23 Listopada 2024 21:05:03
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.148.108.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
wrt54gl - pytanie
damko
Witam wszsystkich

Od pewnego czasu szukam jakiegoś miłego AP którego mógłbym połączyć do mojego routera (neostrada).
Z routerka (modem-router) mam wyjście na komputer (stacjonarny) i chciałbym podpiąć do niego jakiś AP tak aby uzyskac dostęp bezprzewodowy do sieci w mieszkaniu.

Teraz pytania:
1. Zastanawiam się czy router wrt54gl będzie mógł pracować jako Access Point i rozdzielać sygnał przekazany przez router dalej (czyli kabelkiem sieciowym do z routera do wrt54gl i stamtąd już radiowo na 2 komputerki).

2. Zastanawia mnie jeszcze czy jest możliwośc wgrania do tego modelu oprogramowania Tomato (dla innej podobnej sieci - taki sam układ ale chciałbym mieć QoS - max 6 osób w tym przynajmniej 2-ch maniaków p2p)

Pozdrawiam
Damian

mescator
Oba przypadki sa realizowalne, ale musialbys napisac wiecej o adresacji ktora chcesz uzyskac w sieciach za WRT oraz co jest przed WRT, zeby mozna bylo konkretnie odpowiedziec co i jak. W schemacie standardowym WRT podlaczasz do modemu, a z portow switcha uzywasz netu i tą samą podsieć masz na WiFi. Jesli chcesz inaczej, trzeba szczegołów.
Edytowany przez mescator dnia 14-12-2006 16:17
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

damko
Witam

Przed WRT jest modem-router który podłączony jest do gniazdka TP S.A. w tej chwili rozdziela on internet na 2 komputery po kablu, ale na przyszłość chciałbym żeby modem-router rozdzielał internet dla 1 komputera stacjonarnego podłączonego do tegoż modem-routera (do jednego z gniazdek RJ45 - tam jest wbudowany swich z 4-ma wyjściami) i do WRT a WRT żeby rozdzielało sygnał na inne komputery w domu - będzie ich 2-3.

Schemat:
TP S.A --> Microcom (LAN 192.168.0.1) --> WRT(192.168.?.?) --> 2 komp. po WiFi
. . . . . . . . . . . .|
. . . . . . . . . . . .|---> 1 komputer po LAN

Mniej więcej tak bym to widział Smile

mescator
Hej. no to nie ma problemu, najmniejszego. Twoja druga siec na WRT musi tylko miec inny adres, np. domyslny dla WRT czyli 192.168.1.0/24. Na WAN wpiszesz jeden z adresow dostepnych na Microcomie i z-NAT-ujesz go do podsieci 1.0/24 przez WRT. Jesli masz DHCP na tym modemie-ruterze, to lepiej go nie uzywaj dla WRT, wpisz static. Reszta konfiguracji WAN jak dla kompa ktory masz obok, po stronie WRT-LAN/WiFi robisz co dusza pragnie ;-).
Mam podobną instalacje z adresami publicznymi na DSL2000, dziala bez zarzutu.
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

damko
Dzięki bardzo za wyjaśnienie!

Miałem wątpliwości co do tego, bo z tego co wyczytałem WRT może być zarówno routerem, switchem i AP.

Mam jeszcze jedno małe pytanie WRT54GL to w rzeczywistości WRT54G v4 - chyba Smile
Wyczytałem gdzieś w sieci że versje v4 i v5 (i wyżej) są znacznie gorsze od v3.1 i niższych. Czy tak rzeczywiście jest?

pozdrawiam.

damko
Dzięki!

Zazwyczaj nie szukam informacji w j. angielskim ale widze że pora podszkolić język Smile

OT
Może mi ktoś wskazać jakąś lekturę dot. wtyczek antenowych bo mój obecny AP w domu ma taką małą a linksys chyba używa większych i pasowało by to wymienić.
Nazw niestety nie znam tych wtyczek ani systemu ich oznaczania - prawdę mówiąc to nawet nie wiem jak zapytać o to googla... jedynie w sklepach widzę różne nazwy ale to do mnie nie przemawia :/

kopek
Linksys posiada złącze RP-TNC

www.wirelesslan.pl/images/r-tnc.jpg

Twój APek pewnie ma RP-SMA

www.wirelesslan.pl/images/rpzlot.jpg

A tutaj masz więcej złączek ---> http://www.wirelesslan.pl/index.php/c...cff3976bc0
Edytowany przez kopek dnia 15-12-2006 14:41

Dziadek

Cytat

damko napisał/a:
Mam jeszcze jedno małe pytanie WRT54GL to w rzeczywistości WRT54G v4 - chyba Smile

Tak.

Cytat

Wyczytałem gdzieś w sieci że versje v4 i v5 (i wyżej) są znacznie gorsze od v3.1 i niższych. Czy tak rzeczywiście jest?

WRT54G v. 4 = WRT54GL - to jest najlepsza wersja.
Natomiast WRTG v. 5 i wyżej, mają o połowę mniej pamięci, więc nie można do nich wczytać alternatywnego softu.
Tabelę porównawczą poszczególnych wersji masz tutaj http://openlinksys.info/readarticle.p...ticle_id=8.

damko
Dziękuje wam za odpowiedzi. Bardzo mi się przydały.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 116

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,454,692 unikalnych wizyt