22 Listopada 2024 17:30:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.59.124
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
Podłączenie dysku w "dwojaki" sposób
witgit
Witam ,
posiadam router Netgear WNR 3500L z Tomato do którego podłączony mam dysk 320GB.
Wszystko ładnie skonfigurowane. Transmission , DLNA , Samba , ftp itd.
Przez DLNA oglądam sobie filmy na tv , muzykę słucham na Amplitunerze (też DLNA) i wszystko ładnie działa.
Problem pojawia się wtedy gdy chcę obejrzeć film np: w mkv i ma on wiele ścieżek audio lub napisów.
W telewizorze (Toshiba TL838) w trybie DLNA nie można wybierać ścieżek audio i zmieniać napisów. Podobna sytuacja ma się z filmami 3d. Film jest odtwarzany ale nie można nałożyć obrazu na obraz. Funkcje te są fabrycznie wyłączone przez producenta TV.

Zupełnie inna sytuacja ma się do złącza usb w owej Toshibie. Działa wszystko i to b.dobrze.

Teraz pytanie jak podłączyć jeden dysk do dwóch urządzeń? ( czy to w ogóle możliwe)
Ściągnięty film w mkv, który ma ok 8gb kopiuje się na pendrive dość długo, no ale inaczej go nie obejrzę.
Może musiał bym dokupić jakieś urządzenie żeby dysk mógł być jednocześnie podłączony do routera i do tv w usb?

shibby

Cytat

Teraz pytanie jak podłączyć jeden dysk do dwóch urządzeń? ( czy to w ogóle możliwe)

nie da sie

Cytat

Może musiał bym dokupić jakieś urządzenie żeby dysk mógł być jednocześnie podłączony do routera i do tv w usb?

nie ma takich urzadzen

Cytat

Problem pojawia się wtedy gdy chcę obejrzeć film np: w mkv i ma on wiele ścieżek audio lub napisów.

to nie wina ani tomato ani minidlna. To problem standardu DLNA mniemam. Sam mam plazme Panasonica i oglądając filmy mkv z NASa gdzie jesy ReadyDLNA tez nie moge zmieniac sciezek audio i napisów.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

witgit
Dziękuję za odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanie.
A mianowicie do czego służy port usb slave np w tym urządzeniu?
http://allegro.pl/hdi-dune-hd-smart-h1-odtwarzacz-multi-i2243712544.html

Czy jeżeli podłącze ten hd player sieciowo z routerem a tym usb slevem do tv to czy to bedzie działać?

shibby
slave to klient a wiec sluzy on do uzywania go jako dysk usb. Ale jezeli podlaczysz USB to automatycznie wylacza sie siecioweczka Smile

witgit
No to zwała na maxa.
Niby wszystko kompatybilne ale nic nie działa.

shibby
tak jak napisalem nie ma urzadzen ktore moga jednosnie dzialac jako dysk sieciowy i dysk usb. Dwa media nie moga miec jednoczesnego dostepu do tych samych danych.

witgit
Ewentualnie pozostaje opcja kupienie hd playera z transmission i zniego odwarzac po hdmi na tv plików ściągniętych z netu.Smile

memento
Witam. Nie mogłem znaleźć interesującego mnie tematu (jestem nowy) a ten wydał mi się troszkę podobny. Do sedna. Mam do tego samego routera netgear 3500 podłączony dysk po USB. Wszystko też mi śmiga bez problemu. Moje pytanie jak wejść do tego dysku z zewnątrz sieci? Co trzeba zrobić?

hermes-80
Z zewnątrz czyli z internetu ??
Najpierw trzeba mieć publiczny IP bez blokady portów (ISP)
Potem odpalasz ftp i go konfigurujesz - lub ssh i mc.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

memento
Tak z zewnątrz. Mam zewnętrzne ip. No właśnie tak łopatologicznie potrzebuję jak odpalić to ftp i skonfigurować.

branetre
Kurcze ale to tak jakbyś pytał jak postawić kropkę nad "i" Pobaw sie ustawieniami Najpierw lokalnie a jak już się uda to zdalny ftp

hermes-80
Coś na wersji jaką ma zainstalowana v95 serwer ftp na wnr3500L jest kopnięty.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

robert83
podłącze się pod temat, bo mam problem ze ścieżkami audio, czyli jak dobrze zrozumiałem jest to problem standardu DLNA, że w plikach mkv wysyła tylko 1 ścieżkę audio i nie można wybrać innej? i nie da się tego w konfiguracji jakoś ustawić, żeby wysyłał np 2?
Asus RT-AC56U Tomato Firmware K26ARM USB AIO-64K

Scania1994
Po przeczytaniu całego tematu powinieneś wiedzieć że odpowiedź do Twojego pytania już była:

Cytat

Cytat

to nie wina ani tomato ani minidlna. To problem standardu DLNA mniemam. Sam mam plazme Panasonica i oglądając filmy mkv z NASa gdzie jesy ReadyDLNA tez nie moge zmieniac sciezek audio i napisów.

Czyż nie chodzi Ci o to samo?

robert83
tak wiem, ale zacząłem się zastanawiać czy nie idzie tego jakoś ustawić-zmienić po stronie minidlna żeby wysyłał inną ścieżkę niż 1, niestety sam nie znam odpowiedzi przez to zapytałem.
Asus RT-AC56U Tomato Firmware K26ARM USB AIO-64K

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 108

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,273,425 unikalnych wizyt