22 Czerwca 2025 13:33:16
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Sieć domowa: System...
· Neostrada Biznes - w...
· wnr3500l v2 multicast
· Brak izolacji Guest ...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· zmiana dd-wrt na Tomato
· [S] Qnap QSW-2104-2T...
· Komputer Serwer
· Promise VessRAID 184...
· Własna kompilacja t...
· r6400v2 bład przy u...
· drukarka drukuje tyl...
· [S] sprzęt sieciowy...
· Router do światłow...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [931]
· Sieć domowa: Sys... [3]
· Neostrada Biznes ... [0]
· wnr3500l v2 multi... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [16 głosów]

Ogółem głosów: 421
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
216.73.216.121
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
VPN Netflix - tomatousb
damianos
Witam,

Od wielu lat staram się być "legalny", linux, muza raczej z legalnego streamu no i zostały seriale, żeby być na bieżąco to niestety pozostawało tylko eztv.it. Wczoraj poczytałem sobie o netflix + vpn. Zdecydowałem, że wchodzę w to. Nigdy nie konfigurowałem żadnych tuneli vpn i tego typu spraw na routerze.

Chciałbym zorganizować to na dwa sposoby, nie jestem pewien czy pójdzie:

1. Kupuje VPN ze stanów, na tomato usb konfiguruję tego vpn, żeby skomunikował się z moim PS3.
PS3 posiada jakąś aplikacje netflixa, w ustawieniach tej aplikacji podaje dane do mojego VPNa.

2. Kupuje VPN ze stanów, na tomato usb konfiguruję tego vpn, żeby skomunikował się z moim telewizorem Samsung LE40C650.
Samsung też posiada jakąś aplikacje netflixa, w ustawieniach tej aplikacji podaje dane do mojego VPNa.

Na razie to tylko teoria, jadę pociągiem i dostęp do mojego sprzętu będę miał dopiero wieczorem.

Nasuwa mi się kila pytań:

1. Czy jak ustawie tego VPNa to cały ruch koniecznie musi przechodzić przez ten serwer w stanach? Chodzi mi o to żeby żona mi nie marudziła, że nie może oglądać vod.onet.pl (onet będzie twierdził że jestem w USA i mam mnie w dupie, zresztą tak jak teraz netflix ma mnie w dupie z racji tego że jestem w Polsce)

3. Czytałem że takie konta VPNów mają serwery w różnych częściach świata. Chciałbym na tomatousb ustawić tak że jedna sieć jest np. dla vod.onet.pl. Druga sieć (z VPNa ipek amerykański) jest dla netflixa, trzecia sieć jest dla BBC (z VPNa ipek brytyjski). I później na klientach wpisuje odpowiednie numery VPN dla maszyn z poszczególnych krajów. Z PS3 oglądam netflixa, z telewizora oglądam BBC, z komputera mam normalnie tak jak miałęm polską sieć. I czy w tym samym czasie mogę oglądać TV i siedzieć w sieci na vod.onet.pl? Łącze mem 75 mbit/s, więc wydajnościowo da radę.

Być może trochę to wszystko mętnie opisałem, nie wiem czy to wszystko jest możliwe. Moja wyobraźnia mówi mi że jest. Ale wyobraźnia często płata figle Smile

Dajcie proszę znać czy to co opisałem da się w ogóle zrobić, resztę wygooglam sobie sam.

Pozdrawiam
Damianos

Połączony z 07 kwiecień 2012 01:27:52:
Dla potomnych. Pogooglalem trochę, chyba się nie da ustawić tego jakbym chciał. Cały ruch idzie przez VPNa i można zapomnieć o vod.onet.pl Smile Na przykładzie StrongVPN: http://www.strongvpn.com/setup_tomato...pptp.shtml
Edytowany przez damianos dnia 07-04-2012 01:27

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 63

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

amikot
13-06-2025 19:58
to forum wygląda na martwe Sad

Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

121,084,326 unikalnych wizyt