27 Listopada 2024 07:27:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.114.140
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Asus RT-N12 z tomato - spalony WAN
stefek
Witam.
Otrzymałem asusa RT-N12 z upalonym portem WAN.
Wgrałem tomato (wersja 88 k2.6 mini),ale mam problem z przekierowaniem portu.

Pomożecie mi wpisać regułę, która zmieni jeden z portów LAN na port WAN?
Wiem, że tak się da zrobić,ale nigdy tego nie robiłem, więc nie znam tych komend.

Zauważyłem też,że w tym tomato w zaawansowanych jest zakładka VLAN, gdzie ,jak widzę, można coś podobego poustawiać,ale.... u mnie to nie działa.
Zmieniłem LAN4 na WAN i wszystko działa po staremu.
Gdy podepnę kabel do portu LAN4, to router zaczyna pracować jako switch, także obecne ustawienie nie działa tak jak powinno.

shibby
pokaz
nvram show | grep vlan
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

bynio
Shibby

Pisałem w wątku [Mod] Tomato.... jak i wspomniałem na PW - vlany w rt-n12 nie działały, podobnie jak w dir320. Konfiguracja vlanów niezależnie od ich konfiguracji została przywracana do domyślnej po restarcie routera. Za to takich "jaj" nie było w starym linksysie wrt54.

stefek
Czyli zalogować się przez telnet i wpisać ta komendę, tak?

Zrobię to po południu, bo aktualnie jestem w pracy.

Dziękuję, Shibby, z góry.

Połączony z 07 sierpień 2012 14:26:59:

A jeśli kolega Bynio ma racje, co wtedy?
Da się to jeszcze jakoś obejść?

Bo szkoda by było takiego routera...

Ewentualnie jakoś może DD-WRT da radę?
Wiem, że kombinuję jak koń pod górkę.....

Połączony z 07 sierpień 2012 17:03:26:

root@unknown:/tmp/home/root# nvram show | grep vlan
lan_ifnames=vlan0 eth1
landevs=vlan0 wl0
trunk_vlan_so=0
vlan0hwname=et0
vlan0ports=3 2 1 0 5*
vlan10hwname=
vlan10ports=
vlan11hwname=
vlan11ports=
vlan12hwname=
vlan12ports=
vlan13hwname=
vlan13ports=
vlan14hwname=
vlan14ports=
vlan15hwname=
vlan15ports=
vlan1hwname=et0
vlan1ports=4 5
vlan2hwname=
vlan2ports=
vlan3hwname=
vlan3ports=
vlan4hwname=
vlan4ports=
vlan5hwname=
vlan5ports=
vlan6hwname=
vlan6ports=
vlan7hwname=
vlan7ports=
vlan8hwname=
vlan8ports=
vlan9hwname=
vlan9ports=
wan_iface=vlan1
wan_ifname=vlan1
wan_ifnameX=vlan1
wan_ifnames=vlan1
wl0_vlan_prio_mode=off
wl_vlan_prio_mode=off
root@unknown:/tmp/home/root#

Da się coś z tym zrobić?
Edytowany przez stefek dnia 08-08-2012 14:23

shibby
nvram set vlan1ports="3 5"
nvram set vlan0ports="2 1 0 5*"
nvram commit
reboot

i jeden z portów (teoretycznie ten najblizej WANa) powinien być teraz WANem.

stefek
Witam.
Dzieki Shibby za pomoc,ale jest tak jak mówił Bynio.
Po każdej akceptacji ustawieć i resecie, router wraca do swoich pierwotnych ustawień.

Walczę z tym już cały wieczór i udało mi się dokonać zmiany vlanów wgrywając DD-WRT i zmieniając vlany w GUI.
Działą to OK, choć muszę przyznać że Tomato ma więcej opcji i mi się bardziej podoba, więc będę dalej walczył z tym.

Zastanawia mnie czy jak na skonfigurowane DD-wrt wgram tomato, to czy przekierowania vlanów mi pozostaną?

kille72

Cytat

stefek napisał(a):
Zastanawia mnie czy jak na skonfigurowane DD-wrt wgram tomato, to czy przekierowania vlanów mi pozostaną?

Nie

shibby
jakbys mi pokazal jak wyglada gui vlan w tomato u ciebie to moglibysmy sprobowac dodac wsparcie vlanow do gui tomato dla rtn12.

@bynio a ty ten swoj router masz całkowicie spalony?

bynio
@Shibby

Całkowicie to nie, spaliły się 3 porty i procek mocno się grzał, ale że elektronika mi nie obca i znalazłem chwilę czasu (1,5 roczne bliźniaki :]) to po godzinie grzebania router udało się odratować. Tyle że mam tylko 2 porty sprawne i od 3 dni robi teraz u mnie jako ap dla mniej wymagających zastosowań.

Tak że jak trzeba jakieś testy czy coś to nie ma problemu, w razie czego mam i kabelki serwisowe.

stefek
Narazie testuję DD-WRT,ale wgram dzisiaj Tomato , to Wam pokażę jak to wygląda.

Także skoro w DD-WRT się da, to w Tomato musi sie dać tym bardziej Smile

bynio
Ale tam nie ma co oglądać, zamienione LAN4 z WAN, pisałem o tym już daaawno temu odnośnie dir320 (tak samo to wygląda), ale widać nie byłem wystarczająco wiarygodny. Z resztą, natknąłem się też na inny problem z mostkowaniem wifi do innego interfejs br niż domyślny, ale widać też jest to zbyt mało wiarygodne...
bynio załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez bynio dnia 10-08-2012 12:51

stefek
Moja wersja RT-N12 to jedna z pierwszych. Teraz nie mam przed sobą routera, ale nie jest to ta nowa, czarna wersja, bodajże oznaczona jaki C.

U mnie strona z Vlanami wygląda identycznie jak u kolegi Bynio.
I tak jak jest , to zostaje ustawione po każdym resecie.

bynio
@maxikaaz

Wybacz że się wtrącę - ale czy Ty potrafisz wymienić pajączka z którego zbudowany jest switch? Jeżeli nie zrobisz tego sam, to serwis za to skasuje tyle, że bardziej opłaci się kupić nowy router. Pozostaje jeszcze kwestia dostania takiego chipa. A przy okazji gdyby okazało się że uszkodzone jest trafko separujące? To nie takie proste jak Ci się wydaje.

shibby
stefek N12 były 3 sersje: A, B i C z czego A i B wyglądają identycznie ale bebechy mają całkowicie odmienne. Natomiast B i C pomimo roznych obudów mają identycznie bebechy.

bynio
@maxikaz

Ok, skoro to robiłeś to ok, wiesz o co chodzi. Teraz spójrz na sprzęt do tego potrzebny (mam nadzieje że nie opalarka Wink ), zaplecze techniczne (topniki, narzędzia) i czy warto dla 1 sztuki? No chyba że koledze stefek to zrobisz i nie skasujesz więcej niż 50 zł łącznie z przesyłkami.

PS. Trafek do końca nie pomierzysz, mi się zdarzały ze zwarciami międzyuzojeniowymi i trzeba by miernikiem indukcyjności je mierzyć, a taki trzeba mieć.... Kiedyś się bawiłem takimi naprawami ale uznałęm że szkoda na to czasu, teraz jedynie hobbystycznie - choć sprzętu sporo mi zostało...

stefek
Powiem tak....

Wymiana mechaniczna części nie wchodzi w grę, bo to się raczej nie opłaca.
Wiem, że da się to zrobić software'owo, więc dlaczego z tego nie skorzystać.

Co do mojej wersji, to sprawdzę wieczorem, gdy będę miał router pod ręką.

Także światełko w tunelu jest, bo skoro na dd-wrt da się tak przekierować, żeby działało, to na tomato też powinno się (teoretycznie) dać.

bynio
Jak masz wprawę to wyciąć bezpieczniej, bez wprawy bądź dobrego skalpela pourywasz ścieżki z przylutowanymi nogami. Bezpieczniej zrobić tak: Zalewasz wszystkie nogi cyną, na transformatorówkę zakładasz grot w kształcie ów scalaka, rozgrzewasz całą cynę jednocześnie i układ podnosisz pęsetą Smile Hot air się do tego nie nadaje bo trzeba płytę dodatnowo podgrzać od spodu bo inaczej może Ci się rozwarstwić zanim lut bezołowiony puści.

bynio
Dmuchając na tyle mocno aby wydmuchać elementy dookoła wystarczająco podgrzejesz płytę, stosując odpowiedni topnik lut puści. Natomiast zalewając układ zwykłą cyną z dodatkiem ołowiu obniżasz temperaturę potrzebną do puszczenia lutu Smile Mając odpowiednio mocną lutownicę grzałkową można objeżdżać takiego scalaka dookoła delikatnie go unosząc - zacznie powoli puszczać dzięki pojemności cieplnej lutowia, pod warunkniem że płyta nie będzie go zbyt mocno chłodzić.

A co do transformatorówki - to nie doceniasz narzędzia Smile Do napraw codziennych średnio się nadaje, ale jak trzeba miejscowo mocno przygrzać to jest wprost niezastąpiona Smile

bynio
Ok, kończymy offtop Smile Dodam tylko że zalewając ścieżki cyną nie pozwolimy na ich przegrzanie - w tym właśnie cały myk tej metody. Grzejąc hotairem grzejemy miejscowo gdzie nam się wydaje gdzie trzeba przegrzewając pojedyńcze miejsca. Przy podgrzanej większej powierzchni temperatura się wyrównuje i niedogrzane miejsca grzeją się od tych mocniej nagrzanych. W ten sposób nie ma szans na odparzenia ścieżek, no chyba że ktoś mocno się o to postara Smile W czasach gdy wchodziły pierwsze cyfrowe tv z pajączkami za kilka stówek przy braku pewności że to akurat on to wiesz, nie można sobie było pozwolić na ich niszczenie, stąd ta metoda Smile

bynio
Oki, a teraz go wlutuj Smile (żart oczywiście)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 80

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,944,773 unikalnych wizyt