W zeszły czwartek w moje ręce dotarła w końcu moje Raspberry Pi. Nie obyło się bez mały problemów z Pocztą Polską, ale nie jest to tematem tego posta. Ogólnie od czwartku spędziłem trochę czasu z tym maleństwem i mam już wyrobioną opinię na jego temat.
Pierwsze wrażenia
"Jakie to małe!" - pierwsze co pomyślałem. Malinka jest rzeczywiście wielkości wizytówki ;-). Jakość wykonania - nie miałem zastrzeżeń, ale aż prosi się o jakąś obudowę, żeby przypadkiem nie zahaczyć o jakąś wystającą część (kondensator np.). Nie robiłem zdjęć tego co do mnie przyszło gdyż nie różni się w ogóle do tego co ludzie wrzucają do sieci:
YouTube Video
Eksperymenty
Na początku na malince postawiłem typowego LAMPa (Apache + MySQL + PHP) jednak apache jednak za dużo ramu mi zjadał więc przerzuciłem się na lighttpd - o wiele lepiej. Ogólnie świetnie się to nadaje na jakiś prosty serwer www. Jeśli dodamy do tego wyjścia GPIO to mamy naprawdę niezłe narzędzie do zabawy w małego elektronika - np zbudowanie czegoś co jest sterowane przez RPi zdalnie za pomocą www ;-).
Następnym krokiem było przetestowanie samby - co chyba bardzo wszystkich tutaj interesuje.
Ściąganie z RPi - od 7 do 9 MB/s
Wysyłanie na RPi - od 4 do 8 MB/s
Wszystko to lądowało na kartę SD na której siedzi system (Kingstone class 10). Jeszcze nie podpinałem do malinki dysku bo nie mam aktywnego huba ;(. Aczkolwiek myślę, że transfery powinny być porównywalne.
Niektórzy pewnie chcą podpiąć RPi do telewizora. Sprawdziłem czy rzeczywiście uciągnie FullHD. Powiem tyle - to maleństwo lepiej odtwarza FullHD niż mój laptop xD. Wideo poniżej:
YouTube Video
Użyłem tutaj omxplayera, który korzysta z GPU. Dzięki akceleracji sprzętowej możliwe jest odtworzenie filmu FullHD. Film ten odtwarzałem z dysku podpiętego do routera (E4200), zasoby udostępnione po sambie. Jak widać RPi radzi sobie z tym świetnie. Podpiąłem głośniki do analogowego wyjścia audio i wszystko śmiga. Widzicie pewnie tam jeszcze CLI. Używam normalnego Debiana a nie RaspXMBC albo OpenElmec przez co nie mam ładnego UI. Jak ktoś chce z tego sobie zrobić media center to trzeba sobie wgrać inne distro i będzie lepiej przygotowane pod TV. Mój monitor ma poczciwe proporcje 4:3 więc może na 16:9 filmy będą lepiej się wyświetlać nawet na zwykłym debianie.
Jak zdobędę drugą kartę SD (lub uda się mi zrobić backup obecnego systemu i wgram inny) to potestuję dystrybucje przygotowane typowo pod MediaCenter i uaktualnię tę recenzję.
No i sam koniec spróbowałem odpalić Quake'a 3. Nie śmiejcie się, że grałem jak lama , ale w drugiej ręce trzymałem telefon .
YouTube Video
Co warto wiedzieć
Jeśli nie mamy w domu jakiegoś starego sprzętu, który mogliśmy podłączyć do RPi i musimy kupić coś nowego to warto brać rzeczy, które już są potwierdzone jako działające z RPi: http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals
[b]Podsumowanie[\b]
Jeśli uda się Wam zdobyć malinkę to z całą pewnością znajdzie u Was zastosowanie. Przy tak małym zużyciu energii ( max 3W !!!) naprawdę wielkie możliwości. Malinka spokojnie jest w stanie odtwarzać filmy FullHD, można ją podpiąć do każdego telewizora, jeśli zechcemy to bezproblemu postawimy na niej LAMPa. Cóż więcej chcieć?
Co ważne wytworzyła się duża społeczność i ciągle powstają nowe projekty, które mogą nam się przydać ;-).
PS.
Nie wiem czy znacie weeb.tv, ale podobno na RPi działa ich wtyczka dla XBMC. Jak tylko uda się mi to potwierdzić to dam Wam znać ;-).
Linksys E4200 v1 - Tomato 1.28 092V K26 RT-N USB AIO by shibby
Ściąganie z RPi - od 7 do 9 MB/s
Wysyłanie na RPi - od 4 do 8 MB/s
Spory rozrzut
Na karte Class 4 miałem 4,5MB/s, na pendrive PQI 4GB ~8-9MB/s ale po FTP.
Na NAS się to nie nadają, są lepsze urządzenia (np. iconnect).
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?