Czesc, jestem załóżmy szcześliwym posiadaczem Netgear WNR3500L v2 z TomatoUSB by shibby. Podczas jego krótkiego użytkowania natrafiłem na parę błędów i problemów i pomyślałem że być może warto się nimi podzielić na forum.
1. Obsług OpenVPN wydaje się być uszkodzona. Podczas konfiurowania 'client', po dodaniu kluczy, certyfikatów i skonfigurowaniu wszystkich pól, nie jestem w stanie uniknąć javascriptowego okienka z błędem 'invalid ip address'. Podaje w formularzu różne adresy IP lub nazwy domen, zawsze to samo. Raz nawet zamontowałem /www jako tmpfs i zrobiłem jakby snapshopta i zmodyfikowałem vpn_client.asp usuwając linie, która wywołuje funkcje v_ip i v_domain i wyrzuca błąd, wtedy zamiast javascriptowego błędu pojawił mi się inny błąd z tym samym problemem w miejscu gdzie zazwyczaj dostaje się komunikat że konfiguracja zapisana i część usług zostanie zrestartowana. Tak więc nie udało mi się mimo wielu prób odpalić klienta OpenVPN.
2. Posiadam 2 laptopy z Windowsem 7 i Gentoo i w żadnej konfiguracji nie udaje mi się połączyć z routerem tak żeby windowsowa ikonka lub iwconfig pokazywał mi połączenie szybsze niż 54mbps. W związku z tym czy kopiuje coś po sambie, czy też odpalam speedtesta to zawsze mam około 20mbpsów (upload 1mbps) - pomimo że mam chello 60mbps. Oczywiście próbowałem godzinami tweakować ustawienia zarówno obu laptopów jak i routera na przykład włączając 'N only' w trybach 802.11, wymuszać 40MHz band width i takie tam. Nic nie pomaga
To co mnie przeraża najbardziej: mój telefon Samsung Galaxy S2 GT-i9100 (Checkrom v6) łącząc się z routerem jest w stanie wykręcić na speedtescie ponad 30 mbitów .
Dodam że jak podłącze się kabelkiem to jestem w stanie uzyskać ponad 50mbpsów i 6mbitów uploadu.
3. Zrobiłem coś takiego:
dd if=/dev/zero of=./netgear.img bs=1024 count=2048000 (czyli obraz 2GB)
mkfs.ext3 ./netgear.img
mount -t ext3 -o loop ./netgear.img /opt
i zamiast zamontować mi się system plików, dostałem komunikat:
mount: can't setup loop device: No space left on device
4. Chciałbym skompilować sobie pare tooli statycznie takich jak 'nmap, tcpdump, autossh, screen' i pare innych. Czy mógłbym dostać informacje, który toolchain był używany do kompilacji ? może ktoś widział jakiegoś ciekawego tutoriala do tego?
Chciałbym podkreślić że mimo tych problemów doceniam wkład społeczności w rozwój customowego oprogramowania otwierającego możliwości przed użytkownikiem. Z góry dziękuje za każdą konstruktywną wypowiedź w tym topicu.
Połączony z 04 marzec 2012 14:02:09:
5. Po wpisaniu w ssh 'reboot' tryb WPA2 przestawił się z AES na TKIP i żadne urządzenie nie chciało się połączyć z routerem.
2a. Po restarcie urządzenia w Wireless Network Mode moge wybrać tylko 'B only' lub 'G only', powinien być chyba jeszcze tryb N ?
Edytowany przez foxbox dnia 04-03-2012 14:02
wszystkie problemy (nawet ten z openvpnem) zostaly rozwiazane po czyszczeniu nvramu. Ogromne dzieki i przepraszam za nieprawidłową sekcje. Jakby ktoś jeszcze wiedział jakiego toolchaina użyć do kompilacji to bym był przeogromnie wdzieczny.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?