Dzień dobry w święto pączka !
Panie i Panowie, zmieniłem router wrt54g (niestety wysłużony już przez 6letnie użytkowanie - też na tomato) na router ASUS RT-N12. Od razu wrzuciłem do niego Tomato 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 MiniIPv6-VPN. W czym rzecz? Są dwie sprawy:
1) Na WRT54g miałem jedną antenę zewnętrzną, która wysyła sygnał w eter do sąsiadów natomiast w domu miałem również sygnał z w/w routera (nie wiem czy z tej drugiej anteny czy listka wstecznego tej zewnętrznej anteny sektorowej) - zasięg był lecz wraz z biegiem czasu: coraz gorszy. Stąd decyzja wymiany na ASUS.
Chciałbym, aby na obecnym routerze i wgranym Tomato, udało się osiągnąć stan rzeczy sprzed wymiany routera z wykorzystaniem istniejącej infrastruktury.
Z tego co zauważyłem, nie ma problemu z sygnałem "w domu" ale jest problem z połączeniem WIFI do sąsiadów. Czy mógłby ktoś powiedzieć jakie powinny być ustawienia sieci WIFI oraz zakładki ADVANCE? Dodam, że WRT54g na standardowych ustawieniach działał poprawnie, ASUS nie. Jak wygląda sprawa z ustawienie transmit power, w jakim zakresie można ustawiać wartości?
2) Router z niewiadomego powodu potrafi zawiesić się i trzeba go zresetować wyłączając zasilanie. Jakiś bug tomato czy urządzenia?
Proszę o pomoc i ewentualne pytania, jeśli coś nie jasno opisałem.
Dzięki i pozdrawiam
dawid
Połączony z 16 luty 2012 14:15:50:
Kolego Shibby,
Czy wersja 084 może pomóc w tej sprawie? Dodam, że zawieszanie się routera najczęściej następuje przy zmianach w opcjach wireless i po "ponownym restarcie" wykonywanym przez router. W takim przypadku trzeba zrobić cały reset wyłączając zasilanie (QoS i limiter wyłączone).
Pozdr
dawid
Edytowany przez harryd dnia 16-02-2012 14:15
A powiedz proszę, jak już rozwinęła się dyskusja, czy wiesz jak można zmieniać te parametry łącza WIFI? i ktora z opcji: WPA2: AES czy TKIP jest bardziej wydajna dla trybu G ?
2) Router z niewiadomego powodu potrafi zawiesić się i trzeba go zresetować wyłączając zasilanie. Jakiś bug tomato czy urządzenia?
dawid
Mam podobnie na RT-N12 tylko starszej wersji oprogramowania tomato-K26-1.28.905xRAF-ML-MIPSR2-075V-MiniIPv6
Router jest u znajomych i zdalnie na niego wchodzę głównie przez http. Wtedy czasami po zapisaniu jakichś zmian zdarza się przywieszenie. Niestety po 'zawieszeniu' nie mogę już wejść ani przez http ani przez ssh.
Asus jest za NAT'em a Linksys (znajdujący się przed nim) pracujący jako modem działa OK.
Podczas zawieszenia RT-N12 puszczam do niego pinga z Linkysa i odpowiedź jest OK ale nijak nie mogę się na niego dostać... Pomaga tylko wyłączenie z prądu.
A co myślisz z tym radiem, jak dam mu 100 mW to chyba końcówki mocy nie zajeżdzę w nim co? Zastanawiam się też nad wpłyem kodowania na stabilność łącza.
Na moje kwestia radia i tomato jest ciagle otwarta i do dorobienia w porównaniu do tomato dla wrt54, który miałem i sobie działał Niemniej jednak Shibby robi kawał dobrej roboty i wszelkie testy z naszej strony są przyjemnością we wkład, który daje dla alternatywnego oprogramowania.
Połączony z 17 luty 2012 00:21:58:
Jeszcze jedna informacja, która może być przydatna. W rewizji 084 by Shibby zauważyłem, że na połączeniu po WIFI ciężko strony wchodzą, tj chwilę trzeba poczekać, aż strona zatrybi i wczyta się. Na kablu jest ok. Zasięg 100% itp.
pozdr
dawid
Połączony z 20 luty 2012 10:05:21:
Hej,
Kilka kolejnych uwag odnośnie funkcjonowania Tomato na tym RT-N12B1.
-na połączeniu WIFI ciężko "wchodzą" strony, tak jakby miał problem z komunikacją, załapuje dopiero po chwili. Na LAN jest ok
-radio ogólnie działa niestabilnie, rwie połączenia
-zawiesza się przy "save" ustawień
-ustawienie WAN dla IP static nie zawsze działa tak jak powinno, wymaga wielokrotnego restartu routera,
-czasami nie działa port forwarding - również wymagany restart
Pozdrawiam
dawid
Edytowany przez harryd dnia 20-02-2012 10:05
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?