27 Listopada 2024 14:46:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.105.40
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Bridging wire and wireless interfaces using 4addr mode
dervih
Usiłuję zmostkować na laptopie dwa interfejsy sieciowe: bezprzewodowy z przewodowym według instrukcji:
http://nullroute.eu.org/~grawity/not-...-blog.html temat: "VirtualBox bridged network and WLAN"
I sprawa nie jest prosta. Pozornie jest to problem tylko laptopa ale z powodu charakterystyki
standardów komunikacji bezprzewodowej dotyczy również routera i firmwaru.

Shibby i inni, którzy mają czas i ochotę proszę o pomoc w zgłębieniu tego tematu.
Myślę, że potencjalnie każdy posiadacz laptopa będzię zainteresowany tym tematem.
Głównie opisałem sytuację z perspektywy Linuxa (Ubuntu 11.10),
ale Windows nie jest bez szans - przy punkcie 2 opisałem jak to jest realizowane na tym systemie.

Po kolei, do czego doszedłem:

1. brctl - tradycyjne narzędzie do tworzenia mostu.
Nie działa bezpośrdnio dla kart wifi. Próba stworzenia mostu skutkuje komunikatem: "Operation not permitted"
Spowodowane jest to tym, że podstawową formą komunikacji bezprzewodowej w trybie STA <-> AP
jest komunikacja 3-adresowa: MAC STA, MAC AP, MAC docelowy (STA->AP) lub źródłowy (AP->STA).
W tym trybie wszystkie pakiety które odbiera STA, MAC docelowy musi być tożsamy z MACiem karty wifi (STA),
przeciwnie pakiet jest odrzucany. Ten tryb całkowicie wyklucza możliwość tradycyjnego mostkowanie.

2. ebtables - narzędzie do podmiany MAC i routingu pakietów na poziomie warstwy 2 OSI
Można próbować rozwiązać problem podmieniając MAC i routując pakiety z pomocą NAT jakto opisano:
http://wiki.debian.org/BridgeNetworkC...onnections temat: Bridging with a wireless NIC
lub: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t...art-0.html
Niestety jest to tylko częściowe rozwiązanie, gdyż wprowadza w błąd serwer dhcp,
który próbuje przydzielić ten sam ip wszystkim klientom znajdującymi się za MAC-NATem.
Można próbować rozwiązać ten problem stosując DHCP relay agent lub jakieś proxy DHCP.
Jednak ogólnie jest to workaround a nie solidne rozwiązanie. Na szczęście istnieje inna droga.
Windows 7: dokładnie tak działa zmostkowanie interfejsów na Windowsie, nie rozwiązano problemu DHCP

3. Tryb 4addr - tryb 4-adresowy, MACi: STA AP, source, target
Podobno ten tryb wspierają wszystkie urządzenia mac80211.
Aby włączyć ten tryb na Laptopie (Linux) trzeba użyć polecania: iw dev wlan0 set 4addr on
Uwaga: prawdopodobnie iw z pakietów będzie za stary (na moim Ubuntu 11.10 był w wersji 0.9, a najnowszy to: 3.3)
więc trzeba ściągnąć, skomilować i zainstalować - na szczeście bajecznie proste, gdyż prawie nie ma zależności.
Ten tryb jest specjalnie dedykowany do tworzenia mostów, tak wynika z prostej dokumentcji iw:
http://linuxwireless.org/en/users/Doc...ntation/iw temat: Using 4-address for AP and client mode (na samym dole)
Po przestawieniu na tryb 4addr, brctl potrafi zbudować most łączący kartę wifi z przewodową.
Jednak jak się okazuje to jeszcze nie wszystko, teraz problem leży po stronie AP.

4. Tryb WDS - tryb umożliwiający wykorzystanie punktów wifi jako stacji pośredniczących w ruchu sieciowym.
Router pracujący w trybie AP akceptuje jedynie pakiety 3addr. W pewnych urządzeniach tryb WDS jest kompatybilny z 4addr,
więc rozwiązaniem jest przestawienie routera w tryb AP+WDS i dopisania MACa laptopa do listy punktów WDS.
Takie rozwiązanie jest opisane w podanym na początku linku:
http://nullroute.eu.org/~grawity/not-...-blog.html temat: "VirtualBox bridged network and WLAN"
Ponadto jest rozwiązany jeszcze problem przełączania się pomiędzy routerami, w których nie ma skonfigurowanego WDS:
Stworzony jest virtualny interfejs wifi z nowym MACiem pracujący w trybie 4addr, podczas gdy drugi (podstawowy) pracuje normalnie.

5. Nestety nie udało mi się tego uruchomić na Asusie RT-n16, wygląda na to że problem leży po stronie routera.
Wysłałem zapytanie do developerów paketu iw i odpisali że tryb pracy WDS Broadcom na routerze nie jest kompatybilny z 4addr

Moja konfiguracja sprzętowo-systemowa to:
- Dell Latitude E6510, wifi: Broadcom BCM43224, Ubuntu 11.10
- Asus RT-n16, TomatoUSB by Shibby AIO v85

Temat wymaga głębokiej wiedzy na temat urządzeń i protkołów Wi-Fi oraz ich rzeczywistej implementacji.
Dlatego proszę Shibby-ego oraz innych wymiataczy o braindump na ten temat w tym wątku.
Może uda się ostatecznie wykombinować akceptowalne i solidne rozwiązanie.

Po co to wszystko:
Na koniec chyba najważniejsze pytanie Smile
Otóż chyba neleży odwrócić pytanie: dlaczego autorzy systemów dedykowanych na laptopy (dotyczy i Linuxa i Windowsa)
oraz producenci laptopów nie mostkują tych interejsów w podstawowej konfiguracji.
Jednym z najczęstszych scenariuszy dotyczących kart sieciowych jest przełączanie się z wifi na kabel i odrotnie.
Po prostu wifi i kabel są to dwie różne drogi połączenia laptopa z routerem i nic więcej, więc dlaczego tego tak nie traktować?
Włańsie dlatego często konfiguruje się, aby oba MACi dostawały to samo IP. Ale nie jest to idealne podejście:
trzeba wyłączać wifi, na laptopie nadal są potencjalnie aktywne dwa interfejsy, co musi uwzględniać konfiguracja firewalla,
problemy z bridgowanie w Virtulboxie (problem z DHCP praktycznie nierozwiązywalny).
A najlepszym rozwiązaniem (gdyby działało) jest po prsotu zmostkowanie tych dwóch interfesjów
(moja kamera EdiMax ma tak właśnie zmostkowane Grin) i włączenie STP.
Zmostkowanie i STP umożliwia najfajniejaszą rzecz: swobodę w łączeniu urządzeń w domu np.:
- kiedy przegrywam z laptopa na drugiego laptopa, to po prostu łącze je kable i bez żadnej konfiguracji sieci
ruch leci po kablu a nie przez wifi, nadal oba laptopty są w lokalnej sieci domowej i mają dostęp do internetu
- gdy oglądam film na tv z laptopa, odłączam kabel tv-gnizadko i podłączam do laptopa, i znów bez żandej
konfiguracji ruch leci po kablu, a oba urządzenie (również tv) pozostają nadal w lokalnej sieci domowej
i mają dostęp do internetu
- podobnie gdy chcę skanować dokumentu z drukarki sieciowej i nie chcę zapychać wifi
- gdy przychodzi do mnie znajomy z lapkiem i chce przegrać ode mnie dane oraz mieć dostęp do ineternetu,
podłączamy kablem laptopy i to wszystko, nie muszą podawać mu haslo do wifi lub ciągnąc kabel od routera

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 62

· Użytkowników online: 1
zakk87

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,982,228 unikalnych wizyt