27 Listopada 2024 04:32:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.100.101
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Odpowiedni router i firmware. Dwóch dostawców internetu
kinn
Witam. Opiszę moją sytuacje.
Dostawcą internetu jest dialog 10MB/s. Internet aktualnie przesyłany jest modem-router-switch. Internet będzie dzielony na dwa budynki (bliźniak). Router(tp link wr740n) jest w pierwszym budynku i tam internet jest odbierany przez WiFi. W drugim budynku jest switch 16 portowy(TP-Link TL-SF1016D) i tam wszyscy odbiorcy internet odbierają za pomocą skrętki.
Potrzebuję podzielić łącze np. dwie osoby po 1MB/s, trzy osoby po 2MB/s, a reszta internetu pozostaje dla WiFi. Prędkości będą zmieniane zależnie od użytkowników.
Czym najłatwiej będzie podzielić to łącze z możliwością zmian prędkości dla poszczególnych odbiorców.
Moje propozycje:

1. Router z wgranym firmware dzięki któremu będzie można zrobić takie coś.
Jaki Router polecacie do takich rzeczy i która wersje Tomato. Jeśli można to poproszę przykłady w rozsądnych cenach Wink

2.Możliwe, że będę mógł posiadać internet od dwóch dostawców (Dialog, Netia). Chciałby już dobrać taki sprzęt aby można było takie coś na nim zrobić. Trudno się konfiguruje taki sprzęt?? Dwóch dostawców i podział łącza między ludzi??

Nie jestem pewien czy napisałem w odpowiednim temacie, ale inny nie dział nie pasował mi tak dobrze jak ten.

Pozdrawiam
Mirek

shibby
Asus RT-N16.
1) masz tomatom
2) masz bwlimiter
3) jest na niego tomato dual-wan, jedyne w stanie ogarnąć dwa jednoczesne wlacza.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

kinn
Czy jest potrzebny do tego, aż tak mocny sprzęt?? Dodam, że przesyłane nic przez LAN nie będzie. WiFi również nie będzie potrzebne jakieś super mocne ponieważ to będzie tylko dla jednego wielkiego mieszkania, a router będzie stał za ściana.
Na razie nie mam zbyt dużo czasu aby się zgłębić w temat Tomato, czy możecie podesłać jakieś ciekawe artykuły na ten temat do poczytania??

lookaka
Jedno z rozwiązań może być takie:
- Tomato stawiasz jako serwer DHCP - dzieli dostęp do PIERWSZEGO łącza z przydzieleniem poszczególnych prędkości dla konkretnych użytkowników lub zakresów IP (skrypt Robsona)
- router z DRUGIEGO łącza wpinasz do sieci lokalnej nadając mu adres z tej samej puli co inni użytkownicy ale w drugim routerze WYŁĄCZASZ DHCP
- wtedy jedna część użytkowników działa na łączu nr 1 (robisz im np. Static DHCP spoza zakresu DHCP)
- druga część użytkowników dostaje automatycznie adresy z zakresu DHCP i ten zakres przekierowujesz na router z DRUGIEGO ŁĄCZA

Przekierowanie na DRUGIE ŁĄCZE robisz poprzez skrypt w Tomato.

To rozwiązanie niestety nie zapewnia dynamicznego przełączania użytkowników między łączami ale mimo, że obie grupy korzystają z dwóch różnych łącz nadal pozostają w jednej sieci lokalnej (wymiana plików, współdzielenie drukarek, etc.)

Zaleta finansowa jest taka, że potrzebny Ci jeden router z Tomato a drugi dostaniesz pewnie od dostawcy drugiego łącza.

Pozdrawiam

szalikmars
Przekierowanie na DRUGIE ŁĄCZE robisz poprzez skrypt w Tomato.

lookaka

jak taki skrypt ma wyglądać ?

interesuje mnie to jako 3 wan który posiadam a gaczom dałbym ten 3 wan ze względu na małe pingi na nim i małe obciązenie 3 łącza

lookaka
Z niewielkiego doświadczenia mogę napisać, że zdarza się "i rybka i pipka" - w temacie routerów szczególnie. Zresztą gdyby było inaczej wątek "Tomato-firmware" pewnie nie byłby tak popularny Smile

Co do rozwiązania "statyczne u klienta" - wyobraź sobie maxikaaz, że pada jedno z łącz - nakład pracy przy zmianie jednej a zmianie drugiej konfiguracji jest nieporównywalny (kilkanaście sekund w przypadku skryptu, "niewiadomo ile" czasu w przypadku przez Ciebie polecanym.

Zarządzanie ruchem czy konfiguracją sieciową klientów w routerze zawsze jest bardziej elastyczne niż kombinowanie u każdego indywidualnie (no chyba, że ma się dużo wolnego czasu do zagospodarowania to można się bawić w indywidualne konfiguracje na poszczególnych stacjach, co wcale nie dodaje sensu temu rozwiązaniu - mam na myśli zastosowanie czysto internetowe a nie stabilność działania sieci lokalnej przy wymianie plików czy innych usługach w momencie awarii serwera DHCP, wtedy rzeczywiście można przyjąć, że statyczne IP na stacjach jest bezpieczniejsze ale TEN przypadek się nie łapie na takie problemy)

Co do wydajności przy obsłudze dwóch łącz 10Mbit trudno mi się wypowiedzieć (nie zostało również wspomniane nic o prędkości uploadu) natomiast mogę potwierdzić "dobrą wydolność" m.in. przy obsłudze dwóch łącz jednocześnie z czego pierwsze 2/2 a drugie 6/0,5 lub wielu łącz pojedyńczych do max. 20Mbit. Tymbardziej, że konfiguracja której oczekuje kinn nie wymaga szczególnie wymyślnych/obciążających skryptów.

Połączony z 31 sierpień 2012 02:19:08:
dla kinn

Administration/Scripts/Firewall

modprobe ipt_ROUTE
iptables -A FORWARD -t mangle -s 192.168.0.0/25 -j ROUTE --gw 192.168.0.222

Powyższe przekierowuje Ci bodajże pierwsze 126 adresów (maska /25) na adres drugiego routera (*.0.222)
Rozwiązania oczywiście mogą być różne - to tylko jeden z przykładów.
Edytowany przez lookaka dnia 31-08-2012 11:09

kinn

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Cytat

kinn napisał(a):
Chciałby już dobrać taki sprzęt aby można było takie coś na nim zrobić.

Cytat

Czy jest potrzebny do tego, aż tak mocny sprzęt??

Jak to cytował cieć z "Alternatywy 4" - "...albo rybka, albo pipka..."
Trzeba się zdecydować, czy router ma mieć potencjał, czy ma być tani.

Jeśli mają być dwa WAN-y do 10Mbit/s - obskoczy to WNR3500L v1, i będzie miał zapas.
Na upartego da radę to zrobić jakiś WRT54GS albo G-TM (min. 32MB RAM), albo któryś WL-500gP.

@szalikmars - a po co Ci skrypt...? Daj tym, co mają iść na to łącze statyczną konfigurację IP (i reszty), i wskaż odpowiednią bramę.

Zapytałem, ponieważ chciałem wiedzieć Wink wole dołożyć 50zł i mieć pewność, że wszystko będzie dobrze działało.
WAN niekoniecznie do 10Mb/s ponieważ kuzyn myśli nad Netia 20Mb/s jeśli da radę.
Kupie tego Asusa RT-N16 i będę z nim kombinował.
Czy na tym Asusie traci się gwarancje po wgraniu alternatywnego oprogramowania??
Jeśli już przyjdzie do mnie ten router to zgłoszę się o pomoc w razie jakichkolwiek komplikacji ;d

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,930,981 unikalnych wizyt