sieciową 100Mb/s, lub zapisuje go na zasobie udostępnianym, przez Openelec, windows pokazuje mi zawsze taki sam transfer tzn. 11 w porywach do 12 MB/s. Natomiast kopiowanie tego samego pliku pomiędzy laptopem z kartą 1000 MB, a płytą Intela daje wynik 60 MB/s. Dlatego mm pytanie jakie powinny być prawidłowe transfery, oraz czy gigabajtowy switch w routerze to tylko taki chwyt marketingowy? Próbowałem wymuszać full duplex na sieciówkach. Dodatkowo zaznaczyłem w Tomato opcję Enable Jumbo Frames. Jednakże te zabiegi nie przyniosły spodziewanej poprawy. Dlatego będę bardzo wdzięczny za każdą sugestie dotyczącą tego jak podnieść zapis po sambie.
PS. Do testów wyłączyłem QoSa i nie mam żadnych wpisów w skryptach firewalla.
PS2 Nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale, jednakże to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję
Odnoszę wrażenie, że moje transfery w sieci lokalnej po sambie są strasznie słabe. Posiadam router Netgear WNR3500L v1. Mam w domu trzy laptopy z Windows 7 . W tym dwa z sieciówką 100 Mb/s i jeden z kartą 1000 Mb/s. Oprócz tego dysponuje jeszcze płytą Intel D945GSEJT która pracuje pod Linuxem (aktualnie Openelec jednakże, z innymi pełnymi dystrybucjami miałem podobne wyniki). Przykładowo kiedy kopiuje powiedzmy 1 GB plik po kablu, pomiędzy laptopami z kartą sieciową 100Mb/s, lub zapisuje go na zasobie udostępnianym, przez Openelec, windows pokazuje mi zawsze taki sam transfer tzn. 11 w porywach do 12 MB/s. Natomiast kopiowanie tego samego pliku pomiędzy laptopem z kartą 1000 MB, a płytą Intela daje wynik 60 MB/s. Dlatego mm pytanie jakie powinny być prawidłowe transfery, oraz czy gigabajtowy switch w routerze to tylko taki chwyt marketingowy? Próbowałem wymuszać full duplex na sieciówkach. Dodatkowo zaznaczyłem w Tomato opcję Enable Jumbo Frames. Jednakże te zabiegi nie przyniosły spodziewanej poprawy. Dlatego będę bardzo wdzięczny za każdą sugestie dotyczącą tego jak podnieść zapis po sambie.
PS. Do testów wyłączyłem QoSa i nie mam żadnych wpisów w skryptach firewalla.
PS2 Nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale, jednakże to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję
Wszystko by się zgadzało
Na transfer pliku pomiędzy dwoma urządzeniami z gigabitowymi kartami max ile można wysycić to 128MB/s (1000mb/s= +- 128MB/s) Na tą prędkość ma też wpływ sprzętu (z testów Intel D945GSEJT wychodzi OK)
Zaś transfer pliku między kartą gigabitową a 100-u megabitową to jakieś 12MB/s (100mb/s= +- 12MB/s) Wszystko więc jest jak najbardziej OK
Jeśli się gdzieś mylę to mnie proszę poprawić
Pozdrawiam
Tak jak napisałem To zależy od warstwy hardware i wersji pakietów jakie masz zainstalowane pod "linuxem" jak i sterowniki odpowiedzialne za karty Pamiętaj że jak w parze urządzeń między którymi przesyłasz pliki jest 100-u megabitowa karta to to właśnie ona będzie spowalniać transfer do tych 10/12 MB/s Ja kiedyś na płycie DH61AG pod debianem testing 120MB/s wycharatałem a na stable tylko 85MB/s
Distro openelec jest zoptymalizowane pod daną funkcje którą ma płynnie wykonywać Reszta usług zbędnych została wywalona Najlepsze wyniki można osiągnąć na czystym debianie bez x-ów No chyba że openbox (okienka) którego (jak dał przykład ArnVaker z forum DUG-a) można odpicować lepiej niż KDE4 a przy tym zachować minimalne zużycie pamięci i czasu procesora
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?