27 Listopada 2024 08:28:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.17.210
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
limit transferu tylko na http?
rysiu453
Witam, łączę się przez pppoe(radiówka) , ruter to netgear wnr3500lv1(soft najnowszy tomato shibbiego), łącze 20mbit/20mbit, jakim cudem czasem(dość często) przez jdownloadera osiągam max transfer 20mbit, a przez http transfer 3mbity, testując na speedteście pokazuje mi na download 3mbity a upload normalnie tyle ile powinienem mieć, o co tu chodzi bo nie rozumiem, od radiówki mówią, że nie mają żadnych limitów wprowadzanych itp..(na mikrotiku mają).

przemasisko
Jdownloader dzieli pliki na części, dodatkowo (zależnie od serwera) jest kilka(naście) połączeń do danego serwera przez co transfer i łącze jest wykorzystane na maxa. Są odpowiednie rozszerzenie do Firefoxa/Chroma, które również takie cuda potrafią.

rysiu453
przemasisko, ale ja na http mam wszędzie ograniczony transfer, czy to youtube czy obojętnie co, i dzieje się to zazwyczaj w weekendy, w godzinach popołudniowych, w nocy zawsze wszystko idealnie działa i mam max transfery jak testuje przez speedtest czy to w inny sposób. Czasami mi transfer spada do 1mb/s że nawet filmiku nie mogę pooglądać na yt..

jack78
Mówisz że masz radio z limitem 20 mbit, dla mnie jest to max jakie można wyciągnąć na radiu 54mbit.
Teraz kwestia jakie nadajniki ma ISP, ale nawet jeśli ma n-ke, czyli pewnie 150 mbit, a nie 300, to realne testy jakie widziałem w necie to około 100mbit realnego transferu. Więc jeśli na stacji jest kilku klientów z tak wysokimi prędkościami i każdy korzysta tak jak ty, to się nie dziw że net nie wyrabia.
A to że jDownloader daje radę wyciągnąć pełną przepustowość łącza, to dzięki temu że tworzy on więcej połączeń i bardziej przypycha łącze.
Pogadaj z IPS jakimi nadajnikami dysponuje i ilu ma klientów (i z jakimi prędkościami) na stacji do której ty jesteś podpięty. Może jest zbyt dużo osób na tej konkretnej stacji bazowej.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

rysiu453
Mam u siebie stację bazową radiówki, podpięty jestem kablem ethernetowym przez pppoe do skrzynki, i jest tak jak pisze, powinienem mieć 20mbit/20mbit i tak mam ale nie zawsze, j/w napisałem, w weekendy czy w porach popołudniowych transfer drastycznie(tylko download) spada do 3mbit lub 1mbit/s, natomiast jdownloader cały czas może drzeć z prędkością pełnych 20mbit/s.Nie wiem o co tu chodzi, w czym problem, gadałem z adminem radiówki, niby podłączał się na moim loginie i mówił, że wszystko gra, ja sam sprawdzałem na wszystich kompach, nawet robiłem bezpośrednie połączenie pppoe z mojego kompa i to samo..

jack78
Po prostu mają przeciążoną sieć, a najlepiej to widać właśnie wieczorami i w weekendy. Kto korzysta z programów typu jDownloader ten zapcha szybciej łącze, ponieważ program generuje kilka połączeń równocześnie, co pewnie przy źle napisanych regułach lub ich braku skutkuje tym że ten co ma tylko przeglądarkę odpaloną, ma niskie prędkości, a ten co ciągnie programami typu p2p zapycha całe łącze.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

rysiu453
jack78 w takim razie jak im to udowodnić, że tak jest, bo oni zwalają, że problem jest z moim ruterem i że oni sami testowali(pod moim loginem), że wszystko jest ok ...
Infrastrukturę radiówki mają zbudowaną na mikrotiku.

jack78
Niestety umowy są tak skonstruowane, że nic nie zrobisz, bo na pewno masz zapis że prędkość za jaką płacisz to do 20mbit, a więc 1-2 mbit to też do 20mbit.

Byłem ostatnio u znajomych którzy prowadzą sieć i na mojej miejscowości sygnał jest dosyłany radiem na odległość 8km, transfery jakie udaje się uzyskać na n-ce to około 80mbit (ale w jedną stronę, jak transfery lecą w obie strony, to jest około 30-40mbit).
Ze względu na przypychanie się już netu, ciągną światłowód. Na razie nie mam od nich netu, ale jak dojadę ze światłowodem, to wtedy się podepnę.Smile

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

rysiu453
Ja nie mam z nimi umowy podpisanej, oni dzierżawią u mnie miejsce na dachu rozprowadzając sygnał po klientów, w zamian zaoferowali mi takie łącze za niższą cenę, mogę to zerwać w każdej chwili, tylko w jaki sposób mam udowodnić, że mam takie transfery, bo administrator jest dość arogancki i nie dociera to do niego..

Cytat

Niestety umowy są tak skonstruowane, że nic nie zrobisz, bo na pewno masz zapis że prędkość za jaką płacisz to do 20mbit, a więc 1-2 mbit to też do 20mbit.

Bzdura, z tym się zdecydowanie nie zgodzę, nawet w neostradzie tak nie ma, może być np. 16-18 mb, ale nie 1mb przy umowie na 20mb.., jakby tak było jak mówisz to przecież klient mógłby mieć nawet 0,1 mb nie mogąc zerwać umowy Shock ...
Zresztą ja swoją umowę z netią zerwałem, bo miałem 6mb zamiast 8mb..
Edytowany przez rysiu453 dnia 17-06-2012 19:53

ssidu
jack78 dobrze mówi. Dostarczają do konkretnej prędkości...

U mnie jest troszeczkę podobnie... Niby do 100 mbit/s na światłowodach a jak przychodzi popołudnie albo weekend to spada nawet do 0.5mbit/s.

Zgłaszałem to nieraz... Tłumaczyli się wprost że nie są w stanie dostarczyć każdemu (prawie 40 łączy na moim osiedlu) te 100mbit/s jak każdy je zapycha jdownloaderem albo innym softem...

Z jednej strony możesz powyrywać im kable ale musisz się liczyć z tym że mogą cię pozwać za zniszczenie ich mienia ( kabli, switch'ów, routerów itp.).

Na neo też jest do (np.) 1mb/s. Jak łącza ( w przypadku moich rodziców łącza telefoniczne - kabel rj11) jest zapychane przez innych użytkowników NEO to transfery spadają masakrycznie ( wp.pl ładuje się ok 15 min a pingi wtedy lecą po co najmniej 4500 i wyżej).

Druga sprawa. Odnośnie przeglądarek. Może trzeba wyczyścić dane (ciasteczka, historię witryn, ustawienia witryn itp)

Kiedyś miałem przypadek że strona routera otwierała mi się 6min... Wtedy to pomogło. W twoim przypadku może też Smile

Pozdrawiam
Paweł !
Netgear WNR3500L v1 Tomato by Shibby 130 BT-VPN + 500GB 2.5" HDD
Zyxel NSA320s 2x2TB WD Red Smile

rysiu453

Cytat

U mnie jest troszeczkę podobnie... Niby do 100 mbit/s na światłowodach a jak przychodzi popołudnie albo weekend to spada nawet do 0.5mbit/s.

omg porażka, to już wolałbym na twoim miejscu sobie neostradę założyć, tam jest pewny transfer..

Cytat

Z jednej strony możesz powyrywać im kable ale musisz się liczyć z tym że mogą cię pozwać za zniszczenie ich mienia ( kabli, switch'ów, routerów itp.).

aż tak narwanym człowiekiem to nie jestem

Cytat

Na neo też jest do (np.) 1mb/s. Jak łącza ( w przypadku moich rodziców łącza telefoniczne - kabel rj11) jest zapychane przez innych użytkowników NEO to transfery spadają masakrycznie ( wp.pl ładuje się ok 15 min a pingi wtedy lecą po co najmniej 4500 i wyżej).

to niemożliwe, chyba coś źle mają, albo ktoś się do ich sieci podpina, brat ma neostradę 6 mbit i działa mu idealnie, nie miał czegoś takiego jak mówisz.
[/quote]

Na razie był ich szef u mnie i zobaczył, że jest coś nie tak, czekam aż rozwiążą ten problem, szkoda, że zauważył też, że dali mi za dużo MB, zamiast 20/5, to 20/20 Smile..

shibby

Cytat

rysiu453 napisał(a):

jack78 w takim razie jak im to udowodnić, że tak jest, bo oni zwalają, że problem jest z moim ruterem i że oni sami testowali(pod moim loginem), że wszystko jest ok ...
Infrastrukturę radiówki mają zbudowaną na mikrotiku.

jak to jak. Odłącz router i podlacz net z ich urzadzenia wprost do komputera i testuj.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,950,256 unikalnych wizyt