24 Listopada 2024 03:24:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.8.79
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Rozbudowa sieci na WRT54GL
cm812
Witam,

Proszę choć o informację czy zamierzony cel jest w jakiś sposób możliwy do wykonania, jak dobra dusza pomoże więcej będę wdzięczny.
Sprawa wygląda następująco. Internet otrzymuję kablowo FreeDom (linia TPSA) 6Mb/s, podpiętą linia jest do routera Draytec 2600VGi i tutaj mam do routera podpięty komp stacjonarny i kilka lapków w domu poprzez wifi. W routerze tym mam do jednego z wyjść antenowych podpiętą antenę (na trójniku) panelową która wysyła sygnał "dalej" Wink
Dalej sygnał jest odebrany poprzez Yagę i do komputera stacjonarnego "B". Dodatkowo leży tam też laptop "LB", który korzysta z wifi o dziwo routera Draytek tyle że jakość sygnału jest mizerna.

Plan jest taki aby pod Yagę podpiąć AP a do niego właśnie Linksysa aby podpiąć i komputer "B" i po wifi laptop "LB".
To część planu, która nie powinna stwarzać większych problemów, ale ... Komputer "B" zbytnio pochłonął się ściąganiem z torrentów i różnego typu downloaderów więc trzeba ten proceder albo ukrócić albo całkowicie uniemożliwić, dodatkowo transfer komputerów "B" i "LB" ograniczyć do np. max 2Mb/s. D owykorzystania jest jedynie AP (Edimax 7206APg) oraz wspomniany Linksys WRT54GL z wgranym softem Tomato PL 1.28.0005 083V-PL ND Std.
Tu pojawiły się dla mnie sprzeczne informacje odnośnie limitera pasma bo raz piszą, iż jest on możliwy jedynie po lanie (komp "B") a po wifi już nie da rady, gdzie indziej zaś informacja jest iż da "...Na WiFi tez dziala. (Bridge WLAN to LAN) wtedy masz LAN+WLAN na br0 ..."

Przyznam się szczerzę, iż jestem totalnym "dnem" odnośnie sieci i nie do końca rozumiem czy taka konfiguracja jest możliwa do osiągnięcia. Może to kwestia dokupienia jakiegoś innego routera/AP a może jedynie konkretne poustawianie tego wszystkiego.

Cel jest jeden!
Dostarczyć okrojony net do 2Mb/s komputerom "B" i "LB"oraz zablokować pobieranie ew. nielegalnych plików z sieci (Torrent, Megaupload itp.)

Pozdrawiam i czekam na sugestie czy jest to możliwe do wykonania oczywiście wraz ze wskazówkami Wink

PixelPL
Limiter działa, zastosuj po mac lub docelowo po mac tego routera, lub docelowo po mac tej pijawki.

Połączony z 11 marzec 2012 19:07:15:
daj wykres jak co do czego leci, najlepiej,.
Edytowany przez PixelPL dnia 11-03-2012 19:07
Router - pfSense 2.6.0-RELEASE (amd64) AMD E-350 8Gb Ram
WiFi - TL-WR841N

cm812
czyli ... działa po wifi czy nie bo jakoś w zakładce "limiter pasma" mam info:
Uwaga! BW Limiter działa tylko dla LAN (br0). ???

robię wstępne testy i laptop mój podpiąłem do sieci stworzonej przez AP i Linksysa (po wifi) pierwsze to, że net działa ale kaleczy nieprzeciętnie... nie wiem dlaczego, nakladające się kanały?

po pierwsze udostępniłem MAC tego lapka w filtrze WiFi
lapek się zalogował do tej nowej sieci.
1. sprawdzam prędkość łącza np. speedtest
2. włączam limiter pasma (coś tam ustawiam?) i po sprawdzeniu speedtest powinno być np 2Mb/s?

wykres? połączenia sieci?

Połączony z 11 marzec 2012 20:34:37:
??? zrobiłem sobie taki test:
w pokoju obok postawiłem AP i podpiąłem do niego Linksysa:
1. lapek podpięty do linksysa miał pingi rzędu 70-140ms, prędkość pobierania ok. 1,1Mb/s a upload 0,1Mb/s - to przez wifiNOWE
2. ten sam lapek podpięty bezpośrednio do AP po kablu wyniki miał zbliżone do tych powyżej
3. po połączeniu się w tym samym miejscu do sieci aktualnej (Draytek) ping 57ms/ UP 6,06Mb/s / DOWN0,45Mb/s czyli zgodnie z tym co dostarcza IPS

skąd więc takie różnice na AP i ROuterze, czyżby AP też mógł mieć możliwość przycinania łącza? Czy to wina wielu sieci radiowych w jednym pomieszczeniu? Rozwala mnie to Sad
Edytowany przez cm812 dnia 11-03-2012 20:34

PixelPL
Tak , jest możliwe że jest to wina kilku AP w okolicy, ja nie mogę dojść na 400-700 do N około do nawet niech będzie te realne 2-4 mb/s to nie, mam około 20 ap w okolicy, koło domu z Asus RT-N16 koledzy łączą się kartami to mają koło 4-4,5mb/s realnie a ja między RT-N16 a RT-N12 na 700metrów około 600-900kb/s. Antena baza Sektor około 16dbi, (RT-N16) odbiorca GRID (RT-N12) i nic, soft oryginalny tyle samo ma prędkości co z użytym Edimax EW-7206APg z tym że podkręcony do 18dbi, jest ukryte menu w nim pod initgain.asp w trybie Repeater, RT-N12 gryzie się w tym trybie z RT-N16 oba na Tomato, ustawiałem DD-WRT z podbiciem dbi mimo to DD-WRT raz zadziałało i nic więcej, dosłownie chwile, wszystko według youtube, opisów na necie, mam ochotę złamać tego RT-N12 i wywalić, chyba postawie coś na swojej JetWay J7F4K1G2-LF i na Pfssense dodam karte na PCI z N 150mb/s może karta ma lepszą moc, może nic te ustawianie dbi w Tomato czy DD-WRT nie daje, może są kolizje, może kabel, może antena, walczę z tym od środy jak dorwałem ten RT-N12 chyba zaczynam żałować, może lepszy by był nowy RT-N10.

Myślę że jak shibby uważa tylko jeden router powinien podawać adresy po DHCP, wtedy to działa. Czy po W-Lan czy Kabel to działa. Lubie pograć więc nie dopuszczam że by ktoś odpalił pijawkę.

Co do wykres, odpal Paint i opisz co do czego i w czym jaki soft.

Każdy AP inny ma inną pewnie wstępną moc po W-Lan, ja wybrałem naj mniej tłoczny kanał z wolnymi w otoczeniu.

Połączony z 12 marzec 2012 00:20:31:
Draytec 2600VGi stawiasz pod ADSL, wyłącz w nim WI-FI, postaw w Bridge po LAN dla WAN dla WRT54G, WRT54G pod Tomato się loguje do neta, dalej kompa i lapka pod Edimax 7206APg, w Repeater z wyłączonym DHCP i dodaniem bramy IP WRT54G, lap po WLAN z Edimax 7206APg a PC pod kabel LAN, wtedy WRT54G nada adresy tym PC i Lapkowi, ja mam jeszcze jednego Edimax 7206APg w Repeater pod Edimax 7206APg który leci do RT-N16, chce Edimax 7206APg zastąpić RT-N12 ale tu są zgrzyty.

Połączony z 12 marzec 2012 12:28:05:
Zrób to co ja, unikniesz domysłu czy ktoś jest po kablu czy po lan,. tzn. jeżeli się ktoś łączy do repeatera dostanie mac repeatera i mac swój, czy to mac wifi czy lan, w tomato zobaczysz że pod ten sam IP na device list sa 2 te same IP pod 2 inne mac, po prostu zdefiniuj (Default Class rate/ceiling for unlisted MAC / IP's) na liste dodaj tych co mają mieć inny download i upload + priorytet Grin

images40.fotosik.pl/1416/3c9ab4a43bca5dc3.jpg
Edytowany przez PixelPL dnia 12-03-2012 13:12
WiFi - TL-WR841N

cm812
Pogubiłem się Wink

Wczoraj przyniosłem te graty do mojego "królestwa" gdzie na ścianie wisi Draytek. Prędkości i pingi oczywiście skoczyły 57ms/6Mb/s/0,5Mb/s - czyli tyle co fabryka (FreeDom) daje.
Najdziwniejsze, że kiedy włączyłem limiter pasma to ... o dziwo zaczął on działać! Nie kumam jeszcze dokładnie jak to powinienem w nim przydzielać ale dla jednego kompa (laptop) jakoś tak poustawiałem, że faktycznie przyciął net tak po WiFi jak i po LAN Wink
Odpalenie w obu przypadkach Speedtest potwierdził mi prędkości dla takiego kompa rzędu ping 57ms (na to się wpływu chyba nie ma) DL 1,98Mb/s i UL 0,10 Mb/s - czyli się jakoś da.
Zastanawiało mnie jedynie kiedy zacząłem na ten komputer ściągać jakiś film z jakiegoś wareza to ok. 700MB czasowo miał mi ściągnąć w ok. 3h20minut z prędkością ok 60KB/s - to prędkość adekwatna do przyznanych 6Mb/s czy adekwatna do przycięcia przez limiter pasma?

PixelPL
LOL Warez jak nie masz premium nie pobierzesz szybko, normalka, nie nie adekwatna jest ta prędkość mam nadzieje że wiesz że w realnie co do łącza od neta to licz to tak, 1mb= 128kb/s download czyli twoje 6mb to 6x 1024kb/s = 6144 dajesz komuś 2mb to jest 2048kb/s a w necie jest to około 256kb/s 2048:8 nie umiem tego objaśnić to trzeba policzyć Grin
WiFi - TL-WR841N

cm812
No i nie wiem jak to się stało ale ograniczenie pasma oraz ew. podział na dwa kompy i po LAN (kabel) i wifi działa Wink (tak mi się wydaje)
Pytanie czy jakoś specjalnie powinienem poustawiać limity aby wszystko grało oraz jak choć w małym stopniu wyeliminować ściągacza?
Jeden komp ten po wifi operuje tylko na internecie (gry online, portale... chłopak ma 10 lat) drugi (gimnazjum) już bardziej węszy po necie oraz zaczyna ściągać np. filmy. Jak go sprawdzić co dokładnie robi w necie oraz jak choć trochę uprzykrzyć/ograniczyć mu pobieranie plików. Na razie nie wiem czy to warez, torrent, czy pliki poczty ale chciałbym proceder ukrócić.

Wklejam też taki obraz z limiterem pasma aby ktoś wytłumaczył mi czy dobrze to poustawiałem albo co powinienem poprawić. Net na Drayteku mam 6Mb/s i tyle max bym chciał na moim kompie utrzymywać, reszta max 2Mb/s powinny iść do szkolniaków. Dlatego też w Tomato dałem max dostępne pasmo na 2000 kbit/s a dalej to już cięższy temat Wink
cm812 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

PixelPL
Ustaw na mój wzór.
images40.fotosik.pl/1418/f50a728da7861e2c.jpg

utwórz domyślną clase, ty jej nie używasz, to to na dole, daj tam max dla każdego nie ustalonego w tabelce download i upload, a na samej górze podajesz pełne parametry twojego łącza czyli 6144 i 512, a w tabelkę dodaj sam siebie i kogoś innego

Połączony z 13 marzec 2012 08:40:06:
No i nie ustawiaj gwarantowanego jak i maksymalnego na tyle samo, męczysz router, lepiej jak ma trochę luzu a nie trzyma wszystko na maxa.

Połączony z 13 marzec 2012 08:43:04:
Myślę że 12,5kb upload (100) to na rozmowę na skype może być lipka Grin Zawsze w tabelce możesz sobie nadać wyższe prawa, i sprawdź pełne możliwości swojego neta bez limitera włączonego.
Ja mam 20mb ale osiąga tyle ile widać 18800 Sad
Edytowany przez PixelPL dnia 13-03-2012 08:43
WiFi - TL-WR841N

kille72
DLCeil i ULCeil rekomenduje sie dac max 90% lacza dla userow tak jak pisal o tym @Shibby.

Cytat

kilka podstawowych zasad:
- nigdy nikomu nie dawaj pelnej predkosci lacza. Główne łącze dajesz tyle ile masz a więc full. Max 90% dajesz userowi (poprostu nie daje sie fulla userowi)
- suma predkosc gwarantowanej nie moze przekroczyc pelnej wartosci lacza
- nie dawac zbyt wysokiego rate. Zostaw widelki by HTB moglo zarzadac pasmem dla danego uzytkownika.

PixelPL
tak, zgadzam się z tym, tylko u mnie 10% to aż tyle że szkoda marnować Grin
WiFi - TL-WR841N

kille72
Reguly regulami. Chcesz zeby dzialalo optymalnie dostosuj sie do podstawowych zasad. Ja tez testowalem z 100% w DLCeil i ULCeil, jak dalem 90% widze poprawe zarzadzania pasmem, a 10% to piss in mississippi Smile

cm812
Tyle tylko, że ten "układ" działa w ten sposób, iż Draytek jest u mnie w mieszkaniu i do niego po wifi są podłączone 2 lapki + po lanie stacjonarny. I tu ma być priorytet nadrzędny, kiedy gram nie może mi łącze się wywalać bo ktoś ciągnie coś z netu.
Dlatego też postanowiłem ten mój net 6Mb/s rozdzielić nie w całości na moje i inne kompy ale u siebie full ew. w drugiej podsieci max 2Mb/s dla wszystkich kompów. Jak sobie dołożą w sumie 4 to niech się im łącze 2Mb/s na 4 podzieli i każdy będzie miał po 512 Wink
Jak wspomniałem jestem dnem odnośnie sieci i wszystko co robię to jedynie /wasza zasługa i moje marne główkowanie. Na razie jakoś mi się ten limiter pasma odpalił i dla lapka po lan i wifi nie puszcza mu więcej niż te 2Mb/s.

Z tego co wywnioskowałem:
1. maksymalne dostępne pasmo pobierania - tu sobie wstawiam np 2000 kbit/s (czyli tyle ile chciałbym aby ta podsieć miała pełnego łącza)
2. z pasmem wysyłania jest analogicznie - dałem 200kbit/s tyle cała podsieć ma prędkości wysyłania.
3. zostaje mi teraz wklepać adresy MAC kompów w tej podsieci (nie moje) i ustalić dla nich jakies wartości parametrów:
- DLRate - 1000kbit/s gwarancja pobierania dla kompa "A", DL Ceil maksimum pobierania i tu bym dał 2000kbit/s
dla drugiego kompa "B" to samo i w sytuacji kiedy dwa są podpięte do sieci to mają gwarantowaną prędkość 1Mb/s ale gdy jest tylko jeden to sobie leci na max czyli 2000kbit/s
A jak jest 3-4 użytkowników to prędkości odpowiednio powinny być max. 2000kbit/s podzielone odpowiednio przez 3 lub 4.
Edytowany przez cm812 dnia 13-03-2012 22:08

PixelPL
Nie, nie każdy będzie miał 512, możesz dać każdemu do max np 512 lub gwarantowane 512 do max 2mb.

Jak to shibby mówi soft będzie dążył do podzielonego łącza, poza tym ten Draytek ma ADSL ? dołącz do niego WRT54G i niech on zarządza łączem, bo jak masz dawać coś dla 2 pc, a sam lub ktoś inny przyciśnie na tym co ma adsl to nic nie dostaną.
WiFi - TL-WR841N

cm812
zaraz, jeszcze raz:

mieszkanie 1 (moje)

ISP - FreeDom 6Mb/s --> Draytek (router z ADSL)
podłączone do Draytek - kompA po kablu; laptop (WiFi_dom); notebook (WiFi_dom)
podłączone do wyjścia antenowego (trójnik) antena panelowa i przesyła sygnał do mieszkania 2.

mieszkanie 2
antena Yaga przejmuje sygnał z anteny panelowej i przekazuje na komputer stacjonarny kompB; dodatkowo w mieszkaniu 2 jest laptopB, który łapie sieć (WiFi_dom) prawdopodobnie z jakiś odbić Yagi czy anteny panelowej.

plan Wink

do anteny Yaga w mieszkaniu 2 planuję podpiąć AP a do niego router Linksys z Tomato. Teraz stworzę nową jakby sieć (WiFi_NEW) do której już bez problemu z zasięgiem połączy się LaptopB oraz bezpośrednio do WRT54GL kompB.
Teraz cały sens miałby polegać na tym, że ta sieć w mieszkaniu2 miałaby max prędkość łącza te 2Mb/s tak na stacjonarce jak i lapku - a to umożliwia Linksys z Tomato, więc tak muszę poustawiać limiter pasma aby max było 2Mb/s oraz aby każdy z nich miał albo po 1Mb/s kiedy są podłączeni razem a kiedy pojedynczo to pełne łącze 2Mb/s.
Do tego chciałbym im uniemożliwić wszelkiego rodzaju ściąganie nielegalnych plików, korzystając chyba jedynie z Tomato.

Odnośnie mnie to wizja jest taka, że kiedy tylko ja siedzę przy kompie lub gram w nocy to chciałbym mieć pełne łącze z możliwie najlepszą jakością, wiadomo że kiedy jakikolwiek komp się podłączy w mieszkaniu2 to mi transfer może spaść do 6-2=4Mb/s - a nie jak to czasem bywało tam 5Mb/s u mnie jakieś ochłapy Sad

główkowanie poprawne?
Linksysa niezbyt mogę podpięć pod Drayteka bo zależy mi aby w mieszkaniu2 był też dobry zasięg dla laptopa2 a i do stacjonarki2 też net jest potrzebny. U mnie w mieszkaniu Draytek sobie radzi z pokryciem, ma 2 anteny i muszę przyznać jak go poustawiałem ze 4 lata temu to go nie ruszam nawet i zero restartów Wink

PixelPL
No to super że chodzi o zasięg itd, ale do rzeczy.
Draytek wyłącz wi-fi i przestaw go w Bridge Mode,LAN z Draytek podłącz pod WAN Linksys, Linksys ustaw dla WAN w PPoE, podaj login i hasło ew. nazwę dostawcy. W tomato masz wejścia anten RP-TNC kup sobie przejście z RT-TNC na RP-SMA, w Tomato podbij moc wi-fi (mW w Advanced-> Wirrles -> Transmit Power)
Kup wewnętrzną antenę dookólną z 10dBi np: http://allegro.pl/antena-wi-fi-dookol...69213.html
Do 2 Mieszkania daj Edimaxa EW-7206 (masz funkcje do ustawiania mocy w adres_ip/initgain.asp) w trybie Universal Repeater + dodanie 192.168.1.1 jako brama domyślna.
W Linksys w Tomato dodaj swoje adresy IP i dodaj sobie wysoki priorytet, ja też jestem graczem, też gram, też nie chce pingu, i ta funkcja super działa, no mam RT-N16 Grin WRT54G stawiałem duall wan chiński 20+10mb i wyrabiał.
W RT-N16 chwale sobie LAN 1000mb/s. U mnie za router z ADSL służy TP-Link TD-W8901G.
Może ci się to spisze, no ale tomato daje to tobie że jak tamci użytkownicy będą grali to im styknie prędkość gwarantowana, dla grania w solo wystarczą parametry z neta 1mb, tzn 1mb download, przy 1 mb upload to 320kbps 40kb/s. Ty masz upload zapewne 512kbps 64kb/s. Myślę że wiesz że lagi masz od uploadu, bo download masz duży.

Edimax da neta kablem LAN i po wi-fi, może dodaj trójnik? Ja tam wole dać zawsze kabel tam gdzie się tylko da.

Połączony z 14 marzec 2012 09:57:57:
Znalazłeś swoje rozwiązanie i też może być dobre, sprawdzisz to się przekonasz.
Edytowany przez PixelPL dnia 14-03-2012 09:57
WiFi - TL-WR841N

cm812
Tak, tylko wyobraźmy sobie, że te mieszkania są odległe np. o 2km i co wtedy?
Nie chcę wzmacniać kolejnej sieci w domu bo działa mi wifi z drayteka, wifi ze splittera.
Taki układ co wymyśliłem by mi chyba najbardziej pasował tyle tylko, że w niewiedzy mogę robić jakiś karygodny błąd.
Więc przy zachowaniu takiego układu co wspomniałem i założeniu np. że mieszkania są oddalone o jakąś znaczną odległość przez co obsługa przez linksysa obu mieszkań nie wchodzi w grę co powinienem poustawiać aby mieć swoje łącze o b. dobrych parametrach .
Rozumiem, że kiedy np. w necie będą 2 kompy z mieszkania2 to ja w swoim kompie będę miał dobre 4Mb/s (2Mb/s z 6 idą na AP i Linksysa).

Ten podział pasma w tym limiterze ciągle mi chodzi po głowie, jak dać im odpowiednie priorytety abym nie zrobił sobie kuku Wink
Lagi są od uploadu? Więc przy 512Kb/s to jest bidnie, aby mieć 1Mb/s musiałbym brać chyba 10Mb/s. A tu jednak widać różnicę bo gdy miałem 2Mb/s to pingi miałem mniejsze niż teraz gdy mam 6Mb/s - idąc w teoretyczne 10Mb/s wychodzi mi że będę mial gorzej Sad

PixelPL
I tak i nie, myślę że do grania dobre jest zachowanie te 40-60 ping, no nadal jest komfort do 120, jednak nie tylko na ping wpływa szybkość upload a odległość od serwera, to jest czas powrotnej odpowiedzi, ja z 1mb jak miałęm nie mogłem być Hostem w COD WAW na COOP 4 graczy, jak dostałem 10mb a bardziej żądałem oferty 10 zamiast na próbę 6mb dla dużego uploadu, obecnie mogę stawiać hosta w multi na 16-20 osób

Połączony z 14 marzec 2012 22:43:46:
Błędu nie robisz poważnego, wszystko wyjdzie w praniu, a poza tym to twój net.

Połączony z 14 marzec 2012 22:47:50:
Niestety też bym wolał większy upload, dla adsl istnieje Anex J do 3,5mb upload no ale nikt tego nie wprowadził.
Edytowany przez PixelPL dnia 14-03-2012 22:47
WiFi - TL-WR841N

PixelPL
To jaką prędkość uzyska na wi-fi 1mb ?
WiFi - TL-WR841N

cm812
Dziękować Panowie za wszelkie pomocne rady, ale...
Jak coś wspomniałem o "głąbie" to myślałem o sobie i wszelkie ustawienia, których dokonałem są jedynie Waszym i kolegi @TomiD udziałem. Sam jakoś nie ogarniam tych mostów, przeźroczystości i innych pewnie i prostych zagadnień. Próbuję się jakoś do edukować ale przyznam, w moim wieku już chyba mózg nie kojarzy faktów Wink

@maxikaaz
Odnośnie mojego Drayteka, to jakość sieci w mieszkaniu1 jest w porządku, bezpośrednio do 1 anteny jest podłączony trójnik i dzieli na antenę panelową oraz antenę do okólną, do portu lan mam podpięty swój stacjonarny komp i on ma mieś wszelki priorytet!
Ustawienie Linksysa w mieszkaniu2 jako i AP odbierający sygnał z anteny panelowej oraz jeszcze jako router+AP do rozsyłania tego sygnału w mieszkaniu2 to dla mnie awykonalne zadanie Sad.
Jednako podsunąłeś mi pewien pomysł aby może zamiast się bawić w limiter pasma (aczkolwiek to działa!!!) ustawić prędkość na samym Edku Wink - tyle, że ja tego Edka podpiąłbym do Yagi w mieszkaniu 2. Odpada mi zabawa z limiterem bo Edek dałby Linksysowi przydzielone sztywno 2Mb/s i po zabawie. Jest tylko małe ale...? Jak ustawić w Edku to przycięcie pasma do 2Mb/s? - no chyba, że to właśnie można zrobić jedynie wtedy kiedy jest on podpięty do Drayteka i to w tym routerze ogranicza się pasmo dla urządzenia podpiętego do portu LAN Sad
Jak tak , to w łeb bierze całe moje dumanie nad tematem.

Zostając na razie przy moim /Waszym skonfigurowaniu sieci, pytanie:

1. jak zrobić aby na kompie stacjonarnym później też i w mieszkaniu1 mieć jak najlepszą jakość łącza (pingi do gier na stacjonarnym itp.) - o ile da się coś takiego zrobić

2. chcę aby 2 komputery w mieszkaniu2 miały do dyspozycji 2Mb/s do podziały między siebie (niekoniecznie równym) jak to powinno wyglądać w limiterze pasma (mile widziane wstawienie konfigu i zrzut ekranu?) Wink

3. Jako, że jakoś mam to tak poustawiane, że mogę się połączyć z Linksysem przez wifi (z Edkiem nie Sad ) mogę w miarę potrzeb takie limity i inne (jak pojmę zasady) rzeczy sobie ustawiać. Jak wyłapać, że któryś z tych komputerów zapycha łącze, lub co gorsza ściąga np. filmy z sieci?

4. do jak wyżej tylko jak to zablokować, przyjmując iż osoby te mało znają się na tajnikach sieci ( w sumie to jak i ja Wink )

ps. u siebie w mieszkaniu1 chciałbym też podpiąć net do TV i media center czy wystarczy mi kupić jakiś router? Coś polecanie? Bo myślałem nad tanim TP-Link TL-WR741ND WiFi N 150Mbps.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 104

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,510,203 unikalnych wizyt