27 Listopada 2024 14:04:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.45.187
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
zabezpieczenia sieci
rysiu453
Takie pytanie, czy postawienie vlanów to wystarczające zabezpieczenie sieci? Jakie zabezpieczenia można jeszcze wprowadzić oprócz szyfrowania wifi , filtracji mac i ukrycia ssid ?(zarówno przed istniejącymi klientami w vlanach jak i ludźmi ,którzy się "wbiją" do sieci).

kille72
Ignore DHCP requests from unknown devices, static ARP binding?

Edit: Masz guest wifi w drugim VLAN?
Edytowany przez kille72 dnia 08-04-2012 14:49

rysiu453
to odpada, bo chcę żeby u mnie w domu każdy kto tam przyjdzie bez problemu się połączy z siecią, a o co chodzi z guest wifi w drugim vlan?

kille72
Ciekawi mnie jak zrobiles siec, wifi dla gosci dales do br1 a sam jestes w br0?
Edytowany przez kille72 dnia 08-04-2012 17:17

rysiu453
w tym problem, że mam kilka urządzeń u siebie w domu, które korzystają z wifi, i wszystkie swoje urządzenia chcę dać osobnego vlanu, a wifi z routera dla gości do kolejnego vlanu, i jeszcze jeden dodatkowy vlan dla klientów z 2 accesspointów (czyli 2 porty z routera).

kille72
Wiec wystarczy jak dasz swoje urzadzenia do osobnego VLAN-u, klientow do osobnego i gosci do osobnego, zaszyfrujesz WiFi i zmienisz haslo root-a na routerze Smile

rysiu453
ale w jaki sposób dać swoje urządzenia wifi do osobnego vlanu i nowych gości do osobnego vlanu, jak to dokładnie zrobić w routerze, a szyfrowanie wifi to odpada.

kille72
Ja bym to zrobil tak:

1. Zrobil bym 3 brige, br0, br1, br2. Przykladowo zrobilem br0 192.168.2.x, br1 192.168.3.x, br2 192.168.4.x.
Przykladowo br0 klienci, br1 dom, br2 goscie.

i40.tinypic.com/11j82l1.png

2. Zrobil bym 2 SSID, SSID_DOM (br1) i SSID_GOSCIE (br2)

i44.tinypic.com/jfdu1s.png

3. VLAN-y, Port 1-2 kienci (br0), 3-4 dom (br1), SSID_DOM wl0 (br1), SSID_GOSCIE wl0.1 (br2)

i42.tinypic.com/33z5h0x.png

Dobrze mysle?
Edytowany przez kille72 dnia 08-04-2012 20:16

labik

Cytat

a szyfrowanie wifi to odpada.

Ale musisz dać szyfrowanie choć domowego vlanu jeżeli korzystasz z wifi .Bo jaki ma sens robić vlan-y do których każdy może się zalogować.Domowy zabezpiecz a reszta pal licho

Z tego co nie doczytałem wystarczą Ci dwa br0 i 1.Będziesz miał tak jak @kille72 podpowiada:
-br0 (2 porty i swój SSID - zabezpieczony) - dom
-br1 (2 porty i SSiD dla gości - open) - podłączasz dwa AP i Wifi dla gości

Z tym że goście i AP są w tym samym vlan-ie.Ale chyba tym się nie martwisz Smile
Edytowany przez labik dnia 08-04-2012 21:22
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

kille72
Nie napisalem tego, myslalem ze to oczywiste Smile Tak jak pisze @labik, wifi domowa zaszyfruj, dla gosci zostaw OPEN.

Edit: @labik, zrobiles testy bw limitera o ktore prosilem?

labik
@kille72 sorry jeszcze nie bo kątem oka widziałem , że Ty to już rozprawiczyłeś okrutnie Smile
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

kille72
@labik: powstrzymaj sie wiec. Bede testowac bw limiter z poprawkami juz niebawem.

Powracajac do tematu, @rysiu453 chce 3 VLAN-y z tego co zrozumialem.

Cytat

wszystkie swoje urządzenia chcę dać osobnego vlanu, a wifi z routera dla gości do kolejnego vlanu, i jeszcze jeden dodatkowy vlan dla klientów z 2 accesspointów

labik
Tak , tak racja ja tylko podpowiadam rozwiązanie z dwoma a to tylko dlatego , że w tym przypadku bw limiter w razie co przytnie wszystko w br1 wręcz idealnie.
No bo potem pewnie tak będzie chciał zrobić.
Ja osobiście nie chcę tego żeby mi goście pomimo , że ich lubię Smile ograniczyli całe łącze.

www.speedtest.net/result/1882903580.png br1 www.speedtest.net/result/1880356956.png br0

Założeniem było :
-dom nieograniczony
-goście 5/1 Mb/s
Edytowany przez labik dnia 08-04-2012 21:27
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

kille72
Ok, rozumiem jakie rozwiazanie miales na mysli. Miejmy nadzieje ze br2 i br3 bedzie mozna przyciac w nastepnej wersji bw limitera.

rysiu453
dzięki za pomoc, @kille72 o coś takiego mi chodzi, tylko to Multi SSid to można na 090 robić(żeby podwójne ssidy były) ?
Tylko będzie tu mały problem, bo mam jeszcze jednego access pointa w domu, który wzmacnia sygnał i rozprowadza to samo ssid co router, a w ogóle co jeśli urządzenia się automatycznie połączą z preferowaną siecią wifi dla gości?

I czy ssid dla domu i gości mogą być takie same, zależy mi, żeby nie było widać, że mam 2 osobne sieci.

kille72

Cytat

rysiu453 napisał(a):

dzięki za pomoc, @kille72 o coś takiego mi chodzi, tylko to Multi SSid to można na 090 robić(żeby podwójne ssidy były) ?
Tylko będzie tu mały problem, bo mam jeszcze jednego access pointa w domu, który wzmacnia sygnał i rozprowadza to samo ssid co router, a w ogóle co jeśli urządzenia się automatycznie połączą z preferowaną siecią wifi dla gości?

I czy ssid dla domu i gości mogą być takie same, zależy mi, żeby nie było widać, że mam 2 osobne sieci.

Tak, na 090 masz juz MultiSSID.

Ten AP co wzmacnia sygnal uzywa dhcp rotera? Jak tak, to nazwe daj taka sama, zabezpieczenie tez takie same i daj go na inny kanal (@hermes-80 pisal ze o min 4 jednostki ma byc oddalony).

Urzadzenia moga sie same podlaczyc do niezaszyfrowanej sieci, masz racje, ale sa sposoby na to (tu do windowsa http://unlockforus.blogspot.se/2010/0...cific.html) i juz sie nie podlacza.

SSID dla domu i dla gosci nie moga miec takich samych nazw. Domowa "schowaj" jak nie chcesz zeby bylo jej widac (Broadcast OFF).

buniaczek
Jedna uwaga. Wersja 090 została usunięta z serwera ze względu na bug. Musimy poczekać na kolejną wstawkę shibbiego Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

labik

Cytat

to można na 090 robić(żeby podwójne ssidy były) ?

tylko v90 MultiSSid

Cytat

Tylko będzie tu mały problem, bo mam jeszcze jednego access pointa w domu, który wzmacnia sygnał i rozprowadza to samo ssid co router

to w niczym nie przeszkadza zerknij parę postów niżej koledzy to mordują.

Cytat

a w ogóle co jeśli urządzenia się automatycznie połączą z preferowaną siecią wifi dla gości?

Same tego nie zrobią Smile

Cytat

Jeden SSid br0 zawsze możesz ukryć.

Dobra ja się już dziś nie odzywam bo wolny jestem Smile
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

kille72

Cytat

buniaczek napisał(a):

Jedna uwaga. Wersja 090 została usunięta z serwera ze względu na bug. Musimy poczekać na kolejną wstawkę shibbiego Smile

Sluszna uwaga, czekamy na poprawiona wersje.

Połączony z 08 kwiecień 2012 22:13:17:

Cytat

labik napisał(a):

Dobra ja się już dziś nie odzywam bo wolny jestem Smile

E, tam, fajnie ze ktos dotrzymuje towarzystwa Smile Na zdrowie Cool
Edytowany przez kille72 dnia 09-04-2012 09:41

labik

Cytat

Na zdrowie Cool

Zdrowie zawsze dopisuje Cool .Najgorsze jest to ,że w ulubionym sprzęciku mogę dłubać po nocach Smile. Niebawem zastąpi go godny następca.Będzie lżej dla domowników Smile
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,979,024 unikalnych wizyt