22 Listopada 2024 17:49:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.101.219
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
Proszę o pomoc - Dysk Sieciowy - parę pytań [początkujący]
gothic77
Witam Serdecznie.

Po wielu tygodniach mozolnego czytania, walczenia ze sprzętem. Kupowaniem kolejnych nowości technicznych... dotarło do mnie, że moje problemy i ew. rozwiązanie to nie to, czego szukałem i byłem kierowany przez wielu speców.

Moje problemy to DLNA. Czytałem parę artykułów na forum i wszystko ok, ale nie mam na tyle wiedzy, aby sobie z takimi rzeczami poradzić.

Mam problemy przy filmach HD - kupiłem router Asus RT-N12 vC1, aby przejść na WiFi N... nie do końca sobie z tym radzi i nadal mam zacięcia przy odtwarzaniu, kiedy trochę spada sygnał WiFi w Blu-Ray LG DB570 (o jedną kreskę) Nie ma, co ukrywać, że w ten sposób nie da się na spokojnie oglądać filmów w HD, bo nie wiadomo, jaka niespodzianka mnie spotka przy np. godz. filmu i potem jak to zawsze kończy się oglądanie przez komputer.

Czytam o dyskach sieciowych i możliwości stawiania DLNA itd. nie mam pojęcia, od czego zacząć i jak to zjeść, aby zadowolenie na twarzy się pojawiło.

Proszę mi pomóc w wyborze dysku oraz objaśnienie jak to wszystko się podłącza.
Jak pisałem chciałem na dysku trzymać filmy HD i przesyłać je przez DLNA ew. coś tam jeszcze wgrać, aby było dostępne w sieci na drugi komputer.

Widziałem, że schemat podłączenia dysku sieciowego (nie wiem czy wszystkie) odbywa się przez:
- kabel USB do kompa (ew. zasilanie z gniazdka)
- kablem RJ45 idzie podłączenie do złącza LAN i do dysku sieciowego (tak to odczytałem Smile )

Rozumiem, że WiFi leci z routera do np. odtwarzacza DLNA?
- czy jest możliwość jakiś dysków WiFi sieciowych?
Nie chce tu się rozpisywać, aby się za bardzo nie pogrążać i stwarzać czegoś, o czym sami producenci nie mają pojęcia Smile

Bardzo proszę osoby, które wiedzą jak to ugryźć, aby sami się borykali z DLNA o kilka słów, aby polecieć z tematem do przodu.
- myślę, że to jedyny pomysł, aby bez problemów oglądać filmy HD w spokoju i bez zacięć...

hermes-80
Najpierw testuj sprawę na routerze z OFW - obawiam się, że problemem nie jest router (300N), a karata wifi w twoim Bluray (150N - nie wiem co tam siedzi - dowiedz się od supportu) - jeśli ten Bluray ma port LAN do dokup sobie AP z APC i wtedy spróbuj np N.Mini od Airlive lub inny AP z antenami ale w standardzie 300N z trybem wifi APC (nie WiSP) - lub najlepiej pożycz jeśli masz taka możliwość by nie pakować się w niepotrzebne koszty.

Poza tym pamiętaj, że poziom sygnałów na obu urządzeniach wifi determinuje przepustowość jaką mogą osiągnąć - czyli im niższy poziom sygnału tym niższa przepustowość.

Co do DLNA - to nie wiem jak to sobie wyobrażasz bo jeśli problem teraz masz z wifi to po dodaniu dysków sieciowych nadal wystąpi - nie możesz po prostu połączyć Bluray kablem sieciowym z routerem??

Może zakup MK802: http://openrouter.info/forum/viewtopi...45a#p18761 i na tym postawienie magazynu filmów i podpięcie bezpośrednie pod TV po HDMI rozwiązało by twoje wszystkie problemy - sterować tym można nawet tele z androidem - żaden pilot nie jest potrzebny.
Edytowany przez hermes-80 dnia 22-07-2012 12:56
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

gothic77
Ciężko właśnie, cokolwiek dowiedzieć się od strony LG nie wiem czy to wina osób, które pracują w serwisie czy jest to podyktowane ich (inną) polityką.

Napisałem ponowny list... może tym razem się uda.
Znalazłem jedynie na jakiejś stronie jedną informację, która i tak w danym momencie nic nie wniesie - 802.11b/g/n (2.4GHz band only)

Jeżeli chodzi o podłączenie kablem sieciowym Blu-Ray'a to jest problem. Wszystkie urządzenia w drugim pokoju - racjonalne rozwiązanie jak nic nie pomoże to wiercenie dziury w ścianie i przeciąganie kabla. Chciałem tego uniknąć, bo ogólnie pomieszczenie gdzie mam całe centrum dowodzenia jest usiane kablami. Innego rozwiązania nie widzę, bo ciągnąć przez pokój, przedpokój i znowu drugi pokój będzie bardzo dużym utrudnieniem.

W temacie spadku... wczoraj obserwowałem, jeżeli chodzi o WiFi na odtwarzaczu, kiedy to przy zasięgu - 6 kresek z 7 możliwych i przy spadku jednej są już problemy i zacina.
Czytałem jak ktoś napisał i to chyba na tym forum, że dużo również daje konfiguracja routera, ale nie było rozwiniętej myśli i temat się skończył. Zostaje mi jeszcze do sprawdzenia - zmiana kanałów WiFi oraz przeciągnięcie kablem z modemu ADSL2+ routera Asus RT-N12 i postawienie go w jednym pomieszczeniu z Blu-Ray'em.
- zobaczę jaki jest sygnał

b3rok
Cześć,
jeżeli samo DLNA nie sprawia problemów (osobiście nie jestem fanem DLNA - same problemy z nim, a to napisów nie chce wyświetlić, a to jakiś MKV nie spasuje i film nie działa itp. itd), a problem jest niestabilny sygnał wifi to najprostsze rozwiązanie - pociągnąć skrętkę od routera do odtwarzacza bluray.

Natomiast moja konfiguracja, w uproszczeniu, wygląda tak (jako ciekawostka albo jedna z opcji do rozważenia):
1. Dostawca internetu
1.1. router Netgear WNR3500L
1.1.1. serwer plików Synology DS210j (moje centrum multimedialne z filmami, muzyką)
1.1.2. TV LG Smart
1.1.3. odtwarzacz filmów/miniPC - Xtreamer Ultra z zainstalowanym systemem OpenELEC (modyfikacja XBMC)
1.1.3.1. TV Samsung LE32C530

Oglądam filmy na TV Samsung korzystając z Xtreamera. Filmy znajdują się bezpośrednio na DS210j (odtwarza wszystko - flv, mkv, filmy 3d, itd, itp, spakowane archiwa rozpakowuje w locie - tzn. przeglądając z Xtreamera zasoby DS210j widzę, wszystkie filmy jakby były rozpakowane, a nie jako archiwa zip). Żadnych problemów z przycinaniem.

Mój teść ma podpięty TV LG Smart (czy jakoś tak) do routera i ogląda korzystając z DLNA - nie wszystkie filmy chodzą, nie zawsze jest dźwięk itp. itd., ale jak już film działa to nie ma problemów z przycinaniem.

Natomiast cała ta infrastruktura multimedialna opiera się na skrętce (nie na wifi).
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

gothic77
Po przeniesieniu routera do pokoju z Blu-Ray sprawa się rozwiązała.
Zasięg był, albo full, albo spadał o jedną kreskę.
Po oglądnięciu całego filmu tym razem, w jakości 720p nie było nawet jednego zacięcia... po ponownym odniesieniu w pierwotne miejsce odtwarzacza film dochodzi do pewnego momentu i historia się powtarza - zacięcia, zrywanie dźwięku itd.

...@hermes-80
Może kolega rozwinąć bardziej szczegółowo, co do jakiegoś konkretnego modelu z tych sprzętów, o których mowa UP - AP, APc
Również proszę szczegółowo jak miałoby wyglądać takie podłączenie, bo głowa mi niczego nie rysuje ze względu, że nie miałem z tym do czynienia.
- jest możliwość zbudowanie czegoś na np. moim Asus RT-N12?
Rozumiem, że całe zalecenie będzie polegać na przesłaniu z jednego do drugiego pomieszczenia WiFi w celu poprawy i innej budowy jak to ma w przypadku, że z routera leci WiFi do drugiego pokoju ze stratą?
- jak gdzieś zbłądziłem to sorki Smile
Edytowany przez gothic77 dnia 22-07-2012 20:54

hermes-80

Cytat

...@hermes-80
Może kolega rozwinąć bardziej szczegółowo, co do jakiegoś konkretnego modelu z tych sprzętów, o których mowa UP - AP, APc
Również proszę szczegółowo jak miałoby wyglądać takie podłączenie, bo głowa mi niczego nie rysuje ze względu, że nie miałem z tym do czynienia.
- jest możliwość zbudowanie czegoś na np. moim Asus RT-N12?
Rozumiem, że całe zalecenie będzie polegać na przesłaniu z jednego do drugiego pomieszczenia WiFi w celu poprawy i innej budowy jak to ma w przypadku, że z routera leci WiFi do drugiego pokoju ze stratą?

Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi .

Jest jeszcze jedna możliwość rozwiązania twojego problemu a mianowicie urządzenia PLC jeśli gniazdka sieciowe w obu pokojach są na tej samej fazie.
Netgear WNR3500L v1

gothic77
Fakt trochę chaotycznie napisane.
Chodziło mi o polecenie dobrego sprzętu jak bym się pisał na takie rozwiązanie, o którym pisał kolega: AP oraz APc
- pytałem też czy da się jak coś również z mojego routera coś pozyskać, aby to miało ręce i nogi.
- mniej do kupna

Zrobiłem z małą pomocą kolegi mały eksperyment.
- aby nie ciągnąć za dużo kabli przez pokój itd. do drugiego pokoju... kabel polecał bezpośrednio z karty sieciowej z kompa do Blu-Ray'a IP podane ręcznie i śmiga, aż miło.

Jest to dobre rozwiązanie jak w grę wchodzi stawianie serwera DLNA na komputerze.
W takiej opcji nie ma problemów z odbiorem czy też jakimiś zacięciami.
Edytowany przez gothic77 dnia 22-07-2012 22:20

hermes-80

Cytat

Zrobiłem z małą pomocą kolegi mały eksperyment.
- aby nie ciągnąć za dużo kabli przez pokój itd. do drugiego pokoju... kabel polecał bezpośrednio z karty sieciowej z kompa do Blu-Ray'a IP podane ręcznie i śmiga, aż miło.

To chyba najlepsze wyjście z tego wszystkiego - ale też ciekawym wyjściem jest zrobienie z MK802 centrum multimedialnego.
Netgear WNR3500L v1

majkel152
a ta bluraya ma antenkę do wifi zewnętrzną ? bo po reckach nie widać, ja bym dał jakiegoś taniego apeka w nce i do lana podłączył lub pofatygował sięi kablem podłączył aby było pewne
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,275,493 unikalnych wizyt